Norske turister risikerer å møte tomme minibanker i Hellas, og blir anbefalt å ta ut godt med penger før de reiser – men hvor mye kontanter bør du ta med deg, egentlig?

– Alle som skal til Hellas bør tenke gjennom hvor mye penger de planlegger å bruke gjennom oppholdet, og ta med seg hele dette beløpet pluss litt ekstra buffer i kontanter, sier kommunikasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld.

Hvor mye du trenger på reisen vil variere fra hva reisen innebærer, men det blir nå viktigere enn noen gang å sette opp et feriebudsjett, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

-Nå risikerer du å ikke få tak i kontanter i det hele tatt, og mange steder i Hellas tar ikke kort. Dermed bør du planlegge nøye hvor mye kontanter du trenger å ta med deg, sier hun.

15929559632_351cc272c6_k

Hun forteller at nordmenn generelt er dårlige til å sette opp slike budsjetter.

– Undersøkelser viser at vi pleier å bruke mer enn det vi har planlagt på ferie. Nå er du helt nødt til å sette opp et budsjett, for det er jo ikke noe særlig lurt å ta med seg alt for mye i kontanter heller.

– Finn ut hvor mye dere skal bruke på å spise ute og i handlegatene. Må dere ta taxi, eller bort dere i gangavstand? Hvor mye koster eventuelle utflukter og attraksjoner? Kanskje kan du betale for noe på forhånd, så slipper du å ta med deg kontanter til det.

Forbrukerøkonomen mener det også kan være lurt å la barn få sin egen lille bunke med sedler.

-Dette er en gyllen mulighet til å la barna styre sine egne lommepenger for en uke eller to, og på den måten lære litt om økonomistyring.  Bonusen er at du slipper at de maser om ting de har lyst på hele tiden, sier Sandmæl.

Andre gode råd til deg som skal til Hellas:

Bruk safen
Ettersom du trolig har med mye kontanter bør du kun ha med deg maksimalt et dagsforbruk. Resten bør låses inne i safen på hotellrommet.

Ha en god reiseforsikring
Sørg for å ha en god reiseforsikring på plass, som dekker utlegg til medisinsk hjelp og tap av eiendeler. I tillegg bør du alltid ha med deg Europeisk reisetrygdkort. Oppstår det uroligheter som følge av en eventuell økonomisk krise har du også dobbel trygghet i en forsikring dersom reiseselskapet ikke dekker tapet.

Ha med deg flere kort
Vi anbefaler deg å ta med både Visa-kort og MasterCard når du skal ut og reise. Det er mer sannsynlig at minibankene går tomme enn at teknikken svikter. Men pass på å oppbevare kortene adskilt slik at du unngår at begge kort blir frastjålet eller mistet. Oppbevar aldri PIN-kode og kort sammen. Bruk mastercard til varekjøp når du kan – da kan du sjekke om beløpet stemmer i nettbanken på et senere tidspunkt.

Kjøp pakkereise
Å kjøpe pakkereise er tryggere enn å skreddersy turen selv. Da har du flere rettigheter dersom det skulle oppstå økonomisk krise i landet, og turen blir ødelagt som følge av dette.

Les også