STUDENT PÅ BUDSJETT: Martine (24) ønsker å få bedre oversikt over hva pengene hennes går til i 2019. Foto: Kornelia Minsaas

Statsbudsjettet påvirker hva som blir dyrere og billigere i 2019. NRK-lisens, snus og flyreise er noe av det som blir dyrere, mens godteri og strøm blir billigere.  Her er prisendringene som betyr mest for deg som ung:

Prisen øker:

  • NRK-lisensen øker med 61 kroner, og blir på totalt 3391,25 kroner.
  • Egenandelstak på legebesøk øker, og man må betale 87 kroner mer før man får frikort.
  • Alkohol- og tobakksavgiften øker med 1,5 prosent på alkohol, sigarer og sigaretter, og 1,9 prosent på snus og skråtobakk.
  • Flypassasjeravgiften på lange flyreiser øker med 200 kroner på reiser utenfor Europa.
  • Bensin og diesel blir 1,5 prosent dyrere.

Prisen synker:

  • Sjokolade- og sukkervarer blir billigere da sukkeravgiften reverseres tilbake til 2017-nivå.
  • Flypassasjeravgiften reduseres på reiser i Norge og Europa til 75 kroner per reise.
  • Strøm blir bittelitt billigere med en redusert elavgift fra 16,58 til 15,83  øre per kilowattime.
  • Engangsstønaden til fødende økes fra 63.000 til 83.000 kroner – hvis du ikke har fast inntekt.
  • Barnetrygden økes med ca. 1000 kroner i året.

Slik sparte Morten (27) store summer på mat

Studentbudsjettet blir påvirket

Økte priser og uforutsette kostnader kan bety mye for en ung lommebok. Studenten Martine Carlson (24) tar lektorutdanning på Universitetet i Oslo, og tror prisendringene vil påvirke studentbudsjettet hos mange.

– Det er viktig å være forberedt på prisøkninger, selv om de kanskje ikke er så store. Små kostnader kan utgjøre en stor forskjell sammenlagt, sier Martine Carlson.

Kom i gang med sparingen, last ned appen som hjelper deg med å lykkes

TAR MED KAFFE HJEMMEFRA: Til lange skoledager tar Martine med kaffe hjemmefra, noe hun sparer mye penger på. Foto: Kornelia Minsaas

Flere snusbokser i uka

Økt NRK-lisens, dyrere drivstoff og høyere alkohol- og tobakksavgifter er trolig det flest unge vil kjenne på lommeboka. Selv går Martine til og fra skolen og reiser ellers kollektivt. Hun bruker heller ikke tobakk, men kjenner mange som gjør det.

Jeg skal besøke broren min i Los Angeles

– Noen venner kjøper flere snusbokser i uka, og vil garantert merke prisøkningen på denne utgiftsposten. Norske tobakkspriser er jo veldig høye fra før av, sier hun.

Martine tror prisøkningene er overkommelige, men holder seg likevel forberedt.

Flypassasjeravgiften på langdistansereiser går jo opp med 200 kroner, skal du ut å reise i 2019?

– Oi, det stemmer! Ja, jeg skal besøke broren min i Los Angeles i vår. Nå skal jeg følge med ekstra nøye på nyttårssalget for langdistansereiser, for jeg vil helst reise så billig som mulig, sier Carlson engasjert.

UFORUTSETTE KOSTNADER: Noen skoledager blir lengre enn planlagt, og fører ofte til at Martine må kjøpe mat i skolekantina. Små summer kan fort blir til store. Foto: Kornelia Minsaas.

Budsjett som nyttårsforsett

Selv om Martine ikke tror at prisendringene kommer til å påvirke hennes økonomi i stor grad, legger hun ikke skjul på at hun må bli bedre på å ha kontroll på pengebruken. Hun vil bli bedre på å planlegge.

Jeg sitter ofte igjen med lite penger på slutten av måneden

– Jeg tar ting litt som det kommer, og sitter ofte igjen med lite penger på slutten av måneden, forteller hun.

Her er hun ikke alene. 56 prosent unge i alderen 18–29 år har aldri satt opp et budsjett, viser tidligere undersøkelse gjennomført for DNB. Videre svarer tre av ti at de ofte eller av og til er blakke.

– Dette blir uten tvil mitt nyttårsforsett for 2019, å forbedre økonomien. Jeg må bli flinkere til å få oversikt, sette opp budsjett – og ikke minst følge det, sier Carlson bestemt.

LAG EN OVERSIKT: Lag et enkelt budsjett med inntekt og utgifter, og få oversikt over forbruket ditt. Er det noe du kan spare penger på? Foto: Kornelia Minsaas.

Betaler for en tjeneste hun ikke bruker

Martine har tatt en titt i «Min økonomi» i nettbanken for å få en tydelig oversikt over hver enkelt utgiftspost som mat, klær og transport. Her blir transaksjonene dine automatisk sortert inn i poster.

Det er på tide at jeg tar en opprydning

– Jeg oppdaget blant annet at hver måned går 99 kroner til en streamingtjeneste jeg ikke engang bruker. Det er på tide at jeg tar en opprydning, for slike utgifter blir store i lengden, forteller Carlson.

Kanskje du også sløser penger på noe? Finn det ut med sløsekalkulatoren.

Vil du gjøre som Martine? Bruk tiden nå til å sette deg mål for 2019, og sett opp budsjett. Få oversikt over hva pengene dine går til, tenk gjennom hvor du kan kutte og lag rom for sparing.

 

Les også