KAOS: Her kjemper kunder kjemper om sko på timesalg under «Black Friday»-salget til Norwegian Outlet i Vestby i Akershus tidlig fredag morgen for noen år tilbake. Foto: NTB scanpix

Ifølge handelsorganisasjonen Virke brukte nordmenn over 3,6 milliarder kroner på Black Friday i 2017. I år venter de at det brukes 3,9 milliarder kroner fredag 23. november, ifølge NTB.

Denne uken er droppes prisene under Black Friday. – Det skjer noe i hjernen vår når vi ser at noe er på tilbud, sier forbrukerøkonom. 

Vi adopterer mange tradisjoner fra utlandet.  Nylig feiret vi Halloween, i februar er det duket for Valentinerdagen – og denne uken er det Black Friday, som har blitt en stor handledag også i Norge.

– Til forskjell for Valentines og Halloween er Black Friday en dag hvor forbrukeren faktisk kan spare penger – men det er fort gjort å havne i shoppefella, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Bruker stadig mer

Nordmenns pengebruk forbundet med Black Friday har satt rekorder de siste årene. I 2015 økte forbruket med 50 prosent sammenlignet med året før. I 2017 brukte vi 3,6 milliarder, i år forventer Virke at vi bruker 300 millioner mer.

– Black Friday er ikke lenger en tilbudsdag, det har blitt til en uke og vel så det. Tilbudene florerer, så pass deg så du ikke blir blendet og kjøper deg ting du egentlig ikke trenger. Ikke la deg lure av at det er halv pris, kanskje finner du produktet til en enda bedre pris et annet sted. For å vite at du gjør et kupp anbefaler jeg deg å bruke prisammenligningstjenester som Prisjakt. Søk på produktet finn det til den beste prisen.

Skriv en liste og ikke la deg friste

Sandmæl anbefaler at å istedenfor å løpe seg ihjel på jakt etter de beste prisene, kan du gå til butikker med prisgaranti og vise dem til tilbudet du har funnet. Da vil de matche det.

– Skriv opp en liste over hva du skal ha. Sammenlign priser før du løper inn Black Friday-kaoset. Og hold deg til listen. Ofte lar man seg friste av ting man ikke trenger, som for eksempel «3 for 2»-tilbud.

Forbrukerøkonomen sier det er lett å falle for fristelsen når en vare tilsynelatende er satt ned 50 eller 70 prosent.

– Det skjer liksom noe med oss når vi ser et tilbud, og det er fort gjort å tenke at man sparer penger. Men dette er ikke tilfelle hvis det er noe du egentlig ikke trenger eller ikke skulle kjøpe, sier Sandmæl.

Økning fra år til år

DNB har sett en jevn økning de siste årene knyttet til Black Friday, og i fjor landet total kortbruk med DNBs Mastercard på i underkant av 400 millioner, en økning på litt over 10 % fra året før.

– Hvis man bruker kredittkort, er det viktig å ha en plan for nedbetaling, minner Sandmæl om.

Kortbruken øker generelt ganske mye fordi mange kunder gjør store innkjøp på Black Friday, både med debitkort og kredittkort.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets  forteller at detaljomsetningen i Norge har vært på den svake siden de siste månedene, og at det i noen grad skyldes det en svak utvikling i kjøpekraften, og husholdningenes optimisme til egen økonomi er svekket.

– Det kan også gi seg utslag i at omsetningen på fredag ikke blir så høy som tidligere. På den annen side kan svekkelsen av kjøpekraften bidra til at flere jakter gode tilbud på Black Friday. Black Friday har også blitt et fenomen i norsk detaljhandel som har endret forbrukeratferd. Samlet tror vi det ligger an til litt høyere omsetning under årets Black Friday sammenliknet med fjoråret.

Pass deg for nettsvindel

Stadig flere nordmenn handler på nett. I år planlegger nær to av fem å kjøpe julegaver på nett fremkommer det av en undersøkelse som Ipsos har gjennomført for DNB.

Black Friday kan fort bli en fallgruve for nettsvindel, påpeker Sandmæl.

– Det dukker stadig opp nye nettsider som forsøker å lure oss, dette skjer for eksempel ved at du ikke får varen eller at den ser helt annerledes ut enn det du bestilte, forteller hun.

– Skal du handle på sider du ikke har handlet hos før, bør du ikke handle der før du har sjekket at siden er trygg. Ved å søke litt rundt og finne anmeldelser fra andre kan du både finne ut om siden er falsk og om kundene er fornøyde med transaksjoner, produkt og leveringstid.

Her er Siljes råd til Black Friday:

  • Skriv opp en liste over hva du trenger. Dette inkluderer gavelisten til jul og evt. bursdager.
  • Sjekk prisen på nett ved å bruke en av søkemotorene for å sammenligne priser. På den måten ser du hvor god deal du egentlig gjør.
  • Det er lett å la seg friste, så behold fornuften og ikke kjøp mer enn du har bestemt deg for eller har råd til
  • Det er en ypperlig dag for å gjøre gode kjøp, men du kan lett falle i shoppefelle uten en plan.

Les også