Kronen har blitt sterkere og ferien har blitt billigere. Men hvor lønner det seg aller mest å dra?

Det engelske shuttle-selskapet Hoppa rangerte tidligere i år 84 feriedestinasjoner etter pris, og brukte syv kriterier for å finne ut hva en gjennomsnittlig dag omtrent ville koste.

De syv kriteriene var:

 • Hotell for to
 • Måltid for to
 • En flaske vin
 • Drosje
 • En kopp kaffe
 • En cocktail
 • En pint øl (*)
BILLIG: I Sofia, Bulgaria, kan du leve godt, som på restauranten Manastirska Magernitsa i gaten Han Asparuh. Toppbildet er også hentet fra samme sted. Foto: Borgese Maurizio / NTB Scanpix

Her er de ti billigste feriedestinasjonene

Dermed endte nettstedet opp med denne listen over verdens ti billigste feriedestinasjoner, rangert fra billigst til «dyrest»: (De opprinnelige summene var i pund, og undersøkelsen ble publisert i februar. Kursene mellom pund og de lokale valutaene og kursen mellom kroner og pund har endret seg siden da. Kronebeløpene blir derfor litt unøyaktige dessverre)

 1. Sofia, Bulgaria (gjennomsnittspris 412 kroner)
 2. Kairo, Egypt (421 kroner)
 3. Cartagena, Colombia (429 kroner)
 4. București, Romania (473 kroner)
 5. Antalya, Tyrkia (474 kroner)
 6. Siem Reap, Kambodsja (484 kroner)
 7. Kiev, Ukraina (504 kroner)
 8. Manila, Filippinene (505 kroner)
 9. Mexico City, Mexico (546 kroner)
 10. Sliema, Malta (557 kroner)
Finansrådgiver Hanna Folkvord

Men kan man egentlig stole blindt på sånne undersøkelser? Dette er hva finansrådgiver Hanna Folkvord (bildet) i DNB sier:

– Det finnes mange sånne undersøkelser på «Verdens billigste feriedestinasjon», og det gir en god pekepinn for en billig ferie. Men det er viktig å se på om undersøkelsene har hensyntatt valutaforskjellene – det kan gi stort utslag. I tillegg når man skal på reise vil også flyreise, aktiviteter som spa, shopping og sightseeing variere veldig fra destinasjon til destinasjon, noe som vil være avgjørende på den totale prisen for ferien.

Valutaforskjellene er jo kun en fordel i disse stunder, med kronen som har styrket seg.

Finansrådgiveren legger til at det kan være lurt å planlegge på forhånd hva man skal se og hva man skal handle. Det kan være at enkelte varer er billigere i Norge …

Her er det derimot veldig dyrt …

Ikke overraskende konkluderte nettstedet med at de nordiske hovedstadene fortsatt er dyre, at det er svindyrt å bo på hotell i New York, at en pint med øl i Doha, Qatar koster mye, at du kanskje bør droppe sightseeing-busser i London, New York og spesielt i Dubai, at et besøk i Universal Studios i Florida vil koste deg skjorta, at ettertraktede storbyer som Roma, Amsterdam og Paris er inne på listen over verdens ti dyreste storbyer, men at Sørøst-Asia fortsatt er billig – ikke minst når det gjelder å bo.

Og dessuten: Vil til en europeisk storyby i sommer, men har et strengt budsjett å forholde deg til? Hold deg langt unna Zürich i Sveits – den topper listen over verdens dyreste feriedestinasjoner.

Som – fun fact – ligger 164 mil unna verdens billigste feriedestinasjon, Sofia, Bulgaria.

God ferie!

(*) 0,568 liter

Les også