GÅ GJENNOM TALLENE: – Mange unge sjekker kun om de får igjen – eller ikke på skatten. Det kan få konsekvenser for lommeboken din, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Her fra hun gikk gjennom skattemeldingen til Morten og Kornelia i @dnbung. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

– Mange unge sjekker nok bare om de får igjen på skatten eller ei. Da kan du gå glipp av fradrag, sier forbrukerøkonom.

Ikke la skattemeldingen seile sin egen sjø. Dersom noe er galt som du kunne ha oppdaget, kan det innebære tilleggsskatt. Du kan også gå glipp av fradrag og ende med å betale for mye. 

– For flere unge kunne skattemeldingen like så godt ha vært skrevet på gresk. Derfor er det nok flere som utelukkende ser på om de har fått igjen eller ei. En tidligere undersøkelse gjennomført for DNB viser også at mange unge ikke engang kan åpne skattemeldingen, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Bør sjekke at alt stemmer

Kornelia Minsaas (24) og Morten Sandvik (27) i @dnbung, er som unge flest: – Vi er sykt forvirret over hva som egentlig står i skattemeldingen, sier Kornelia.

Et feil tastetrykk kan gå utover skatten din

– Hvordan vet jeg at alle tallene her stemmer? spør hun Sandmæl.

– Du bør sjekke at alt stemmer. Bruk nettet til å søke på hva de forskjellige postene betyr og les deg sakte, men sikkert, gjennom postene. Det er en del som rapporteres inn automatisk, men ett galt tastetrykk kan gå utover skatten din, sier Sandmæl.

Oppdager du at noe er feil, må du kontakte Skatteetaten på chat eller 800 80 000. Fristen for å få forandret noe i skattemeldingen er 30. april.

Fikk du baksmell? Da bør du lese dette

FIKK IGJEN: Kornelia (t.v.) fikk tilbake på skatten. Se hvorfor her. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Få med deg fradragene

Her er fradragene du må vite om som student:

Boligsparing

Er du under 34 år og har en skattbar inntekt kan du få redusert skatten gjennom sparing i BSU. Fyller du opp BSU-kontoen din med maksbeløpet, som er 25.000 kroner, får du 20 prosent i skattefradrag. Dette betyr 5.000 kroner mindre i skatt.

Men det er ikke bare sparepengene som må være på plass for at du skal få fradraget. Du må også ha en skattbar inntekt som gir rett på fradrag. Reglene for 2017 er at du må ha hatt en inntekt på over 74.650 kroner.

Sparing til bolig kan gi 5.000 kroner i skattefradrag

– Satt du ikke inn penger på BSU i fjor, anbefaler jeg deg å gjøre det i år slik at du kan benytte deg av skattefradraget neste år. Ikke bare gir BSU skattefradrag, det gir også en høyere rente enn sparekonto, sier Sandmæl.

I tillegg går sparepengene dine til noe nyttig, nemlig bolig.

SAMBOER: Morten eier en leilighet og har en samboer. Da er det viktig å huske på å fordele rentefradraget slik at den ene ikke sitter igjen med hele. Se video av Silje som forklarer dette til Morten. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Pendlerfradrag

Hvis du studerer et annet sted enn du bor og får en jobb på studiestedet, kan du ha rett på pendlerfradrag. Hvor mye kan du regne ut i pendlerkalkulatoren her.

Studerer i Oslo, tok sommerjobb i hjembyen

Et eksempel er Kari på 20 år som studerer i Oslo. Til vanlig bor hun sammen foreldrene sine i Bergen.

Hun tar seg en sommerjobb i Oslo hele juni og juli, samt besøker foreldrene sine i perioden og regnes derfor som pendler. Som pendler, kan du ha rett til fradrag på både kost, losji og reise.

Kostnader til utdanning

Kostnader til å oppnå en bestemt kompetanse eller grad, for eksempel grunnutdanning, videreutdanning, spesialisering eller lignende, får du i utgangspunktet ikke fradrag for. Men, ifølge skatteetaten kan kostnader du har til å holde ved like en utdanning, og / eller til å holde deg à jour med utviklingen i faget, være fradragsberettiget hvis du bruker utdanningen til å oppnå inntekt.

Fradrag for å vedlikeholde kompetansen din.

Da har du rett til fradrag for kostnader direkte knyttet til utdanningen. Eksempler på dette er undervisningsavgift, semesteravgift, eksamensavgift og skolebøker. Disse kostnadene inngår i post 3.2.1 for minstefradrag, dersom du velger minstefradrag i stedet for fradrag for faktiske kostnader som skal plasseres i post 3.2.2.

Les også