JAKTEN PÅ LYKKE: – Jeg har lært at lykke ikke henger sammen med hvor mye penger jeg bruker, sier Tore Petterson. Foto: TV 3

Terapishopping, spandable kvelder og taxiturer i hytt og pine. Programleder Silje Sandmæl fikk sjokk da hun så kontoutskriften til TV-personlighet Tore Petterson.

«Jeg har det greit økonomisk, men jeg har én drøm om å kjøpe min egen leilighet..»

Dette sier Tore Petterson (40), i den første episoden av «I lomma på Silje». Serien der Silje Sandmæl, programleder og forbrukerøkonom i DNB, hjelper kjendiser med å rydde opp i økonomien for å kunne realisere drømmene sine. TV-konseptet er et samarbeid mellom DNB og TV 3.

Boligdrømmen har støvet bort på hylla

– Tore er som mange andre nordmenn. Han har god økonomi og bruker det han har så lenge alt går rundt. Men, et ubevisst forhold til pengebruk fulgte med en nedside. Få kroner på sparekonto har gjort at boligdrømmen har støvet bort på hylla, sier Sandmæl.

Se episoden med Tore Petterson her

216.000 kroner på kos

Da Sandmæl gikk gjennom kontoutskriften til Petterson fant hun daglige besøk på restauranter, kafeer og i butikker på Grunerløkka i Oslo, der han leier en leilighet.

– Tores aller største pengesluk er på mat. Han elsker å spise ute og spanderer gjerne på vennene sine. I tillegg bruker han mye penger på å kjøpe nips der han gjerne er innom sine favorittbutikker daglig. Han tar også mye taxi, forteller Sandmæl.

Det handler om prioriteringer

I programmet regner Sandmæl ut at Petterson bruker 162.000 kroner i året på restauranter, kafeer og shopping. I tillegg bruker han 36.000 kroner i året på Taxi.

– Er det å spise ute hver dag verdt å miste boligdrømmen over? Det handler om prioriteringer. Skal Tore klare å nå målet sitt må han kutte ned på noen uvaner og mange lommetyver, sier Sandmæl.

I programmet kommer Sandmæl frem til at Petterson kan spare hele 204.000 kroner i året hvis han roer ned på shoppingen, spiser mer hjemme og bytter ut taxi med kollektiv.

Sjekk hva du bruker penger på i «Min økonomi»

FORSIKRINGSFELLA: Det er ikke bare forbruk Tore Petterson ikke hadde oversikt over, han hadde heller ingen forsikringer. Det kan fort bli dyrt hvis noe skulle skje. Nå har han fått orden med både reise,- innbo – og livsforsikring. Foto: TV 3.

Får mer ut av kosen

Nå er det rundt seks måneder siden Petterson hadde besøk av Sandmæl. DNB Nyheter tok kontakt for å høre hvordan det har gått med sparingen.

Nå blir det mye mer spesielt når jeg først gjør det

– Det første jeg gjorde rett etter at Silje hadde dratt var å dra ut og spise, sier Petterson og ler.

Fra spøk til alvor, mens samtalen med Petterson fortsetter kommer det frem at han har tatt Sandmæl sine råd til seg.

– Jeg har tatt en prat med vennene mine om det med å spise ute og spandering. Nå spiser jeg mye mer hjemme og inviterer venner hjem til meg. I julen inviterte jeg til asiatisk ribbe og det var en utrolig hyggelig kveld. Jeg går fortsatt ut å spiser og hygger meg, men mye sjeldnere. Nå blir det mye mer spesielt når jeg først gjør det, forteller Petterson.

Ta grep og få fart på sparingen du også med appen «Spare»

Kuttet impulsshopping

I tillegg til å spise mindre ute har Petterson kuttet ned kraftig på taxiturer. Han har også funnet noen metoder for å få has på sitt store shoppingbehov.

Finner jeg ikke det jeg skal ha så går jeg tomhendt hjem

– Jeg trener på å gå inn i butikker eller gå i handlegater uten å kjøpe noe. Når jeg faktisk skal kjøpe noe så planlegger jeg kjøpet på forhånd og holder meg til planen. Finner jeg ikke det jeg skal ha så går jeg tomhendt hjem, forteller Petterson.

Det samme gjelder i matbutikken, der Tore planlegger matinnkjøpene sine og er, ifølge han selv, flink til å finne tilbud og handle billig.

Få fart på sparingen med appen «Spare»

MESTRING: Etter at programleder Silje Sandmæl var på besøk har Tore Petterson tatt flere grep for å spare mer penger. – Det har vært fantastisk å se pengene på sparekontoen vokse. Foto: TV 3.

Har spart 182.000 kroner

Petterson forteller at møtet hans med Sandmæl har fått han til å endre hvordan han prioriterer. Det har også fått han til å innse at lykke ikke nødvendigvis må kjøpes for penger.

Jeg må ikke alltid spandere, spise ute og shoppe for å være lykkelig

– Jeg må ikke alltid spandere, spise ute eller shoppe for å være lykkelig. Det gir jo en enda større glede når man sparer litt på kosen til en spesiell anledning, sier han.

Ved å følge noen av Sandmæl sine råd og lage noen egne har Petterson spart hele 182.000 kroner på seks måneder.

– Det har det vært fantastisk å se at pengene på sparekontoen vokser. Det har gitt en enorm trygghet å vite at jeg har noe i bakhånd, samtidig som det gleder meg å se boligdrømmen nærme seg, sier han.

Måtte forstå for å kunne endre vaner

Petterson påpeker at det har vært viktig for han å forstå hvorfor og verdien av å kutte ned på noen ting for å kunne spare.

Jeg er et skippertak menneske

–  Jeg var helt avhengig av å forstå verdien før jeg fant motivasjonen. Jeg er et skippertak menneske så det er viktig for meg å lage gode rutiner. Det har vært viktig for meg å ta ett skritt om gangen. Slik man ikke kan gå fra å trene null til syv ganger i uken, gjelder det samme for sparing sier Petterson.

En av de nye rutinene til Petterson er å overføre 30 prosent av lønnen sin til en sparekonto den dagen han får utbetalt. En av kriteriene for å lykkes har vært å endre vaner og skape nye rutiner.

Les også