Begrepet «Vipps» har for lengst forplantet seg inn i dagligspråket, men hva skal til for at ordet kommer inn i ordbøkene? Og vet du hvem som står bak ordet?

Damene bak «Vipps»-begrepet

Kreativiteten til DNB-damene Jannicke Birkevold og senior fagansvarlig Anne-Kirsti Brattlie har vist seg å være et viktig bidrag for Vipps i kampen om kundene. Det var disse to som kom på navnet «Vips» med én «p» i en intern navnekonkurranse i DNB – uavhengig av hverandre. Med over 2,3 millioner brukere, er det å «vippse» blitt en del av nordmenns dagligtale. Men hvordan oppstod navnet? Jannicke Birkevold, som til daglig jobber som fagspesialist med IT i DNB, forteller.

ENDRET NORGE: Jannicke Birkevold er en av to kvinner bak Vipps-navnet

– Jeg tenkte på noe som kunne illustrere en enkel og intuitiv måte å betale med mobilen. Men også et ord som kunne vokse seg til et verb. Litt sånn «vips, så er det gjort». Det signaliserer at det er enkelt og gjort i en fei, sier Jannicke Birkevold.

ENDRET OGSÅ NORGE: Anne-Kirsti Brattlie deler æren med å ha kommet opp med ordet som til slutt ble en del av norsk dagligtale.

– Skjønte du at det var «riktig» med en gang?

– Nei. I begynnelsen tenkte jeg at det var et litt gammeldags ord som ikke ble så mye brukt. Men det viste seg jo at det var det ikke. Dette var ikke noen stor prosess – jeg skrev på papir ned de ordene som jeg synes passet med det som jeg så for meg at Vipps skulle bli, og så ble det veldig riktig, sier hun.

DNB endte opp med å legge til en ekstra «P» til Vipps, da Vips allerede var tatt.

To Vipps-nyheter du bør få med deg

Stas å stå bak

DNB gikk i denne prosessen ut til både reklamebyrå og satt sine mest kreative miljøer på saken for å lage et godt merkevarenavn. Likevel var det Birkevolds forslag som seiret.

– Jeg synes jo dette er morsomt, og det gjør familien min også. Det er ikke så lett å forklare hva jeg gjør når jeg jobber med digital utvikling. Men Vipps er jo noe veldig mange har et forhold til nå, så det synes de er stas, sier Birkevold.

Godt etablert uttrykk

GODT ORD: Seniorrådgiver hos Språkrådet, Marit Hovdenak.

– Vi er enig i at «Vipps» er et godt etablert uttrykk. Språkrådet følger med på hvordan nye ord og uttrykk kommer i bruk i norsk. Ord som blir utbredt i allmennspråket og ser ut til å bli varige, kan komme inn i ordbøkene og bli forklart der, forklarer seniorrådgiver Marit Hovdenak hos Språkrådet.

Språkrådet arbeider for å styrke det norske språket og språkmangfoldet i landet. Språkrådet er statens fagorgan i språkspørsmål og følger opp den norske språkpolitikken på oppdrag fra Kulturdepartementet.

– Språkrådet godkjenner ikke ord, men kan fastsette skrivemåten av ord dersom det er tvil om det. Navn på personer, steder, firma, organisasjoner og varer, er viktige deler av språket, men de er ikke felleseie på samme måte som vanlige substantiv, verb og adjektiv. Navn står vanligvis ikke i ordbøker. Det er produsentene som velger navn på varemerker, og det kan være navn med fantasifulle skrivemåter, sier hun.

Triksene du må kunne i Vipps

Lett å huske

Hovdenak nevner ord som «Globoid» og «termos» er ord som begynte som varemerker. Verbet «å google» er uten tvil godt etablert i norsk, og det har kommet inn i nyere svenske og danske ordbøker og noen norske.

– Mange slike ord har glidd inn i språket som vanlige allmennord. Om det samme kommer til å skje med «Vipps», er nok for tidlig å si. Det er et spørsmål om andre banker tilbyr samme type banktjeneste, men kaller det noe annet. Om betegnelsen «Vipps» da kommer til å bli brukt bare om tjenesten fra DNB, er vanskelig å vite.

– Hva synes du selv om begrepet «Vipps»?

– «Vipps» er et enkelt og kort ord som er lett å huske, og at det er laget et avledet verb, «vippse», kan ha vært positivt for utbredelsen, avslutter Hovdenak.

Les også