LEVER BILLIG OG GODT: – Jeg bruker mellom 300-400 kroner i uken på mat.Selv om jeg lever for mye mindre enn en gjennomsnittlig student spiser jeg sunt, godt og variert, forteller mat-influenser Karen Elene Thorsen. Foto: Privat.

I et år har studenten Karen Elene Thorsen brukt Instagram til å inspirere andre til å spise billigere og sunnere. Her er en av hennes ukesmenyer og beste tips til hvordan du kan spare penger på mat i 2019.

I snitt bruker studenter 3.316 kroner i måneden på mat, ifølge undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Dette gjør mat til den nest dyreste utgiften til studenter, etter bolig.

– Det betyr også at det er her sparepotensiale er størst for deg som student. Disse pengene kan komme godt med et annet sted, som for eksempel på en BSU-konto til din fremtidige bolig, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

300-400 kroner i uka

En som er ekspert på å spare penger på mat er student og influencer, Karen Elene Thorsen (21). På kontoen hennes @fattig.student på Instagram finner du inspirasjon til herlige middagsretter til en billig penge. Karen legger også ut handlelister og priser på ukesmenyer. Med andre ord alt du trenger for å spare penger på matfronten.

Jeg spiser sunt, godt og variert

– Jeg bruker mellom 300–400 kroner i uken på mat. Det er 1.200–1.600 kroner i måneden. Selv om jeg lever for mye mindre enn en gjennomsnittlig student spiser jeg sunt, godt og variert, forteller Karen.

Hva er nøkkelen til å spise så billig? 

– Det viktigste for å kunne spare penger på mat er å kaste mindre. For å kaste mindre må man bli flinkere til å planlegge handleturen og hva du skal spise. Vær bevisst på at alt i kjøleskapet skal brukes opp, og dersom noe går ut på dato så er det «se, smake, lukt» som gjelder. Selv setter jeg opp en matplan hver søndag med hva jeg skal spise den kommende uken. Sa sjekker jeg hva jeg har i kjøleskapet, og om det er noe som snart går ut på dato passer jeg på å bruke det. Deretter skriver jeg en handleliste og handler alt på mandagen, forteller Karen.

Med «Morsom sparing», sparer du hver gang du trekker kortet eller betaler en regning

INSPIRERER: På et år har Karen sin Instagram-profil @fattig.student fått over 30.000 følgere. De fristende matbildene har sikret Karen en finaleplass i Vixen Influencer Awards for 2018 i kategorien «Årets mat-influencer». Foto: Skjermdump fra kontoen @fattig.student.

Vær kreativ

På en strengt matbudsjett er det viktig å være kreativ, påpeker Karen.

– Det er ikke så enkelt å kjøpe inn til kun én person fordi det meste gjerne kommer i større kvantum. Jeg hater å spise det samme til middag flere dager på rad, så derfor må jeg være litt kreativ med hvordan jeg bruker restene. La oss si at jeg spiser tomatsuppe en dag, så kan jeg bruke suppen som tomatsaus på pizza, i lasagne eller bolognese dagen etter.

Det er ikke så enkelt å kjøpe inn til kun én person

Det samme gjelder når man kjøper inn fersk frukt og grønt, som fort kan bli dårlig. Her gjelder det å kjøpe ting du kan bruke i flere retter.

– Kjøper jeg for eksempel en stor pose med spinat kan jeg bruke den i salat og wrap, men også i en gryterett eller i en smoothie, sier Karen.

UNG: Få flere gode sparetips og hjelp på veien som fersk i voksenlivet med Morten og Kornelia, i DNB Ung. Sjekk ut @dnbung på Instagram. Foto: Skjermdump.

Karens ukesmeny

DNB Nyheter har bedt Karen om å sette opp en typisk ukesmeny.

– Ukesmenyene mine er på fire middager. Dette er fordi jeg ofte har rester til dagen etter, jobber og ikke får laget middag og pleier å lage middager sammen med venner i helgene. Hvis jeg hadde kjøpt inn til syv middager, er min erfaring at jeg ville endt opp med å kaste mat, sier Karen.

Denne ukesmenyen koster 240 kroner med forbehold om at du har noe i skapet. Prisen vil selvsagt variere ut ifra hvor du handler.

HANDLELISTE:

Mais 11 kr

Kidneybønner 6 kr

2 søtpoteter 20 kr

Potetlomper 15 kr

Spinat 25 kr

Cherrytomater 14 kr

1 rødløk 8 kr

Spicy kyllingkrydder (rema 1000) 5 kr

2 stk Avokado 24 kr (12 kr pr stk)

Rømme 15 kr

Ost 36 kr (prisen for revet ost. Om du spiser mye ost som meg, så anbefaler jeg å heller kjøpe 1 kg. Da har du nok ost til middagene + til pålegg!)

Kylling 55 kr

Hakkede tomater 6 kr

______

Fra eget kjøkkenskap:

(Havremel / havregryn, 1 egg, bakepulver, 1 hvitløksfedd, salt og pepper, smør/olje til steking)

Bønne- og søtpotetwrap

1/2 boks kidneybønner

1 søtpotet

2–3 potetlomper

1/4 løk

1/2 boks mais

Spinat

Rømme

1 hvitløksfedd

Salt og pepper

Olivenolje eller annen olje

_____

 1. Kutt opp søtpoteten i terninger, tilsett litt olivenolje og salt og pepper og stek i ovnen på 200 grader i ca. 15–20 min (om du følger ukesmenyen, så kan du steke den andre søtpoteten i samme slengen for å spare tid. Denne søtpoteten kutter du bare opp i 4-5 «ringer»)
 2. Rømmedressingen: Finhakk en hvitløk og tilsett den i rømmen. Smak til med salt og pepper (Obs! Om du følger ukesmenyen, så kommer vi til å bruke denne dressingen i nesten alle middagene, så bruk kun 1/4 til denne middagen!)
 3. Hell av vannet til kidneybønnene og skyll de helt til vannet slutter å «boble» (da blir du kvitt all gassen som gir deg luft i magen).
 4. Kutt opp rødløk i små biter, tilsett mais og kidneybønnene i en bolle og de varme søtpotetbitene til slutt og bland sammen. Finn frem potetlompene og fyll de opp med spinat og bønneblandingen og topp med rømmedressing!

Spicy kyllingsalat med hjemmelaget chips

1/2 pk kylling (stek gjerne hele pakken og doble krydderet, så sparer du halvparten til imorgen)

2 ts spicy kyllingkrydder

Spinat

1 Avokado

1/2 pk cherrytomater

1/4 rødløk

1/4 rømmedressing

2 potetlomper

Olivenolje

Salt

____

 1. Kutt opp kyllingen i biter. Hell over krydderblandingen og litt olivenolje og stek i panna til kyllingen er ferdigstekt.
 2. Pensle potetlompene med litt olivenolje og kutt opp i trekantede former. Strø over litt salt og stek i ovnen på 200 grader i 5–8 min (følg med hele tiden da disse fort kan bli brent!). Ta de ut av ovnen og la de kjøles ned. Det er da de blir crispy!
 3. Kutt opp grønnsakene og bland sammen alt pluss kyllingen til en salat. Server med rømmedressing og tortillachips 😍

Søtpotetpizza

Pizzabunn (Linda Stuhaug sin oppskrift!):

1 søtpotet

2 dl havregryn / havremel (evt. annen mel)

1 egg

1 ts bakepulver

Topping:

1/2 boks hakkede tomater

Kyllingrester

1/2 pk cherrytomater

1/4 rødløk

Mais

Ost

1/4 rømmedressing

______

 1. Sett ovnen på 175 grader varmluft. Fjern skallet på de ferdigstekte søtpotetene (som du stekte tidligere denne uka), og mos dem. Tilsett havremel (mos havgregryn i en blender til det blir til mel), egg og bakepulver og bland sammen til det blir en sticky deig / røre.
 2. Bruk våte hender for å spre ut deigen på et bakepapir. Forstekes i ovnen i ca. 15-20 min.
 3. Topp med hakkede tomater, ost, kylling, rødløk, cherrytomater og mais og stek i ovnen igjen i 15-20 min til.
 4. Nyt denne digge pizzaen med rømmedressing!

Enchiladas

3–4 potetlomper

200g kidneybønner

2 ts spicy kryddermix

1/2 boks hakkede tomater

Mais

Ost

Topping:

Avokado

1 hvitløksfedd

Rømmedressing

_____

 1. Sett på ovnen på 200 grader
 2. Skyll og rens kidneybønnene. Tilsett bønnene, hakkede tomater, mais og krydder og bland sammen.
 3. Legg potetlompene i en ildfast form og fyll de med blandingen. Brett de sammen og topp med ost. Stekes midt i ovnen i rundt 10 min eller til osten har smeltet.
 4. Til topping brukte jeg siste rest av rømmedressingen, litt mer mais og så lagde jeg guacamole. Jeg moste en avokado og tilsatte hvitløk, salt og pepper

Les også