black friday

Denne uken er droppes prisene under Black Friday. 

– Det skjer noe i hjernen vår når vi ser at noe er på tilbud, sier forbrukerøkonom. 

Vi adopterer mange tradisjoner fra utlandet.  Nylig feiret vi Halloween, i februar er det duket for Valentinerdagen – og denne uken er det Black Friday, som har blitt en stor handledag også i Norge.

– Til forskjell for Valentines og Halloween er Black Friday en dag hvor forbrukeren faktisk kan spare penger – men det er fort gjort å havne i shoppefella, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Bruker stadig mer

Nordmenns pengebruk forbundet med Black Friday har satt rekorder de siste årene. I 2015 økte forbruket med 50 prosent sammenlignet med året før, viser tall fra Virke. I fjor var økningen mer nøktern med 10,4 prosent.

DNB Markets venter at vi i år igjen skal øke forbruket forbruket med Black Friday.

– Vi venter god vekst i nordmenns forbruk ut året, og økt omsetning ved årets Black Friday sammenlignet med i fjor. Dette skyldes at husholdningenes inntekter øker og fordi vi er optimistiske til egen økonomi, sier sjefsøkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.

Tilbud = sparing?

Black Friday er ikke lenger forbeholdt fredagen, tilbudene strekker seg over flere dager. Her kan det være muligheter for å gjøre noen gode kjøp, men forbrukerøkonomen advarer mot å la seg rive med av alle tilbudene.

– Det er lett å falle for fristelsen når en vare er satt ned 50 eller 70 prosent. Det skjer liksom noe med oss når vi ser et tilbud, og det er fort gjort å tenke at man sparer penger. Men dette er ikke tilfelle hvis det er noe du egentlig ikke trenger eller skulle kjøpe, sier Sandmæl.

– Skal du handle på Black Friday bør du sette opp en liste over hva du skal kjøpe og hvor mye du skal bruke. Sjekk ut tilbudene nå på forhånd slik at du vet hva som kommer. Skriv ned varenummer og prisen på produktet og vent til tilbudet kommer.

Pass deg for nettsvindel

Stadig flere nordmenn handler på nett. I år planlegger nær tre av ti å kjøpe julegaver på nett, og nær fem av ti vurderer å gjøre det, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.

Black Friday kan fort bli en fallgruve for nettsvindel, påpeker Sandmæl.

– Det dukker stadig opp nye nettsider som forsøker å lure oss, dette skjer for eksempel ved at du ikke får varen eller at den ser helt annerledes ut enn det du bestilte, forteller hun.

– Skal du handle på sider du ikke har handlet hos før, bør du ikke handle der før du har sjekket at siden er trygg. Ved å søke litt rundt og finne anmeldelser fra andre kan du både finne ut om siden er falsk og om kundene er fornøyde med transaksjoner, produkt og leveringstid.

Her er Siljes råd til Black Friday:

  • Skriv opp en liste over hva du trenger. Dette inkluderer gavelisten til jul og evt. bursdager.
  • Sjekk prisen på nett ved å bruke en av søkemotorene for å sammenligne priser. På den måten ser du hvor god deal du egentlig gjør.
  • Det er lett å la seg friste, så behold fornuften og ikke kjøp mer enn du har bestemt deg for eller har råd til
  • Det er en ypperlig dag for å gjøre gode kjøp, men du kan lett falle i shoppefelle uten en plan.

Les også