SMÅ SUMMER BLIR STORE: – Jeg fikk sjokk da jeg så hvor mye penger jeg sløser. Jeg visste at jeg brukte en del penger, men ikke SÅ mye, sier komiker Trine Lise Olsen. Foto: TV 3.

– Forbruket til Trine Lise var helt ute av kontroll, sier programleder Silje Sandmæl.

Komiker Trine Lise Olsen (43) fikk seg en skikkelig øyeåpner da hun fikk se hva hun bruker penger på. Hun er en av deltakerne i programmet «I lomma på Silje», med forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, som programleder.

Taxi til flyplassen, selv om kollektivt tar omtrent like lang tid

«Det dummeste kjøpet jeg har gjort er sånne elektroner man setter på kroppen, også trener du mens du ser på TV», sier Trine Lise i episoden.

Det tar ikke lang tid før programleder Sandmæl finner ut av at komikeren har flere svin på skogen når det gjelder sløsing.

Se «I lomma på Silje» på Viafree her. Episoden med Trine kommer 19.februar kl. 21:30 

Over 8.000 kroner på én dag

I episoden går Sandmæl gjennom kontoutskriften til Trine Lise. Her skjuler det seg mange lommetyver. Trine Lise reiser blant annet ofte til Oslo på jobbreiser, men forbruket hennes minner mer om at hun skulle vært på en ferie.

Hun bruker 4.000 kroner i året bare på å kjøpe vann på flyplassen

– Forbruket til Trine Lise er ren sløsing. Det starter med taxi til flyplassen, selv om kollektivt tar omtrent like lang tid. Deretter er det drikke og frokost. Hun bruker hele 4.000 kroner i året bare på å kjøpe vann på flyplassen, i stedet for å ta med hjemmefra, sier Sandmæl.

Videre fortsetter gjerne jobbreisene med masse kos. Kortet dras på restauranter, shopping og taxiturer.

– Bare på én dag på jobbreise brukte hun hele 8.230 kroner. Det er helt sinnssykt, sier Sandmæl.

Sjekk hvor mye du bruker i Min økonomi 

SLØSING: Sandmæl regnet ut at Trine Lise brukte 12.500 kroner i året på vann og bagetter på flyplassen. Foto: TV 3.

– Du må tenke gjennom hva som er viktig for deg

Kjendisene vi møter «I lomma på Silje» sliter ikke med økonomiske problemer, men økonomiske uvaner.

Du kan fortsatt kose deg selv om du kutter ned

– Vi mennesker er jo vanedyr. Kjøper du en bagette og en kaffe for å kose deg på vei til jobb vil du nok ikke endre den vanen før du ser hvor mye penger du bruker på dette totalt. Da er det kanskje noe annet du heller vil bruke de summene på, sier Sandmæl.

Her er det ikke snakk om å slutte å kose seg, påpeker Sandmæl.

– Du kan fortsatt kose deg selv om du kutter ned. Du må tenke gjennom hva som er viktig for deg. Alle deltagerne i programmet har en drøm de ønsker å oppnå og for å få til det må de omprioritere pengebruken, sier Sandmæl.

STORE SUMMER: Silje regnet ut at Trine Lise har et sparepotensiale på 165.000 kroner i året. To måneder senere hadde Trine Lise spart 30.000 kroner i appen Spare. Foto: TV 3.

Hva er dine uvaner?

Trine Lise tjener jo godt, så det er ikke alle som kan sløse så mye og dermed spare de samme summene, påpeker Sandmæl.

– Veldig mange av oss har et sparepotensiale eller et potensiale til å få mer glede ut av pengene våre. Mitt råd er at du går gjennom forbruket ditt slik at du blir bevisst på hva du bruker pengene dine på. Kun når du har oversikt kan du kutte ned eller stokke om på forbruket ditt, sier Sandmæl.

Er du DNB kunde kan du enkelt få forbruket ditt sortert for deg her

Les også