Uavhengig av om du skal på skiferie sørover i Europa eller til varmen på Kanariøyene er det lurt å ha alt på stell før avreise. 

Én av fem nordmenn planlegger å ta vinterferie i år, viser tall fra Virke. Av disse reiser 42 prosent til utlandet.

Her er sjekklisten for deg som skal utenlands i vinterferien. 

Forsikring

Reiseforsikring er noe av det viktigste du tar med deg på ferie. Uforutsette ting kan dukke opp, man kan bli syk eller frastjålet ting og da vil man nødig sitte igjen med regningen alene. Hvis du allerede har reiseforsikring er det lurt å sjekke hva den dekker, og eventuelt skifte hvis den ikke fyller dine krav.

Her kan du bestille reiseforsikring.

Med reiseforsikring følger det med et kort. Dette bør du ta med deg på ferieturen. Ofte er det slik at utenlandske sykehus ikke tar imot pasienter før de får bevis på at de er forsikret. Har du kortet slipper du å vente på at sykehuset må ringe og få avklaring fra forsikringsselskapet ditt.

Egen reiseforsikring for deg som ung: Les mer her. 

Uforutsette hendelser kan forekomme, som for eksempel da vulkanen Agung i Indonesia fikk utbrudd før jul. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Europeisk helsekort

Et Europeisk helsetrygdkort gir deg like rettigheter på behandling og sykehusopphold som innbyggerne i landet du ferierer i. Man får også de samme egenandelene på utstyr og behandling som lokalbefolkningen. Kortet er gyldig i alle EU-land, men også Sveits, og land som er med i EØS.

Trygdekortet gir deg riktignok samme rettighetene og egenandelene som innbyggerne i landet, men egenandelene kan være høye. Derfor trenger du også en reiseforsikring som dekker egenandelen.

Ta med kopier

Ta kopi av viktige dokumenter som pass, forsikringskort, helsetrygdekort, sertifikat og billetter. Oppbevar dette på et trygt sted.

Ha med to kort

Ta alltid med deg to kort på reise. På den måten unngår du å bli stående uten betalingsmulighet hvis kortet ditt blir stjålet eller du mister det. Oppbevare kortene på ulike steder.

Hvis et av kortene du tar med deg er kredittkort bør du kun bruke det til å betale, ikke ta ut penger. Ved å ta ut penger i minibank med kredittkort må man som oftest betale en prosent rente på det beløpet man tar ut, i tillegg til et gebyr.

Trenger du valuta før ferien? 

Ta med kodebrikke

Mange har bank-ID på mobil, men skulle du miste telefonen din er det lurt å ha tatt med seg vanlig bankbrikke. På den måten sikrer du deg tilgang til økonomien din gjennom ferien.

Telefonnummer til banken

Ha alltid med deg nummeret til banken slik at du kan få hjelp hvis uhell inntreffer. Sperre kort kan du også gjøre i DNB appen på mobilen din. Skulle du være helt på egenhånd og miste alle kortene dine, kan vi hjelpe deg med nødkontanter. 

Vi har et eget servicenummer for deg som er i utlandet og trenger rask hjelp. Du kan nå oss på: +47 915 04800

 

Utregning av feriepenger, slik gjør du det

 

Les også