VANER: – Vi mennesker er vanedyr. Kanskje pleier du å kjøpe en kanelbolle og en kaffe hver fredag etter lunsj. Dette er kanskje ikke noe du tenker noe særlig over, men som blir veldig tydelig hvis du forsøker å slutte med det for å spare de pengene, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

– Små endringer kan utgjøre store forskjeller for økonomien din, men da må du faktisk endre på vaner, sier forbrukerøkonom.

Årsskiftet er en populær tid for å kvitte seg med uvaner, som å slutte å snuse eller røyke, trene mer og spise sunnere.  Men, hva med forbruksvaner?

En klassisk felle er at vi setter oss urealistiske mål

Overs seks av ti nordmenn sier at de ikke har noen økonomiske nyttårsforsetter for 2019, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Grunnen til at såpass mange dropper økonomiske nyttårsforsetter tror jeg skyldes at flere har opplevd å at de mislyktes med målene de har satt seg. En klassisk felle er at vi setter oss urealistiske mål, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Denne appen hjelper deg med å spare

Å spare mer topper listen

Blant de som sier de har satt seg økonomiske nyttårsforsetter for 2019 er det flest som har satt seg mål om å «spare mer». Deretter følger å «bruke mindre penger», «ha shoppestopp», «jobbe mer», «betale mer på lånet», «sette opp budsjett» og «kjøpe mer brukt».

Du bør begynne i det små slik at du får en mestringsfølelse

– Enten du ønsker å spare mer, bruke mindre eller betale ned mer på lånet bør du bruke tiden nå til å sette deg realistiske mål og legge en plan for hvordan du skal nå de. Det er som med trening, du bør begynne i det små slik at du får en mestringsfølelse, og øke målet ditt underveis, sier Sandmæl.

Det er flest unge i alderen 18-29 år og de i etableringsfasen i alderen 30-39 år som har satt seg økonomiske nyttårsforsetter. Boligsparing står øverst på listen.

Slik får du fart på boligsparingen i 2019 

SPARETIPS: Få gode tips til deg som ung på @dnbung på Instagram. Foto: Skjermdump.

Spar store summer på små endringer

Det tar tid å endre en vane, men det er helt nødvendig for å kunne lykkes med målene dine, påpeker Sandmæl.

Blir veldig tydelig når du forsøker å slutte

– Vi mennesker er vanedyr. Kanskje pleier du å kjøpe en kanelbolle og en kaffe hver fredag etter lunsj. Dette er kanskje ikke noe du tenker noe særlig over, men det blir gjerne veldig tydelig når du forsøker å slutte med det for å spare de pengene, sier Sandmæl.

Ved å ta grep og endre vanene dine i det nye året kan du faktisk spare flere tusen kroner. Derfor bør du sette av litt tid nå til å sette opp dine økonomiske nyttårsforsetter, råder Sandmæl.

Kom i gang med sparingen, last ned Spare-appen 

Her er Sandmæls oppskrift til hvordan du får romsligere økonomi i 2019.

Skaff deg oversikt

– Kontroll er nøkkelen til bedre råd i 2019. For å kunne realisere de økonomiske forsettene gjelder det først og fremst å få oversikt over økonomien. Hva bruker du egentlig pengene dine på? For å kartlegge pengebruken kan du logge inn i nettbanken for å se hva du har brukt penger på de siste månedene. Her vil nok mange få seg en ubehagelig overraskelse, men dette betyr jo også at potensialet er der for å gjøre endringer.

Prioriter pengebruken

– Hva ønsker du å bruke pengene dine på? Prioritering er et nøkkelord for å få en sunnere økonomi. Når du har fått oversikt over hva pengene dine går til er det lettere å skrelle bort unødvendige utgifter og stokke om på økonomien. På denne måten kan du få frigjort store summer.

Sett opp budsjett

– Etter å ha kuttet ned på utgifter og kartlagt det nye forbruket ditt i 2019, er det på tide å sette opp et budsjett. På denne måten får du noe fast å forholde deg til gjennom måneden. Husk å sette av en egen post til sparing.

Dine sparemål 2019

– For å motivere deg til å få en sunnere økonomi i det nye året bør du sette deg konkrete sparemål. Det er enklere å spare hvis man har en gulrot i enden. På denne måten får du også oversikt over hvor mye penger du må sette av for å nå målet og hvor du skal plassere dem. Opprett gjerne en månedlig spareavtale med et fast beløp som trekkes fra konto, -gjerne dagen du før lønn.

Les også