LURT Å KJØPE HVIS DU IKKE ALLEREDE ER DEKKET! – Du får ofte tilbud om avbestillingsforsikring når du bestiller reiser på nettet, men en slik forsikring trenger du ikke kjøpe hvis den er innbakt i reiseforsikringen eller du får den på kjøpet ved kortbetaling, gjør forbrukerøkonom Silje Sandmæl oppmerksom på. Foto: Stig B. Fiksdal

 

Hva skjer hvis du har både bestilt og betalt reisen, men ikke kan reise likevel? Får du pengene tilbake?

– Bare hvis du har relevant forsikring og gyldig grunn. En avbestillingsforsikring gjelder som regel kun hvis du eller noen i reisefølget eller i nærmeste familie blir syke og ikke kan reise. Mange har reiseforsikring som også inkluderer avbestillingsforsikring, men dette må du sjekke. Kanskje må du kjøpe den sammen med reisen, gjør forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, oppmerksom på.

Norsk familieøkonomi har kåret DNBs reiseforsikring til «best i test». Les mer om DNBs reiseforsikringer her

UNNGÅ AT PENGENE FLYR UTEN DEG: Hvis du ikke allerede har avbestillingsforsikring inkludert i annen reiseforsikring, bør du kjøpe den sammen med reisen, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. FOTO: NTB scanpix

Hun legger til at alle som har reiseforsikring uansett bør sjekke hva forsikringen dekker. Mange vet ikke det, viser undersøkelser som DNB tidligere har gjennomført.

Du kan ikke bruke sykdom som unnskyldning hvis du vil avbestille fordi det er slutt med kjæresten

– Vær også klar over at du vil bli avkrevd legeerklæring som dokumentasjon. Du kan altså ikke bruke sykdom som unnskyldning hvis du vil avbestille fordi det er blitt slutt med kjæresten som du skulle reist sammen med, sier hun.

Jo dyrere reisen er, jo viktigere …

Forbrukerøkonomen mener at en avbestillingsforsikring er en god og nødvendig investering.

Men kjøp ikke avbestillingsforsikring før du har sjekket om du allerede er dekket

– Jo dyrere reisen er, jo viktigere er det å ha avbestillingsforsikring. Sykdom kan ramme alle, så det gjelder å gardere seg mens du kan. Men kjøp ikke avbestillingsforsikring før du har sjekket om du allerede er dekket. Du får ofte tilbud om avbestillingsforsikring når du bestiller reiser på nettet, men en slik forsikring trenger du ikke kjøpe hvis den er innbakt i reiseforsikringen eller du får den på kjøpet ved kortbetaling.

Er du student og har DNBs hvite kort som også er gratis, får du reiseforsikring når du betaler over halve reisens transportkostnader med et av de hvite kortene – eller rett fra konto. Les mer om hvite kort her

Med MasterCard fra DNB får du reiseforsikring hvis minst halvparten av reisen er betalt med kortet. Les mer om kortene her

Sjekk og spar penger

– Sjekk derfor om du er dekket allerede før du bestiller reisen. Hvis ikke må en avbestillingsforsikring ofte bestilles sammen med reisen for at den skal være gyldig, opplyser Sandmæl.

Hun anbefaler følgende sjekkliste:

1. Sjekk om du har avbestillingsforsikring inkludert i reiseforsikringen din. Det er det mange som har.
2. Hvis du betaler reisen med kort, sjekk om det gir deg avbestillingsforsikring på kjøpet. I så fall må du ofte betale minst halvparten av reisen med kortet.
3. Hvis du ikke er dekket og må kjøpe avbestillingsforsikring, sjekk først priser og vilkår hos din reiseleverandør og sammenlign på Internett.

Innbakt i reisen

Noen ganger kan du kjøpe reiser hvor avbestillingsforsikring er innbakt i prisen. Den virker ofte slik at hvis du avbestiller for eksempel seks uker før avreise, så får du mye av beløpet tilbake uansett årsak. Hvis du avbestiller mindre enn to uke før, får du gjerne ingenting tilbake.

– Vær klar over at en innbakt forsikring ikke erstatter en vanlig avbestillingsforsikring. En avbestillingsforsikring bør dekke at du ikke kan dra på grunn av alvorlig sykdom hos deg, en i reisefølget eller i din nærmeste familie uansett hvor tett inntil avreisetidspunktet du må avbestille. Først da er den god nok, fastslår forbrukerøkonomen.

Les også