Lav rente, få boliger og mange kjøpere. Det presser prisene så langt opp at det kan virke umulig å få kjøpt sin første leilighet i Oslo. Så hva kan du gjøre? Sjekk Silje Sandmæls tips.

Du har kanskje hatt et søk på finn.no en stund og sett på leiligheter du, i hvert fall hvis du skal tro prisantydningen, kunne hatt råd til. Så starter budrunden og du innser snart at boligen kommer til å havne på en helt annen pris. Igjen.  Samtidig dukker det stadig opp nyhetsartikler i avisene om leiligheter som går opp mot millionen over takst. Da er det på tide å legge en ny strategi, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

1: Ikke følg flokken

En god strategi i et marked der alle går i flokk i en retning, er ofte å gjøre noe annet. Hvis det er sånn at «alle andre» ser ut til å ville bosette seg i en ett- eller toromsleilighet innenfor ring 2, bør du tenke annerledes.

– Hva med å se på leiligheter i en bydel hvor prisene ennå ikke har tatt helt av? Med andre ord, hvis målet er å komme inn på boligmarkedet kan du gjøre det lettere for deg selv ved å se utover. Dra på bysafari med buss og bane, sjekk ut steder du ikke har vært. Ofte er det finere der enn du innbiller deg. Selv er jeg oppvokst på Romsås og hadde en topp barndom i skogkanten, ler Sandmæl.

Hvorfor er det så få boliger til salgs i Oslo nå? Les mer her!

2: Tenk to trekk framover

Hvis målet ditt er å bo sentralt, kan et ekstra steg gi deg høyere egenkapital på sikt.

I stedet for å leie dyrt sentralt, kan du både bo billigere og ta del i boligprisveksten ved å eie noe utenfor bykjernen. De siste månedene har det vært kraftig prisvekst også i de ytre bydelene. Så kan du heller se litt innover mot byen igjen etter et par år, da med ekstra egenkapital i lomma.

Er du ute etter en god boliginvestering, så vil et kjøp i bydel Søndre Nordstrand, Stovner, Alna eller Grorud* kunne være smart.

– Hvis markedet fortsetter som det har gjort, vil du tjene minst like godt på å kjøpe der som i sentrum. Inngangsbilletten blir mye billigere og du vil kunne bo billig mens prisene vokser, sier forbrukerøkonomen.

Lurer du på hva hvor mye lån økonomien din tåler? Sjekk med Lånekalkulatoren!

3: Samarbeide gjør sterk

Hvis det fremdeles føles økonomisk umulig, så kan en mulighet være å kjøpe med en god venn.

Kvadratmeterprisene faller også med størrelsen på en bolig, og hvis du bare skal innestå for halvparten av lån og husleie så kan det plutselig virke litt lettere.

– Utfordringen med dette er å finne en person du kan stole på og leve med. Jo mer som blir skrevet ned og avtalt på forhånd, jo færre konflikter vil det trolig bli. Skriv gjerne en samboeravtale  som utgangspunkt, her kan dere skrive ned eiendeler og hva som skal gjelde hvis noe skjer, sier Sandmæl. – Det er også viktig å tinglyse sin del av boligen. Hvis en skulle få betalingsproblemer kan ikke kreditor ta pant i hele huset.

Les også: Hva du må tenke på om du skal eie bolig sammen med en venn!

 

Les også