SiljeI går kveld var jeg på boklansering hos Cappelen Damm. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har samlet gode råd om personlig økonomi mellom to permer i
Pengekarusellen. Det måtte jeg være med på. Ikke bare fordi Silje er en god DNB-kollega, men også fordi personlig økonomi er så viktig. Det påvirker oss alle. Konsekvensene av manglende kunnskap er store.

Unge mellom 18 og 26 år har inkassogjeld på over 1 milliard kroner i følge Intrum Justitia. I underkant av 30 000 unge har betalingsanmerkning. I DNB ser vi konsekvensen av dette hver dag. En anmerking kan utsette drømmen om egen bolig. Fristelser i dag kan fort bli luksusfellen i morgen.

Nøkkelen til en ryddig privatøkonomi er oversikt. Hvor mye kommer inn på kontoen og hvor mye går ut. Da jeg var ung hadde søsteren min og jeg ansvar for husholdningsbudsjettet. Pengene lå i et skrin. Jeg visste hva vi kunne kjøpe, og hvor mye vi hadde igjen. Konkret læring. Sånn er det ikke lenger. Kontantene er på full fart ut av økonomien. Elektroniske penger er mer abstrakt. Det krever andre læringsmetoder.

I dag er ikke personlig økonomi en del av pensum i norsk skole. Røde Kors møter mange av dem som ikke får læring hjemmefra. Derfor lanserte vi sammen med Røde Kors konseptet Lærepenger. Et verktøy om personlig økonomi skolene kan bruke i undervisningen. Siden august har 36 500 elever i 5. til 7. klasse vært igjennom pensum. Det er en god start på økonomisk selvstendighet. Samtidig er det viktig at vi voksne er gode rollemodeller. God barneoppdragelse er god voksenopplæring. Nordmenn er nemlig dårligst i Europa til å sette opp budsjett.

Samtidig er jeg stolt av at vi har gjort det lett for kundene. I nettbanken til DNB finner du Min Økonomi. Det er superenkelt og gir raskt oversikt over din økonomi. Mange bruker Min Økonomi flittig. Flere burde absolutt klikke seg innom. Nylig lanserte vi også Min Pensjon. Konseptet er det samme. Enkel oversikt over din fremtidige pensjon. For mange er pensjon fremmed og vanskelig. Med omleggingen av pensjonssystemet i 2011 er egen sparing og god oversikt desto mer viktig. Jeg kan garantere god avkastning på de tre minuttene det tar å få oversikt over egen pensjon!

Silje kom med råd om hvordan vi kan lære barn om fornuftig pengebruk. Et av hennes poenger er at god økonomi ikke bare er avhengig av inntekt. Vi kommer langt med god kunnskap og gode holdninger. Selv vokste hun opp med en alenemor med god økonomisk sans. Derfor mener vi i DNB at privatøkonomi også bør være en del av allmenopplæringen i norsk skole. Vi skal i hvert fall fortsette med Lærepenger. Og er det noe du lurer på er vi tilgjengelig. Døgnet rundt!

Rune

Les også