UT PÅ EGENHÅND: I dag leker Elias (3) og mamma Charlotte i sandkassen, men Charlotte vet at dagen kommer da Elias skal flytte hjemmefra. Foto: Privat

Allerede før Elias ble født bestemte foreldrene hans seg for å spare til fremtiden hans. – Det er ikke for å sy puter under armene hans, sier mamma Charlotte.

Man vet aldri hva fremtiden bringer, men vi vet at det er mange økonomiske utfordringer som følger med det å være ung i dag.

I dag må man spare hele 15 prosent i egenkapital for å kunne få lån i banken, samtidig viser tall fra bankene at stadig færre unge sparer i BSU. Det er kanskje ikke så rart når de fleste studenter oppgir at de ikke klarer å få økonomien til å gå rundt med pengene fra Lånekassen. DNB Nyheter har blant annet snakket med Victoria (22), som føler på et konstant pengestress. 

Studentenes økonomiske situasjon setter ikke bare kjepper i hjulene for boligdrømmen. Ifølge rapport fra SSB er det mange studenter som dropper å dra på utveksling fordi det blir for dyrt.

Charlotte Hauge (29) kjenner godt til disse utfordringene, da det ikke er lenge siden hun nykommer i voksenlivet. Derfor bestemte hun og Elias sin far seg for å hjelpe poden på veien.

– Vi bestemte oss for å spare gjennom oppveksten hans, slik at han kan få en kick-start. Det er ikke for å sy puter under armene hans, men fordi vi vil gi han muligheten til å komme seg inn i et tøft boligmarked, sier mamma Charlotte.

Vil du også spare til barnet ditt? Sjekk ut DNB sitt Barnefond her

Fikk selv hjelp

I dag bor Charlotte i enebolig i Tomter med den lille familien sin. Det er ikke mange år siden hun selv var student. Også hun måtte jobbe ved siden av studiene.

Det ble ikke mye til overs til boligsparing

– Jeg jobbet en del ved siden av studiene for å få nok penger til å få hjulene til å gå rundt. Det ble ikke mye til overs til boligsparing. Det er så godt som umulig som ung student å skulle spare opp nok egenkapital til å kunne få lån på egenhånd, forteller hun.

Charlotte var heldig, og fikk hjelp hjemmefra til å komme seg inn på boligmarkedet. Det var klart for henne at dette var en gave hun ønsket å gi videre til egne barn.

– Når vi ble gravide ble det derfor en selvfølge å snakke om hvordan vi skulle sikre at sønnen vår får en best mulig start på voksenlivet, sier hun.

BSU start er boligsparing for barn, sjekk det ut her! 

SPAREAPP: Det kan være godt å få litt hjelp på veien enten det er til å komme i gang eller å lykkes med målet du har satt deg. Foto: Stig B. Fiksdal

Slik sparer de til Elias sin fremtid

Sammen bestemte foreldrene til Elias seg for å åpne en fondskonto da han ble født. De ble også enige om en fast sum som skulle spares i måneden.

Sparepenger i dåpsgave, bursdager og til jul

– For å spe på har vi ønsket oss sparepenger i dåpsgave, bursdager og til jul. Mens Elias er så liten vil sparepengene gi langt mer glede i fremtiden enn en haug med leker og ting, forteller Charlotte.

I tillegg setter både de og besteforeldrene inn på kontoen hver gang de har litt penger til overs.

TIPS TIL DEG SOM FORELDER:  Sjekk ut «Barn fra A til Å»

Tøft å hjelpe barna når de først er blitt voksne

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og hun nikker med stor entusiasme når vi i DNB Nyheter forteller henne om foreldrene til Elias som sparer til fremtiden hans.

Kan gå hardt utover egen økonomi

– Det de gjør for Elias er en gave han kommer til å sette utrolig stor pris på den dagen han skal ut på egenhånd. I tillegg har de lagt en veldig lur plan for hvordan de skal lykkes med sparingen. Det handler om å spre sparingen over tid, slik at du slipper at det blir et stort jafs, sier Sandmæl.

Sandmæl forteller at hun stadig blir kontaktet av bekymrede foreldre som forsøker å hjelpe både to og tre barn inn på boligmarkedet med korte avstander.

– Det kan gå hardt utover egen økonomi å skulle hjelpe barna når du selv ikke er økonomisk forberedt på dette, sier hun.

SPRE SPARINGEN: – Det kan gå hardt utover egen økonomi å skulle hjelpe barna inn i boligmarkedet, hvis man ikke er forberedt. Da er det mye bedre å spre sparingen over tid, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

De fleste sparer på bankkonto

Sandmæl blir også begeistret over at foreldrene sparer til Elias i fond, og ikke på bankkonto.

Få mer ut av sparepengene

De aller fleste foreldre som sparer til barna gjør nemlig dette på bankkonto, hele 74 prosent av de som sparer, ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Kun et fåtall velger å spare i fond og aksjer, som gir mulighet for høyere avkastning, eller øremerkede sparekontoer, som gir høyere rente. Grunnen til dette tror jeg skyldes at flere rett og slett ikke vet nok om de andre alternativene og føler seg trygge på sparekontoen. Men, her anbefaler jeg å sette seg inn de andre alternativene, slik at dere kan få mer ut av sparepengene, forteller Sandmæl.

Sparer du allerede eller ønsker å spare til barnet ditt i fond eller aksjer? Opprett en aksjesparekonto i barnets navn her, så kan du selge og kjøpe aksjer underveis uten at det utløser skatt.

Hvilken sparemetode skal du velge?

Sandmæl oppfordrer foreldre til å velge et alternativ de føler seg komfortabel med, men å passe på at metoden de velger også gir noe igjen for sparepengene.

– Muligheten for mest mulig avkastning får du ved å spare i enkeltaksjer. Dette henger jo også sammen med at det er her du tar størst risiko. Skal du putte podens sparepenger i enkeltaksjer, bør du velge trygge og solide bedrifter som har levert over tid, forteller Sandmæl.

Tegn en månedlig spareavtale

Ønsker du å ta mindre risiko peker Sandmæl på aksjefond som det beste alternativet.

– Det finnes mange ulike aksjefond du kan velge mellom, med ulik grad av risiko. Det finnes også egne fond tilpasset sparing til barn. Når du har valgt det fondet som passer deg er det lurt å  tegne en månedlig spareavtale, slik foreldrene til Elias har gjort.

For deg som vil ta null risiko, men fortsatt få mer igjen enn du ville gjort på sparekonto, anbefaler Sandmæl egne sparekontoer som er øremerket et formål.

Her er en oversikt over DNB sine aksjefond

DNB sitt Barnefond finner du her 

Spare til barnets fremtidige bolig? Sjekk ut BSU start

Les også