Komfyrbrann

FLEST OMKOMMER OM NATTEN: – Selv om de fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre, er det om natten flest omkommer i branner, Sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

Komfyrbrann og tørrkoking er en av de vanligste enkeltårsakene til brann i hjemmet. De fleste oppstår på dagtid, men det er om natten de gir størst konsekvenser.

Branner representerer de mest alvorlige skadene i hjemmet, og i verste fall kan liv gå tapt.

– Brann er heldigvis ikke den hyppigste skadeårsaken i hjemmet. Samtidig er dette ofte situasjoner som er en stor belastning for de som rammes. Brannskader er også blant dyreste skadene, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

Selv om de fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre, er det om natten flest omkommer i branner

Flest omkommer av branner om natten

Nær fire ganger daglig rykker brannvesenet ut til branner eller branntilløp på komfyren. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

– Selv om de fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre, er det om natten flest omkommer i branner. Vi har dessverre flere eksempler på berusede personer som skal lage seg litt nattmat og som sovner fra komfyren, sier Nielsen.

– Eller når småslitne småbarnsforeldre skal koke tåteflasker på komfyren, glemmer dette oppi alle andre gjøremål og kanskje forlater kjøkkenet eller hjemmet sitt.

komfyrbrann
FIRE GANGER DAGLIG: Brannvesenet i Norge rykker ut fire ganger daglig for branner eller branntilløp på komfyrer. Foto: NTB scanpix

Svært dyre skader

Bare i fjor registrerte forsikringsbransjen om lag 25.000 skadesaker i Norge med brann som årsak. Den samlede forsikringsutbetalingen var på over tre milliarder kroner. De siste tre årene har bransjen registrert over 70.000 skadesaker og utbetalt drøye åtte milliarder kroner i erstatning.

De fleste saker ender i full erstatning, men en del kunder får redusert erstatningen på grunn av grov uaktsomhet. En fjerdedel av sakene med tørrkoking har enten fått avkortning eller er uavklarte saker. Normalt ligger avkortningen på mellom 10 og 15 prosent av den totale erstatningssummen.

– Det er nok vanskelig for folk å forstå at de ikke får full erstatning, spesielt etter en brann som i seg selv er traumatisk å oppleve. Det er også derfor vi gjør grundige undersøkelser, spesielt i de mest alvorligste sakene, slik at vi er trygge på vår avgjørelse. Det er det mest rettferdige for alle, sier Nielsen.

Totalt er det registrert over 4.100 brannskader blant forsikringskundene i DNB de siste tre årene. Total erstatningssum på disse sakene er over 470 millioner kroner.

Slik unngår du komfyrbrann

1. Bruk komfyrvakt. En komfyrvakt kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av komfyrplaten.
2. Hold oppsikt med komfyren når du lager mat
3. Skru av eller ned varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen
4. Rengjør kjøkkenviften jevnlig
5. Pass på at det ikke er brennbare ting nær koketoppen
6. Tenk deg om før du setter i gang med matlaging etter en tur på byen

Les mer her om innboforsikring og husforsikring i DNB.

Les også