VIKTIG: Å ta bilder av bilen før dere kjører avgårde er aldri dumt: Foto: Thomas Strzelecki

Forsikringer, valg av barnesete og hentested for bilen. Fallgruvene er mange for reisefølger som har behov for leiebil når de skal ut på tur.

Vi svarer på noen av de vanligste spørsmålene mange stiller seg når man skal leie leiebil. Vi har også undersøkt diverse priser på leiebil under et to ukers ferieopphold i Spania i juli måned – som vi bruker som eksempel i denne artikkelen.

Hvilke goder er inkludert i leiebilprisen?

Lokale skatter og avgifter er normalt inkludert i den prisen som leiebilselskapene oppgir. De fleste selskapene opererer også med fri kjørelengde i den perioden du leier bilen. Tyveri- og skadeforsikring er også en del av «pakken», og denne bør også inkludere ulykkesforsikring for fører og passasjer.

– Husk at dersom det skulle oppstå skader, må du likevel betale en egenandel. Egenandelen varierer fra selskap til selskap og avhengig av hvilken bil du leier. Det er imidlertid ikke uvanlig at den utgjør omtrent 10.000 kroner, sier Ketil Voll, skadeleder i DNB Forsikring.

Jeg får tilbud om å tegne tilleggsforsikring. Hvilke forsikringer bør jeg takke ja til?

Å ha tenkt gjennom dette på forhånd er smart. De fleste leiebilselskapene tilbyr en forsikring som reduserer eller fjerner egenandelen ved skader. Spørsmålet kommer ofte opp på nytt i skranken når man skal hente bilen, og kan være vanskelig å ta stilling til.

Det finnes gode argumenter for å tegne ekstra forsikring, både av økonomiske hensyn og for å styre unna unødvendige bekymringer i ferien. Prisen for å unngå egenandel er imidlertid høy – fra 220 til 400 euro i vårt eksempel.

– Vår anbefaling er først og fremst at man kjøper en god reiseforsikring for hele familien og som dekker hele reisen. For rundt en femtilapp i måneden så kan man oppgradere Basis-forsikringen til DNBs Best-forsikring – som blant annet gjør at man reduserer eller unngår egenandel ved eventuelle skader på leiebilen. Egenandelsforsikringen i denne reiseforsikringen dekker inntil 10.000 kroner. Nå er den endret til ubegrenset i egenandel ved en skade, sier Voll.

I enkelte land, som for eksempel USA, kan det også være smart å tegne utvidet ansvarforsikring som i større grad forsikrer deg mot søksmål. I Europa er denne typen forsikring normalt inkludert i leien.

Forbrukerrådet gjorde i 2016 en prisundersøkelse knyttet til leiebilforsikring.

Hvilke andre tilleggstjenester må jeg forvente å betale for?

Navigasjonsutstyr er viktig dersom man skal reise rundt i områder der man er dårlig kjent. Dersom behovet er begrenset kan den beste løsningen være å bruke mobilen som kartleser. I vårt eksempel kostet det mellom 100 og 200 euro for leie av GPS. Man skal surfe lenge på mobilen for å komme opp i slike summer. Barneutstyr, ekstra sjåfør og sjåfør under 25 år er andre behov som gjør at man må punge ut ekstra.

Hvor henter jeg bilen?

Svaret er ikke like opplagt som det høres ut som. De billigste selskapene kan være stasjonert et godt stykke unna viktige knutepunkter som togstasjoner eller flyplasser. I vårt eksempel var de fleste selskapene stasjonert på flyplassen, mens enkelte tilbød shuttlebuss for å komme seg fra flyplassen til utleiestasjonen.

Hva må jeg huske på når jeg henter bilen?

Første bud i leiebilhåndboken er å sjekke bilen nøye – aller helst sammen med de som leier ut bilen. Da unngår man eventuelle uoverenstemmelser i etterkant.

– Et godt råd er å ta bilde med mobiltelefonen dersom man oppdager skader på bilen. Da kan man dokumentere dette dersom det skulle oppstå diskusjoner om hvem som har forårsaket skaden, sier Voll i DNB Forsikring.

Hvordan kan jeg få redusert prisen på leiebilen?

Her er det uante muligheter. Mange organisasjoner og foreninger har rabattavtaler med utleieselskaper. Det samme gjelder organisasjoner som mange er medlemmer i, som for eksempel NAF og OBOS.

Som DNB-kunde kan man skaffe seg gode avtaler på bilutleie og andre bilfordeler gjennom for eksempel SAGA-programmet.

Sist, men ikke minst, bør man også sjekke hvilke tilbud som finnes gjennom flyselskapet eller reiseselskapet som du har bestilt reisen gjennom.

– Det aller beste rådet er imidlertid å bestille leiebilen tidlig. Prisene stiger ofte mye når reisetidspunktet nærmer seg og de fleste bilene er utleid, sier Voll.

Vi skal på tur med hele familien. Hvor mye bør det koste å låne et barnesete, og kan jeg stole på at barnesetene er sikre?

For det første: Barnesetet må du montere selv! Leie av barnesete kostet mellom 60 og 100 euro i vårt eksempel. Et smart tips kan derfor være å ta med eget barnesete hjemmefra. Flyselskapene tar ikke ekstra betalt for barnesete som «kolli» i tillegg til annen bagasje.

Dersom man likevel finner det mest praktisk å leie barnesete, så er det nyttig å være oppmerksom på at Trygg Trafikk anbefaler å velge barneseter som er godkjent i den svenske Plus-testen. Plus-testen gjennomføres av Statens väg- och transportforskningsinstitut, og er frivillig for bilbarneseteprodusentene.

Hvilken hjelp har jeg krav på dersom det oppstår motorhavari?

De seriøse leiebilselskapene tilbyr gratis veihjelp og har et eget nødnummer som du kan ringe ved behov. Dersom du skal kjøre langt med bilen, kan det være lurt å sjekke om leiebilselskapet du velger er representert der du reiser. Dersom uhellet er ute, er det ikke alltid like enkelt å få en ny bil.

– Dersom du får problemer slik at du får merkostnader til den videre reise, vil dette kunne dekkes av reiseforsikringen. Det gjelder for eksempel om du mister en forhåndsbetalt flybillett eller fergebillett på grunn av motorhavari for eksempel.

Her er det viktig å understreke at det altså er «ekstrautgiftene for videretransport» som dekkes, ikke hotellutgifter eller overnatting.

Eksempel: Du kjører leiebil til flyplassen og du får motorhavari av leiebilen. Da vil reiseforsikringen kunne dekke ekstrautgifter ved innhenting av reiseruten (for videre transportkostnader). Husk at du må ha beregnet minimum to timer til neste avgang, som er fellesregler i alle selskap.

Skal jeg levere bilen tilbake med full eller tom tank?

Her setter vi også et lite utropstegn! Leiebilselskapene tilbyr nemlig ulike varianter når det gjelder drivstoff. Det enkleste og mest oversiktlige for deg som kunde er at du leverer bilen tilbake med full tank. Dersom man ikke har dette i avtalen, kan man bli belastet for en full tank i tillegg til administrasjonskostnader. Dette er en tilleggskostnad som man bør ta med i det totale regnestykket.

Hva skjer dersom jeg må avbestille reisen, eller dersom det skjer noe underveis slik at jeg må lever bilen tilbake for sent?

De aller fleste leiebilselskapene har gebyrer knyttet til avbestilling. I vårt eksempel kostet avbestilling mellom 50 og 100 euro. Vanligvis så går det greit å levere bilen tilbake enten en halvtime for sent, men dersom forsinkelsen blir større så koster det også penger (10-40 euro i vårt eksempel). Merk at det også kan komme ekstra kostnader dersom man leverer tilbake bilen utenfor ordinær åpningstid.

Lurer du på ting om leiebilprosessen, og finner ikke svar på ditt spørsmål her? Gi lyd i meldingsfeltet under så oppdaterer vi artikkelen.

Til slutt har vi seks tips alle bør går gjennom: 

  • Sjekk bilen for skader og mangler før du tar ut bilen, husk utvendig og innvendig, og at alle løse deler er på plass (f.eks askebeger og sigarettenner)
  • Sjekk spesielt for bulker, skraper og steinsprut.
  • Sjekk at du har fri kjørelengde i avtalen med leiebilselskapet
  • Avklar om bilen skal leveres med full tank, og evt hvordan faktureres manglende fylling
  • Kjør forsiktig

Les også