HJELP! Morten og Kornelia brukte begge flere år på å finne ut av hva de skulle bli. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Mange unge føler på et kaos rundt hva de skal bli og et press rundt det å velge riktig på første forsøk, ifølge rekrutteringseksepert.

Karriere topper listen over hva dagens unge er mest opptatte av, viser undersøkelse DNB har gjennomført. Men, å svare på hva du skal bli er ikke alltid så enkelt.

Det tok meg to år å finne ut av hva jeg egentlig ville studere

– I dag er det dessverre altfor dårlig tilbud om karriereveiledning. Dette gjør at de fleste unge henvender seg til venner og familie for hjelp. Når valget blir tatt utenfra og inn er det større fallhøyde for å velge feil, sier rekrutteringsekspert i DNB, Glenn Menkin.

Ta DNB sin karriereveileder her

Morten og Kornelia valgte feil

Menkin får støtte av DNB Ung sine ansikter Morten Sandvik og Kornelia Minsaas som forteller at de brukte flere år på å finne ut av hva de ville bli.

Jeg følte meg håpløs da jeg ikke mestret fagene

– Det tok meg to år å finne ut hva jeg egentlig ville studere. Det første studiet jeg gikk på, engelsk, var helt feil for meg, og jeg følte meg håpløs da jeg ikke mestret fagene slik jeg hadde ønsket. Jeg tok et dypdykk i egne interesser og ferdigheter for å finne ut hva jeg faktisk ønsket å studere og videre jobbe med. Riktig studie ga meg definitivt mer mestringsfølelse og glede i studiehverdagen! Jeg er veldig glad for at jeg tok valget om å bytte studieretning til PR og markedskommunikasjon på BI, forteller Kornelia.

Morten på sin side valgte å gjennomføre studiet han hadde begynt på og brukte fire år på dette. Studiet var film og fjernsynsvitenskap.

– Fordi studiet ikke interesserte meg synes jeg det var tøft å komme meg gjennom. Nå går jeg på et nytt studium som jeg trives veldig godt med – tekstforfatter på Westerdal, som passer mine interesser. Jeg burde kanskje ha sluttet underveis, men jeg har nok uansett fått med meg noen erfaringer som jeg kan ta med videre, sier Morten.

Morten og Kornelia har funnet ut av hvilke tegn som tyder på at du har valgt feil studie. Sjekk det ut her. 

VÆR NYSGJERRIG: – Ta karriereveilederen og vær nysgjerrig på resultatene du får. Kanskje må du teste ut litt forskjellige ting for å finne din vei, og det er helt greit. Det er mens du er ung at du har muligheten, sier rekrutteringsekspert i DNB, Glenn Menkin. Foto: Stig B. Fiksdal

Et kaos i hodet

– Det er et stort press rundt det å velge riktig på første forsøk, og denne forventningen kommer nok både fra en selv og de rundt. Det kan fort bli litt kaos i hodet, uten at man helt vet hvor man skal henvende seg for å få hjelp, forteller Menkin.

Vet ikke hvor man skal få hjelp

Dette er bakgrunnen for at Menkin, og resten av HR-teamet i DNB, gikk sammen med Vip24 i våres for å lage en gratis karriereveileder.

– Vip24 var en naturlig samarbeidspartner for oss, da de har lang erfaring med faget. Vi i DNB har jo selv brukt deres verktøy internt og mener at dette kan hjelpe dagens unge med å finne ut av hva de passer til å jobbe med, og dermed studere, sier Menkin.

Dette kan Karriereveilederen hjelpe deg med

Karriereveiledning kan hjelpe deg i flere situasjoner i livet:

  • Når du skal velge ditt første studie
  • Du studerer allerede, men er usikker på om du er på riktig sted
  • Du skal søke din første jobb
  • Du er i jobb, men lurer på om det er noe annet som vil passe deg bedre
  • Du ønsker å bli bedre kjent med dine styrker, hva som motiverer deg og hva du interesserer deg for

Les også