ÅPENHET: Det er tabu å snakke om økonomiske problemer i Norge, viser undersøkelse. Tore Petterson håper at hans historie kan bidra til større åpenhet. Foto: TV 3

Mens regningene fortsatte å hope seg opp lukket Tore Petterson øynene, og håpet det hele ville gå over.

I ny TV-serie «I lomma på Silje» får vi se TV-personlighet Tore Petterson åpne seg om sitt trøblete forhold til økonomi.

Plutselig skyldte jeg masse penger i skatt

– Han er utrolig tøff som deler så mye av seg selv. Dette er et veldig tabubelagt tema i Norge, påpeker Silje Sandmæl, programleder og forbrukerøkonom i DNB.

Programmet er et samarbeid mellom TV 3 og DNB.

Skyldte skatt  

Tore Petterson har alltid hatet økonomi. Faktisk har det blitt så ille at økonomi gir ham panikk.

Jeg holdt på å miste leiligheten

– Jeg er livredd for å gjøre feil og jeg synes det er utrolig komplisert. Jeg fatter ikke at dette med økonomi ikke kan gjøres enklere. Det er jo så mange som lever slik som jeg. Privatøkonomi burde vært noe man lærer om på skolen, forteller han.

Det var da Tore ble selvstendig næringsdrivende at livet hans ble snudd på hodet og nattesøvnen forsvant.

Til slutt hadde jeg ingen penger

– Plutselig skyldte jeg masse penger i skatt. Det ble så mange konvolutter med fakturaer og greier at jeg ikke orket eller evnet å ta tak i det. Til slutt hadde jeg ingen penger, strømmen forsvant og jeg holdt på å miste leiligheten. Jeg fikk ikke sove og det var en utrolig tung periode. Den angsten unner jeg ingen, sier Tore til programleder Silje Sandmæl.

Se episoden tirsdag 29.januar, kl. 21:30 på på TV 3. Eller se episoden når du vil på Viafree

KOM SEG UT: I dag er Tore Petterson ute av det økonomiske marerittet. Når han ble spurt om å være med på «I lomma på Silje» var det ønsket om å skape mer åpenhet rundt økonomiske problemer som gjorde at han sa «Ja». Foto: TV 3.

Tabu å snakke om

Det er tabu å snakke om penger i Norge, særlig hvis man har økonomiske problemer. I en spørreundersøkelse utført av Bluestep Finans i Norge i 2015 svarte 36 prosent at økonomiske problemer er det mest tabubelagte samtaleemne i samfunnet. 29 prosent sier det samme om kriminell fortid, mens helseproblemer og seksuell legning havnet langt ned på listen.

To live what I preach

– Jeg jobber med foredrag om mobbing, der jeg snakker om viktigheten av åpenhet. Nettopp derfor valgte jeg å være med på programmet. To live what I preach, sier Petterson.

– Økonomi er gjerne noe vi skyver under teppet og ikke snakker om. Som oftest forteller man det ikke engang til sine nærmeste og da er det vanskelig å få hjelp, sier Sandmæl.

Denne appen hjelper deg å spare mer 

– Jeg fikk sjokk

I dag er Tore ute av det økonomiske marerittet, men han har fortsatt ikke kontroll eller oversikt over forbruket sitt. Det er nettopp dette Sandmæl skal ordne opp i.

Nå vet jeg hva som skal til for å nå drømmen min

– Når jeg gikk gjennom kontoutskriften til Tore fikk jeg sjokk. Tore sin store drøm er å kjøpe sin første leilighet, og for å klare å spare nok egenkapital må han omprioritere pengebruken sin kraftig, sier Sandmæl.

Sjekk hva du bruker penger på i «Min økonomi»

– Økonomien min går jo rundt og jeg tjener godt, men hvorfor det går rundt hadde jeg ingen oversikt over. Da er det vanskelig å se hva man kan spare og hvor det bør strammes inn. Det er her Silje er helt suveren. Nå vet jeg hva som skal til for å nå drømmen min, sier Petterson.

I episoden oppdager Sandmæl et spøkelse som henger igjen fra tiden Tore hadde betalingsproblemer. Finn ut av hva det er på tirsdag kl. 21:30 på TV 3. Eller se episoden når du vil på Viafree her.

Les også