POPULÆRT PLAGG: I 2016 var det to av tre norske kvinner som hadde bunad, ifølge tall fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Foto: NTB scanpix.

Datteren til «Vigdis» vil avlyse konfirmasjonen fordi hun ikke har bunad.

Opprinnelig var bunaden et festplagg for bygdefolket, nå har det blitt et statusplagg som kan føre til ekskludering.

For barn og unge er det veldig viktig å passe inn i omgivelsene sine

I fredagens episode av podkasten «Pengetabu» av DNB, får vi høre om en fortvilet mor som ikke har råd til å kjøpe bunad til datterens konfirmasjon. Vi kaller henne «Vigdis». I frykt for å bli utestengt ønsker datteren nå å avlyse konfirmasjonen.

«Hun er den eneste i venninnegjengen som ikke har bunad», skriver tenåringsmoren i et lytterbrev sendt til programleder av podkasten, Silje Sandmæl. Følg Sandmæl på Instagram her.

Hør podkasten Pengetabu her

LØSER LYTTERNES TABUER: Her forbereder panelet seg til innspilling av podkasten «Pengetabu». I studio sitter programleder Silje Sandmæl, programleder og komiker Vegard Ylvisåker og forbrukerforsker Silje Elisabeth Skuland. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Både foreldre og barna som er pådrivere

I 2016 var det to av tre norske kvinner som hadde bunad, ifølge tall fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Dette med bunadspress er noe jeg hører stadig mer om

–  Det Vigdis og datteren er utsatt for her, er jo et kjøpepress, forteller Sandmæl.

I overkant av seks av ti foreldre sier at de opplever at barna utsettes for kjøpepress for å få tilfredsstilt en bestemt standard i venneflokken, ifølge en undersøkelse gjennomført for DNB.

– Dette med bunadspress er noe jeg hører stadig mer om. Jeg har hørt om flere tenåringer som blir utestengt fra bilder tatt på høytidsdagen fordi de ikke har bunad. Begrunnelsen er gjerne at de ikke passer inn og at bildet blir mye finere hvis alle har bunad. Jeg har til og med hørt om voksne som ikke fikk være med på 17. mai-bilder av samme grunn. Dette er helt hårreisende, sier Sandmæl.

Skal Lise fortsette å lyve til samboeren? 

ET ANNET DILEMMA: I podkastepisoden skal panelet også løse et annet problem der noen foreldre i klassen har tatt initiativ til en dyr klassetur. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

«Jeg kjøper jakker til hele gjengen»

I studio sammen med Sandmæl sitter Vegard Ylvisåker, programleder, komiker og trebarnsfar. Han beskriver seg selv som en ganske streng forelder og sier han er godt kjent med argumentasjonen om at «alle» andre har det.

Jeg kjøper jakker til hele gjengen!

Vegard forteller at han er flink på å si «nei» til kjøpepresset, fordi han vet at dette er en god lærepenge for barna, samtidig som det demper presset på andre foreldre. Ikke alle har skjønt dette.

– I klassen til barna til broren min fikk «alle» barna dyre vinterjakker. Ikke alle hadde råd, eller lyst, så det ble tatt opp på foreldremøtet om du skulle sette ned foten for slike jakker. Da var det en av pappaene som sa: «Dette er ikke noe problem, jeg kjøper jakker til hele gjengen!», forteller Vegard.

SI NEI: Ifølge Vegard Ylvisåker er det viktig at foreldre setter grenser selv om de har råd til å gi barna det de ønsker. – Det er god lærdom til senere i livet, sier han. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Hvit brud og konfirmant i bunad

Ifølge forbrukerforsker, Silje Elisabeth Skuland, handler ikke tenåringens ønske om bunad om det materielle, men om det symbolske.

– Bunaden har blitt noe annet. Det ser ut til å være en felles forståelse blant konfirmantene om at du må ha bunad for å være en ekte konfirmant. Det er akkurat som den hvite brudekjolen for en del år tilbake; der det å gifte seg i noe annet ble uglesett, sier hun.

Det er særlig tøft for barn og unge

Skuland er selv tobarnsmor og føler veldig med både moren og datteren i lytterbevet.

– Det er særlig tøft for barn og unge å føle at du ikke har det som trengs for å være en del av gjengen. Her bør nok «Vigdis» sette seg ned med datteren og snakke om at konfirmasjon handler om å feire hvem du er, ikke hva du har på seg, sier Skuland.

DU ER IKKE ALENE: Sandmæl håper podkastepisoden kan skape mer åpenhet rundt kjøpepress. – Man er sjeldent alene om å føle på noe, men vi vegrer oss mot å snakke med andre om det. Det er mye hjelp å få av hverandre når man står sammen, sier hun. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Alle har et ansvar om å gripe inn

Sandmæl påpeker også at det er viktig å snakke med barn og unge om økonomiske forskjeller. Dette gjelder både i hjemmet og på skolen.

– Foreldre som ikke har råd til til bunad bør snakke med tenåringen om hvor mye det koster og sette det opp mot med inntekt og andre utgifter. De foreldrene som kjøper bunad til barnet bør fortelle at ikke alle har råd til dette og at du aldri skal utestenge noen, sier Sandmæl.

Hvis du ser at det blir tatt et bilde med bare bunadsfolk, grip inn

Sandmæl har også en klar beskjed til alle der ute som skal i en konfirmasjon.

– Hvis det er noen som møter opp uten bunad, skal ikke den personen utestenges. Hvis du ser at det blir tatt et bilde med bare bunadsfolk, grip inn. Dette er i realiteten mobbing, sier hun.

Les også