Jada, jeg vet at det høres ganske dumt ut med nordmenn som lirer av seg amerikanske ord og ordtrykk i annenhver setning etter en uke «over there». Men i dag klarer jeg ikke la være.. så hold dere fast!

For jeg holder fortsatt på å lande etter en fantastisk inspirerende uke i San Fransisco og Silicon Valley sammen med konsernledelsen og utvalgte medarbeidere i DNB, og håper egentlig ikke jeg lander på en god stund…

“Silicon valley is a mindset not a location” fikk vi fortalt gjentatte ganger. Det er en drive til å lykkes blandet med kreativitet, lekenhet og innovasjon som jeg ikke tror du finner noe annet sted. Det er førstegangs og seriegründere. Alle med store ambisjoner for hvordan nettopp de skal endre verden. Det er et kobbel av venturekapitalister på jakt etter unicorns (startups som har potensial til å vokse seg inn på lista over «1 billion dollar companies»). Det er vekst som gjelder. Flere venturekapitalister har et krav om 7 % vekst – i uka!! Det er en intens konkurranse om å få være med de aller beste. Så intens at investorene ikke lenger kan sitte og vente på at gründerne skal komme rekende og be om penger.

Det er snudd på hodet. Investorene er de nye selgerne, og penger er ikke nok. Du må bevise hva du kan bidra med av kompetanse og nettverk for å få være med å finansiere drømmene til de mest lovende. Det er en total mangel på jantelov. Think big and be bold. Hvorfor ikke forsøke å gjøre det umulige? Og det er lov å feile! Dette er så unorsk og definitivt noe å ta med seg hjem.

Et annet kjennetegn ved Silicon Valley kulturen er “The pay it forward mentality». Det handler om å hjelpe andre uten å forvente noe tilbake. Dele kunnskap og nettverk. Enten du er førstegangs- seriegründer eller investor. Denne delekulturen er naturligvis med på å forsterke nettverkseffekten av å være i Silicon Valley. Og gjør miljøet enda mer uslåelig som mekka for alle verdens gründere.

Møte med norske gründere på Nordic Innovation house var et av høydepunktene på turen. Norske gründere med ambisjoner i god Silicon Valley ånd. Halvard Bagøien i Nurx var en av gründerne vi møtte. En gründer med ambisjoner om å få til et løft for helsetilbudet til unge amerikanere. Mer bestemt å sikre enkel tilgang på prevensjon og utrydde HIV. Pågangsmot og guts blant norske gründere fortjenes på heies frem. Heia Nurx og alle de andre små med store ambisjoner. Det er dette Norge trenger!

Rune

Les også