Jobbintervjuet kan føles skremmende for mange. Her er tipsene som gjør det litt lettere å få drømmejobben.

Rekrutteringssjef i DNB, Glenn Menkin, har intervjuet hundrevis av kandidater i sin karriere. Her er hans ekspert-tips til intevjuet:

Prøv å forhold deg rolig
Oppnå kontakt med den som intervjuer deg – det er lov å smile. Jobbintervjuet er mer en samtale enn en eksamen. Husk hvorfor du er der, og fokuser på spørsmålene du får og svar på dem så godt og konkret du kan. Intervjuet handler om å forklare hvordan du har kommet dit du er, og hvorfor du vil passe inn i den nye stillingen.

Gjør research
Les deg godt opp både på selskapet og på stillingen du søker på. Bruk andre kilder enn bare bedriftens nettside for å lese deg opp. I tillegg kan det være lurt å finne ut mer om personen som skal ansette deg. LinkedIn er et godt verktøy for å finne ut mer om din kommende sjef og dine kommende kolleger. Dette vil kanskje hjelpe deg med å:

Finne noe du har til felles med intervjueren som også er relevant for jobben eller bedriften.

Vise interesse for selskapet ved å stille spørsmål som er relevante og som viser at du har innsikt i bedriften. Hvis mulig prøv ut selskapets produkter og tjenester på forhånd og fortell gjerne om egne erfaringer.

Forbered deg godt
Få venner til å stille deg spørsmål, gå og få råd på karrieresenter på skolen din eller film deg selv. Å forberede seg til et intervju handler ikke nødvendigvis om memorer svarene på spørsmål du tror kommer – det kan bare gjøre deg mer nervøs, og vippe deg av pinnen dersom du får et annet og overraskende spørsmål. Øv deg på å beholde roen slik at du blir mer komfortabel i intervjuet.

Finn styrkene dine
Arbeidsgiveren forventer at du kjenner deg selv godt nok til å fortelle dem om personligheten din, styrker og svakheter, kompetansen din  – og hvordan du ville reagert i forskjellige situasjoner. Dette er opp til deg å formidle, og dermed kan det være en god idé å tenke godt gjennom dette.

Bruk eksempler
Bruk eksempler som underbygger din erfaring og kompetanse. Fortell om utfordringer du har møtt, og hvordan du taklet dem. Hvis det er jobbrelevant så fortell hva som engasjerer deg. Du vil tilbringe mange timer på jobb og engasjement er etterspurt fordi det er smittsomt. Men hold deg unna selvskryt – ydmykhet er som regel en kvalitet som settes pris på – spesielt i Norge. Ikke vær redd for å fortelle om en feil du har gjort, så lenge du rettet den opp og lærte noe av det.

Ta deg tid til å svare
Noen av spørsmålene du får kan være vanskelige, og krever noen sekunders tenkepause. Ta deg den tiden – det er mye bedre enn å stotre ut et dårlig svar. Er spørsmålet av analytisk karakter er det heller ingenting i veien med å tenke litt høyt på veien mot svaret. Da kan arbeidsgiveren få et inntrykk av hvordan du tenker.

Still relevante spørsmål

Dette er en av fordelene ved å gjøre god research på forhånd. Da vil du være i stand til å spørre relevante spørsmål, som igjen vil demonstrere din interesse for arbeidsgiveren. Det kan være lurt å forberede noen spørsmål på forhånd.

Les også