INNBO- OG REISEFORSIKRING MÅ DU HA: Med en gang du endrer adresse i folkeregisteret faller du ut av bostedsadressen og dermed også innboforsikringen og reiseforsikringen til foreldrene dine. Foto: Pernille Borchgrevink

Når du flytter hjemmefra er det mye å tenke på, også forsikringer. Disse forsikringene må du ha som ung.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1, gir hjelpen du trenger:

Hvilke forsikringer må jeg ha?

Det er to forsikringer du absolutt må ha: Innboforsikring og reiseforsikring.

En innboforsikring vil hjelpe deg dersom du blir frastjålet ting fra der du bor. I tillegg vil den være ekstremt nyttig å ha dersom det skjer akutte skader slik som brann og vannskader.

Reiseforsikring hjelper deg om du blir utsatt for en ulykke eller blir syk mens du er på ferie. Den vil også være nyttig å ha dersom du mister eller blir frastjålet tingene dine.

NB! Reiseforsikring må du ha dersom du har fylt 20 år fordi da vil du ikke lengre være dekket av dine foreldres familieforsikring!

Sjekk ut DNB sin forsikringspakke for unge. Innbo- , reise – og skadeforsikring for kun 149 kroner i måneden

Er jeg dekket gjennom forsikringene mine foreldre har?

Mange tror at de er dekket av innbo- og reiseforsikringen til foreldrene når man har samme folkeregistrerte bostedsadresse som dine foreldre.

Så lenge du bor hjemme hos dine foreldre gjelder innboforsikringen de har.

Men, med en gang du endrer adresse i folkeregisteret faller du ut av bostedsadressen og dermed også innboforsikringen og reiseforsikringen til foreldrene.

Derfor: Har du flyttet for godt, må du selv ta ansvar selv og kjøpe de forsikringene du trenger.

Tips til foreldre: Kjøp reiseforsikring til dine barn i 20 års bursdagsgave 🙂

Få med deg billige blind dates og middagschallenge, følg Morten og Kornelia på Instagram 

Må jeg ha egen reiseforsikring?

Så lenge du ikke har byttet folkeregistrert adresse og er under 20 år, vil svært ofte dine foreldres reiseforsikring også dekke deg. Men, med en gang du fyller 20 år MÅ du kjøpe deg din egen reiseforsikring.

Hvorfor må jeg ha forsikringer?

En innboforsikring er viktig å ha. Ved brannskader og vannskader vil du ikke kunne bo i leiligheten så lenge den repareres, men du må bo et annet sted. Det å leie seg et annet sted kan bli svært dyrt. I tillegg må du kjøpe inn nytt utstyr for å erstatte det som er ødelagt.

Ved tyveri av sykkel, PC  eller andre ting er det også bra å ha en forsikring som kan dekke tapet ditt.

Et sykehusopphold kan koste deg flere hundre tusen hvis du er uheldig

Mange unge er heller ikke klar over at de ikke vil være dekket av foreldrenes reiseforsikring etter at de har fylt 20 år.

Skal du på reise er det viktig at du er dekket for alvorlige hendelser som akutt sykdom og ulykkesskader (mange unge er utsatt for trafikkulykker i utlandet, spesielt på moped). Et sykehusopphold og/eller hjemtransport til Norge med fly kan koste deg flere hundre tusen hvis du er uheldig. Da er det godt å vite at du har en god reiseforsikring som dekker deg.

Hvilke forsikringer bør jeg ha i tillegg?

Dersom du har investert i en dyr PC, mobiltelefon eller noe annet verdifullt er det lurt å sjekke ut om du trenger en særskilt forsikring for disse eller om det holder med innbo-  eller reiseforsikringen.

Driver du med ekstremsport eller skal være lenge på reise, bør du også sjekke om reiseforsikringen din dekker dette.

Hva skjer om jeg bytter adresse i Lånekassen for å få borteboerstipend ?

Du kan bytte adresse knyttet til Lånekassen og studier, men du trenger ikke endre adressen til folkeregisteret siden dette er midlertidig endring.

Hvordan funker forsikring via kredittkort?

De aller fleste kredittkort tilbyr reiseforsikring når du betaler reise og opphold med kortet. Vær oppmerksom på at reiseforsikringen kun dekker deg for denne reisen. Det er også viktig å sjekke at du har betalt reisen med riktig kort.

Har du andre gode råd?

  • Vær klar over at mobiltelefoner ofte er dekket av innboforsikringen, men kan ha en høy egenandel, ofte på 3.000 – 4.000 kroner.
  • I de fleste innbo- og reiseforsikringer er sykkelforsikring inkludert. Det er viktig å sjekke hvor mange kroner sykkelen er dekket for og om det er tilstrekkelig. Har du en dyr sykkel kan det være at du må kjøpe en ekstra forsikring. Ha en ordentlig lås på sykkelen, lås den til et gjerde eller lignende eller ta den med inn i leiligheten/gangen.
  • Alle må ha røykvarsel i leiligheten. Leier du og det ikke er røykvarsel/brannalarm i leiligheten, gå til huseier til og be om det. Det er også smart å ha brannteppe og branntau for raskt å komme deg ut av leiligheten.

1 av 5 unge har ikke reiseforsikring

Husk europeisk helsetrygdkort og reiseforsikring når du er på ferie i Europa

DNBs reiseforsikring er best i test

Les også