Har du spørsmål om pålogging, kodebrikke eller BankID? Da er du ikke alene. Dette får vi over 400.000 henvendelser om hvert år.

– Spesialt BankID får vi veldig mange spørsmål om. Vi merker at mange er usikre på hva BankID egentlig er, opplyser rådgiver på DNBs kundesenter, Kristin Ruud.

FÅR SPØRSMÅL OM BANKID HVER DAG: – Mange er usikre på hva BankID egentlig er, erfarer rådgiver på DNBs kundesenter, Kristin Ruud. (Foto: Marit E. Giske)

BankID kan brukes i alle norske banker og på offentlige nettsteder til både signering og identifisering, og er kombinasjon av et åttesifret passord du lager deg selv og en engangskode som du får opp på en såkalt kodebrikke. BankID er ikke en betegnelse på kodebrikken, slik mange tror.

– Vi får spørsmål om BankID hver dag. Kundene ringer oss når de for eksempel ikke klarer å logge seg med BankID på NAVs sider for å se pensjonen sin – eller på Altinn for å sjekke selvangivelsen eller skatteoppgjøret. En av de mest hyppige årsakene til at de ikke får logget seg inn, er faktisk at de ikke har BankID, sier hun.

Lurer du på om du har BankID eller ikke, sjekk det på bankid.no (saken fortsetter under bildet)

– Hvis du ikke har BankID, må du få utstedt det av banken din. For å få BankID må innehaveren være 15 år og legitimert med pass i den banken som skal utstede BankID. Foreldre eller verger kan ordne BankID til mindreårige. BankID bestiller du i nettbanken samtidig som du lager et åttesifret personlig passord. Dette passordet og kodebrikken, som du får tilsendt, bruker du når du logger inn i nettbanken, offentlige nettsteder eller når du handler på nett og skal betale, opplyser Kristin.

Trenger ikke kodebrikken til pålogging

DNB og de fleste andre banker tilbyr også BankID på mobil.

– Fordelen med å ha BankID på mobil er at du da ikke trenger kodebrikken til pålogging, kun mobilen. Du trenger ikke å ha vanlig BankID for å opprette BankID på mobil, du kan bruke firesifret personlig kode og kodebrikken, men det er lurt å ha alle tre alternativene.

pålogging
KODEBRIKKEN: Den er det viktig å ta vare på.

– Ta uansett vare på kodebrikken. Selv om du ikke trenger den i det daglige vil du fortsatt få bruk for den i ulike sammenhenger. Må du bestille ny koster det 100 kroner, gjør Kristin oppmerksom på.

Har du andre spørsmål til oss, så kan du finne svar på mye her

Les også