GRØNNSAKSHANDLER I HO CHI MINH-BYEN: Tusenvis av nordmenn har vært i Thailand flere ganger, og vil gjerne ha mer av det samme – bare i et annet land. Nå er Vietnam i ferd med å få et skikkelig gjennombrudd. Foto: NTB scanpix

Eller sagt på en annen måte: Vi ønsker oss lengre bort til eksotiske opplevelser i Afrika, vi bryr oss om ferielandets politiske styresett er bra eller ikke, vi vil ikke til land med aktive vulkaner, men vi (og «resten av verden») vil til Game of Thrones-øya Island. Og så var det 2019s svar på Thailand, da.

Fordelaktig prisnivå akkurat nå

Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket.no

Nordens største reisebyrå Ticket.no har nettopp sluppet sin store reiseundersøkelse, som de presenterer to ganger i året basert på en spørreundersøkelse fra Kantar Sifo. De har snakket med over 1000 respondenter mellom 18 og 79 år og det handler om reelle bookinger med avreise 1. november til og med slutten av april neste år. I tillegg analyserer Ticket sesongens nyheter, trender og topplister – og hvordan vi nordmenn ellers endrer vår ferieatferd over tid.

Den store trenden er at knallsommeren 2018 gjør at nordmenn ikke er så solsugne som de var sesongen før (sommeren 2017 var, for de som har glemt det, ganske middels 🙂 ). Reisebestillinger er ned med over 10 prosent, og med et stort utvalg reiser og en mer avventende holdning til bestillinger, så er prisnivået akkurat nå fordelaktig for de reiselystne, forteller Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket.no (bildet).

Europa taper terreng

Videre kan Andresen fortelle at yngre mennesker helst vil til storbyer i vinter (som kan skyldes at de fortsatt er mette på sol), mens den eldre garde søker seg til sol og bading. Reiseeksperten sier også at Europa taper litt terreng, mens andre verdensdeler øker i popularitet, spesielt opplevelsesreiser til eksotiske strøk (les: safari).

Og det er kanskje små tall foreløpig, men undersøkelsen viser at 6 % av de 27 % som sier de ble påvirket av den varme sommeren, planlegger å avstå fra å fly på grunn av klimapåvirkningen.

TYRKIA ER TILBAKE: Deler av landet er har vært preget av uroligheter, men feriedestinasjonene har ikke vært rammet. Her ser du den lekre stranden i Ölüdeniz. Foto: NTB scanpix

Politikk betyr noe

Nordmenn er et opplyst folk og nesten annenhver nordmann kjenner til eller sjekker feriedestinasjonens politiske situasjon og velger å ikke reise dit hvor landet fører en politikk de ikke liker. Unntaket er tydeligvis USA og Tyrkia, som begge øker i popularitet – sistnevnte begynner å gjøre et turistcomeback, selv om det er mange reisende med tyrkiske aner som også drar opp statistikken til fordel for Tyrkia, forteller Andresen.

Vi nordmenn er i likhet med europeere flest kanskje ikke så overvettes begeistret for verken Trump eller Erdogan, men bestillinger til Tyrkia øker altså med hele 66 %. USA er opp 38 %. Også Egypt begynner å få turistene tilbake selv om UD fraråder nordmenn å dra til enkelte deler av landet.

VAKKERT: Ris dyrket på frodige terrasser er et vakkert skue i Bali, men det var andre ting som gjorde at noen av oss fikk mindre lyst å dra dit i år. Foto: Ticket.no

Flyforsinkelser og kanselleringer holder noen hjemme

Undersøkelsen viser at diverse hendelser i verden også påvirker vår lyst til å reise. 28 % svarer i undersøkelsen at de har fått mindre lyst til å reise som følge av diverse hendelser. Det som virkelig ikke gir oss reisefeber er vulkanutbrudd, jordskjelv og påfølgende tsunamivarsler. Som alle inntraff Bali tidligere i år, og hele 46 % av de som 28 % prosent som har fått mindre reiselyst, oppgir nettopp hendelsene i Bali som medvirkende årsak.

Flyforsinkelser, kanselleringer og de tragiske brannene i Hellas påvirker også nordmenns reiselyst, viser undersøkelsen.

ØNSKER MER EKSOTISKE REISER: Flere nordmenn ønsker å oppleve safari. Her ser du zebraer i Kenyas nasjonalpark Masai Mara. Foto: NTB scanpix

Vi kikker mer i apper på ferie

Fjerning av roamingavgiften i EU gjør nordmenn mer oppdaterte på ferie (eller mer fraværende, vil kanskje noen si), og det er spesielt karttjenester som Google Maps som er populært. Litt voksne menn er spesielt glad i dette, noe artikkelforfatteren kan underskrive på: Jeg har fått kjeft av resten av familien for for høyt forbruk av Google Maps på ferie.

Facebook, Snapchat, Messenger, Instagram og Spotify er på plassene under, med værapper på en kanskje ikke overraskende tredjeplass.

Men hvor skal vi egentlig reise i vinter?

Som vi nevnte innledningsvis vil færre til europeiske destinasjoner, mens flere vil til Asia, Nord-Amerika og Afrika. Selv om, som alltid, nordmenn flest vil til Spania og Thailand.

I Spania er det Gran Canaria, Tenerife, Alicante og Malaga som troner øverst, mens det for USAs del er Miami, Fort Lauderdale og Los Angeles som er byene vi vil dra til. Vi kan også omtale dem som basene for andre USA-opplevelser, som for eksempel kombinasjonsferier med cruise eller biltur langs vestkysten i California.

I Afrika opplever Sør-Afrika en økning en økning på 333 %, mens Kenya er opp hele 593 % (det er kraftige svingninger når mer eksotiske strøk er brukt i undersøkelsen, da færre har besøkt disse destinasjonene). Opplevelsesferie og safari er nøkkelordene her.

Husk at det ofte er dyrere å fly til eksotiske strøk, samtidig som prisnivået er mye lavere der enn for eksempel steder det er billig å fly til, som London.

POPULÆR BLANT NORDMENN: Ocean Drive ved Miami Beach er helt ikke ukjent for tilreisende turister fra USA og resten av verden. Foto: Ticket.no

Enda et nytt Thailand?

Tdligere har DNB Nyheter omtalt Sri Lanka som 2018s svar på Thailand, mens Tickets reiseekspert Ellen Wolff Andresen sier at undersøkelsen viser at Vietnam kan bli 2019s svar på smilets land. Det tidligere så krigsherjede landet øker med hele 58 % på bestillinger, og det er Ho Chi Min City nordmenn drar til, da kanskje som base for andre opplevelser i landet.

Begynner nordmenn å bli litt mette av Thailand, kanskje?

Antiturismen brer om seg i Europa

LITT FOR POPULÆR: Amsterdam var veldig populær blant nordmenn i 2017, men sliter nå med overturisme. Foto: Ticket.no

To europeiske storbyer skiller seg ut positivt og negativt

Veldig mange nordmenn dro til Amsterdam i 2017 på en weekendtur, og da er det naturlig at færre velger samme reisemål. Men den ekstremt populære byen er også rammet av en turismebølge som har ført til byen har blitt en del av Europas antiturisme-bølge. Og føler man seg ikke velkommen, drar man neppe tilbake. Bestillinger til Amsterdam er ned 73 %.

Reykjavik er en annen by som er rammet av overturisme og er opp hele 317 % i bestillinger blant nordmenn. Populariteten til Game of Thrones sies å ha en del av skylden / æren.

DNBs reiseforsikring er best i test

Du finner flere gode reisetips på Ticket.nos reiseblogg

Les også