– Vi ble kastet ut i voksenlivet, sier vinneren av Siljes julekalender 2017.

I hele desember kunne BSU-sparere delta i Silje Sandmæls store julekalender om å flytte for seg selv, og vinne 9900 kroner til boligsparingen.

Thea Nyborg (20) vant Siljes julekalender 2017. Foto: PRIVAT

Den heldige vinneren ble Thea Nyborg (20), som flyttet for seg selv for 1,5 år siden.

– Jeg lærte masse av julekalenderen. For eksempel var jeg ikke klar over at du kan begynne å spare til pensjon allerede fra du er 13 år, eller at du bør fotografere og filme en leiebolig – før du flytter inn i den. Det siste gjorde ikke vi, sier Nyborg.

Da hun flyttet fra barndomshjemmet på Nesoddtangen i 2016, var det for å studere jus. Overgangen fra voksenlivet var tøffere enn Nyborg hadde sett for seg.

– Det var en stor overgang. Sammen med samboeren min leier jeg et hus, og det var mye plutselig å skulle ha ansvaret for en eiendom. Vi måtte gjøre mange nye ting på egenhånd, som å sette opp leiekontrakt og ordne depositumskonto. Vi ble kastet ut i voksenlivet, sier Nyborg.

Les også: 20 essensielle tips til studenter som vil unngå økonomisk smell

Bestikkoverraskelse og «usynlige» utgifter

Da hun fikk ansvaret for sitt eget, nye hjem, gikk det opp for 20-åringen hvor mye «usynlig» foreldre gjør – og hvor mye som faktisk må ordnes i hverdagen.

– Du tenker at bestikk og sånn automatisk er i et hus, men det må du jo gå til innkjøp av, ler Nyborg.

Les også: Slik bruker du mindre penger i 2018

Hvor stor andel av et studentbudsjettet mobilregningen utgjør – og hva mat egentlig koster, var en annen oppdagelse.

– Det blir faktisk en del i løpet av et år. Jeg har funnet ut at det er lurt å sette opp et budsjett. Før hadde jeg kun matbudsjett, men du bør ta med alle inntekter og utgifter du har i løpet av måneden for å få full oversikt. Det koster en del med alle «småtingene» som dukker opp og som foreldrene dine kanskje ordnet før, forklarer Nyborg.

Hun er likevel klar på at det å bo alene er mest moro – og det må på mange måter læres.

– Det beste er at du kan styre dine egne regler, og oppleve hvordan det er å bestemme helt selv. Men du må også prøve og feile litt, det er fort gjort å bruke litt mer penger enn det du hadde tenkt, sier julekalendervinneren.

Les også: Spare mer? Her er fem steg til full sparegris i 2018

– En utfordring

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, kjenner godt til de «usynlige» kostnadene som Nyborg har fått erfare at eksisterer i et voksenliv.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Alt koster, og er egentlig «usynlige» utgifter som mange unge aldri har sett før. Når du flytter for deg selv, må du bruke penger på ting strøm, tv-abonnement og toalettpapir. Du må plutselig nedprioritere deg selv, og det tror jeg er en utfordring for mange, sier Sandmæl.

Gjennom å gi én utfordring hver dag frem til julaften i desember, håper hun at flere unge har blitt bedre forberedt til den dagen de forlater redet. Julekalenderen hadde i overkant av 1,5 millioner visninger.

– Vi ville oppnå at unge skulle bli mer forberedt på å flytte for seg selv. For mange kan det være veldig skummelt. Det er mye du ikke tenker over så lenge du bor hjemme. Julekalenderen har forhåpentligvis hjulpet mange, sier hun.

Smart sparing i BSU

Som vinner av julekalenderen fikk Nyheim 9900 kroner av DNB inn på sin BSU-konto.

Sandmæl vet at mange setter inn ett stort beløp på BSU-kontoen i slutten av året, fremfor å spare litt hver måned. Da går de glipp av rentefordeler.

– Det er lurt å spare litt hver måned slik at du faktisk vet at du får fylt opp BSU-en. Da får du også med deg flere av rentefordelene. Det er mye vanskeligere å gjøre et innhugg i økonomien på slutten av året, forklarer hun. 

Les også: Slik får du full BSU i 2018 

DNB ser at færre unge sparer til bolig nå enn før. Det mener Sandmæl er bekymringsverdig.

– Mange tenker nok at det er lenge til de skal kjøpe egen bolig når de bor hjemme. Men det er da du virkelig har mulighet til å spare. Når du flytter hjemmefra må du betale husleie, og vil sitte igjen med mindre av inntekten. Mange kommer alt for sent i gang med boligsparingen, sier Sandmæl.

Les også: Vi har snakket med ekspertene – slik lykkes du med shoppestopp

Frem til du får skattbar inntekt og kan benytte deg av skattefradraget for BSU-konto, er BSU Start et godt alternativ. Da får du god rente på sparepengene sammenlignet med andre type sparekontoer.

– Skal du spare 200.000 – 300.000 kroner, må du begynne tidlig. Start allerede med konfirmasjonspengene, er Sandmæls oppfordring.

Les også: Slik fylte Martin (24) opp BSU-kontoen

Så mye sparer du på å kutte ut snus og røyk

Venter du barn i 2018? Slik forbereder du lommeboka

Les også