Nærmere 30 prosent irriterer seg eller krangler om økonomi med partneren sin. Her er tipsene for hvordan du unngår pengekranglingen.

For i følge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB er det nærmere tre av ti par som har irritert seg eller kranglet hvordan pengene brukes i hverdagen.

– Det er nok mange som pynter litt på sannheten for å unngå irritasjon fra partneren. Tidligere undersøkelser viser at vi gjerne gjemmer ting i skapet og lyver om hva ting koset, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

17 prosent sier at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde. Åtte prosent gjemmer det de har handlet for partneren sin. 19 prosent handler innimellom ting de egentlig ikke har råd til.

Så hvis du synes blusen til kjæresten ser ny ut, vil du kanskje få i svar at den har hengt lenge i skapet. Har mannen kjøpt en ny elektronisk duppedings, vil du kanskje få beskjed om at den var på salg, og at han absolutt trengte den.

– Jeg forstår godt at irritasjoner blusser opp, for pengebruken til kvinner og menn er veldig forskjellig. Menn bruker penger på bil, båt, sportsutstyr og elektriske duppedingser, mens kvinner bruker penger på mat, klær, sko, interiør og personlig pleie. En kvinne kan synes det er bortkastet å bruke så mye penger på en motorsag, mens en mann ikke forstår hvorfor gardinene koster så mye, sier Sandmæl.

Ettersom interessene er så vidt forskjellige, tror Sandmæl at mange feier det under teppet, heller enn å diskutere pengebruken.

– Ingen vil virke kjipe og gjerrige, men det å sørge for en rettferdig parøkonomi er viktig – hvis ikke kan det være ødeleggende for forholdet, sier hun.

10952294_856915954346732_1469167337961570441_o

Hun sier det ofte er mannen som er «finansministeren», og har ansvaret for å betale regninger – mens kvinner er mer som en «forbruksminister». Hun kjøper inn mat, interiør, gaver og klær til barna.

– Dette er et av momentene som kan føre til irritasjoner. Mannen forstår ikke at disse tingene kan koste så himla mye, mens kvinner kan irritere seg over at hun må tømme kontoen hver måned til det dagligdagse.

Slike skjevheter bør dermed rettes opp, mener forbrukerøkonomen.

– Løsningen er enkel; opprett en konto til felles utgifter. For å vite hvor mye som skal settes inn på kontoen, lag et budsjett. Jo lenger dere har vært sammen, jo vanligere er det at partene setter inn beløp som står i forhold til den enkeltes inntekt.

Når det er gjort, bør man beholde en konto hver til personlig bruk. Fordelen ved dette er at paret dermed vil sette av penger til det viktigste først – regninger og dagligdags forbruk, forklarer Sandmæl.

– Nå får man i tillegg god oversikt – så kan man bruke det som er til overs med god samvittighet, uten å irritere seg over hva den andre bruker penger på. Kjøper kjæresten din enda et par høyhælte sko fra sin personlige konto trenger hun verken gjemme de eller si at de var på salg.

Les også