Planer om et nytt og sunnere liv er et vanlig nyttårsforsett, men hva med en sunn økonomi? – Mange kan spare tusenvis med bedre kontroll, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Et nytt år er i anmarsj, og mange av oss bruker romjula på å legge gode planer for det kommende året. Årsskiftet er som kjent en populær tid for å kvitte seg med uvaner som røyk og snus, trene mer og spise sunnere – rett og slett bli en bedre versjon av oss selv.

På det økonomiske planet står det imidlertid ikke like godt til med planleggingen for mange. Nærmere sju av ti nordmenn har ingen nyttårsforsetter, viser en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB. Det synes forbrukerøkonom Silje Sandmæl er betenkelig.
– Det at så mange nordmenn ikke har noen klare økonomiske nyttårsforsetter, viser at mange har mye å hente. Ved å gjøre noen grep med økonomien i det nye året, kan du spare flere tusen kroner, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Mange har ikke oversikt

Ved å få et mer bevisst forhold til hvordan pengene brukes, er det for mange mulig å gjøre vesentlige endringer.
– For at et økonomisk nyttårsforsett skal fungere, gjelder det først og fremst å få oversikt over økonomien. Mange vil nok få seg store overraskelser når de ser hvor mye de bruker på enkelte ting, som mat og småkjøp, fortsetter forbrukerøkonomen.

Prioriteringer må til

Prioriteringer er et nøkkelord for dem som ønsker å få en sunnere økonomi. Når du har fått oversikt over hvor pengene forsvant i året som gikk, er det lettere å skrelle bort unødvendige utgifter.
– Hva var nødvendig å bruke penger på, og hva kunne du kuttet ut? Er for eksempel kjøpe-kaffen verdt de ekstra tusenlappene i året? Kunne du du droppet noen abonnementer osv. Stokk om på økonomien din og få den sortert slik du vil. Mindre penger brukt, er mer penger spart, fortsetter økonomen.

Gå gjennom gamle økonomiske synder

For å lykkes med dine økonomiske forsetter i 2017, burde du altså bruke litt tid på å gå gjennom gamle økonomiske synder og lage et budsjett.
– Mange tror at det å lage et budsjett er kjedelig og tidkrevende, men det kan faktisk være både gøy og inspirerende, sier Sandmæl.

Sett konkrete mål

For å motivere deg og familien til å få en sunnere økonomi i 2017, er det lurt å sette seg konkrete mål. Hva skal du gjøre med pengene du sparer på å kutte ned på forbruket?
– Ved å ha noen konkrete mål, er det lettere å vite hvor mye penger du må sette av og hvor du skal plassere dem. Dessuten er det motiverende!

Populære økonomiske nyttårsforsetter

SPARE MER OG BRUKE MINDRE:
Blant dem som har svart at de har økonomiske nyttårsforsetter, er det nettopp det å spare mer (14 prosent) og bruke mindre (13 prosent) som topper lista, viser undersøkelsen.
– Dette synes jeg er fornuftige nyttårsforsetter mange flere av oss kunne satt, uansett økonomisk situasjon. Pengene flyr fort, og mange vil nok kunne få seg en overraskelse hvis de går gjennom forbruket. En sunnere økonomi handler tross alt om prioriteringer, sier Sandmæl.

SHOPPESTOPP:
Åtte prosent av nordmenn ønsker å forsøke seg på en eller annen form for shoppestopp i det nye året. Det er et forsett Sandmæl ønsker velkommen.
– Det er ingen tvil om at mange kan ha mye å hente her. Mange av oss har for eksempel allerede mange klær i skap og skuffer. Kanskje klarer vi oss uten å kjøpe nye klær i noen måneder eller kanskje et helt år? Tenk over hva du har nok av og hva du ikke trenger å bruke penger på på ei stund, oppfordrer Sandmæl.

LAGE BUDSJETT:
Å organisere utgifter og inntekter i et budsjett er det seks prosent som ønsker å ha som nyttårsforsett. Det tror Sandmæl er meget lurt.
– Når du har fått oversikt over økonomien og planlagt et budsjett, er det viktig at det ikke bare blir fjerne tall, men at du følger opp. Får du satt det opp i nettbanken, er det enkelt å følge med. Hvis ikke, ta vare på kvitteringene. Ha for eksempel en tavle hjemme hvor du skriver opp utgiftene. Har du barn, vil dette være god læring også for dem.
For øvrig finnes det praktiske verktøy som hjelper deg med å få oversikt og lage budsjett på en enkel måte. I for eksempel nettbanken til DNB finnes det en funksjon som heter «min økonomi» og som gir en ferdig oversikt over hvor mye du har brukt på bolig, klær, mat, ferie osv.

BETALE NED EKSTRA PÅ LÅN:
Å betale raskere ned på lån er det fem prosent som planlegger. Også det mener Sandmæl er et fornuftig nyttårsforsett.
– Nå som rentene er så lave, kan det være en god anledning til å betale ekstra ned på lånet. Selv om rentene er lave nå, betyr det ikke at de ikke vil gå opp i fremtiden, og det kan derfor være lurt å betale inn litt ekstra når du har mulighet, råder økonomen.

Dette er nordmenns økonomiske nyttårsforsetter*

Har ingen nyttårsforsetter (69%)
Spare mer (14 %)
Bruke mindre penger (13%)
Shoppestopp (8%)
Betale mer på lån (6%)
Jobbe mer/ta ekstrajobb (6%)
Sette opp budsjett (6%)
Kjøpe mer brukt (5%)
Begynne å spare til pensjon (2%)
Jobbe mindre (2%)
Bruke mer penger (1%)
Ta i bruk delingsøkonomi (1%)
Leie i stedet for å kjøpe (1%)

*Ipsos MMI, Forbrukerbarometeret 2. halvår 2016

Les også