Det har blitt færre førstegangskjøpere, viser ny statistikk.  

– Unge må lære seg å spare, de kommer ikke bare på det av seg selv, mener forbrukerøkonom i DNB. 

Høye boligpriser, strenge krav til egenkapital og ny boliglånsforskrift har gjort at trakten for å komme seg inn på boligmarkedet har blitt trangere.

– Det har aldri vært viktigere for unge å spare til bolig. I dag er det kun én av tre blant DNB sine unge kunder som sparer i BSU. Her kan vi hjelpe barna våre ved å bevisstgjøre og lære dem gode sparevaner, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Spar sammen med barnet i nytt BSU-produkt. 

 

Bolig til seks ganger inntekten

Andelen førstegangskjøpere har gått noe ned over hele landet, viser tall fra Norsk Eiendomsmeglerforbund. Men det er særlig Oslo som skiller seg ut.

Dagens unge møter en helt annen virkelig når de skal kjøpe bolig, enn vi som foreldre gjorde i vår tid, påpeker Sandmæl.

– Der foreldregenerasjonen har opplevd en eventyrlig verdiøkning på sin bolig, har boligprisene nå løpt fra lønningene, forteller hun.

– I 1996 kostet en liten leilighet på 50 kvadratmeter i Oslo to ganger gjennomsnittlig årsinntekt, i dag er den rundt seks ganger så høy, legger hun til.

Les også: Unge angrer på at de ikke sparte tidligere 

SPARE-APP: Kom i gang med sparingen med DNB sin nye spare-app «Spare». Her kan du enkelt sette deg mål og velge sparemetoden som passer for deg. Foto: Stig B. Fiksdal

Starter for sent

Tall over DNB sine kunder som sparer i BSU viser at de fleste unge begynner først med boligsparing når de befinner seg i 20-årene. – Da er det for mange en urealistisk høy sum å skulle spare på kort tid, sier Sandmæl.

– De unge tenker ikke selv på viktigheten av å spare, med mindre vi bevisstgjør dem på det. Snakk med barnet ditt om hvor mye som skal til for å kunne kjøpe en bolig, og lag et regnestykke for hvor mye sparing dette krever og hvor lang tid det vil ta, sier hun.

– Så fort barnet har en skattbar inntekt bør de opprette en BSU-konto, legger hun til.

Spar sammen med barnet

De aller fleste foreldre hjelper ved å stille med sikkerhet i egen bolig, eller å gi forskudd på arv. Kun åtte prosent av de som har fått hjelp hjemmefra har foreldre som har spart gjennom oppveksten deres, viser undersøkelse gjennomført for DNB Eiendom.

– De fleste foreldre ønsker jo å hjelpe barna sine inn i voksenlivet, hvis de har mulighet. Ved å spare gjennom oppveksten slipper du å sette egen økonomi på spill, samtidig som du lærer barna dine gode sparevaner, sier Sandmæl.

Med BSU start kan du spare fra fødsel av. 

– Mens barna er små er det du som står for sparingen, men så fort de begynner å få tilgang på egne penger gjennom bursdag, jul, konfirmasjon, deltidsjobb etc. bør du oppfordre til at de sparer selv, sier Sandmæl.

 

Les også