sikre økonomien som pensjonist

Aldri før har pensjon toppet listen over nordmenns sparemål. Har vi endelig skjønt at vi må ta grep om egen økonomi som pensjonist?

Siden DNB begynte å kartlegge hva nordmenn sparer til i 2012, har pensjon alltid havnet under ferie, bolig og økonomisk buffer på lista. Nå ser vi før første gang at pensjon troner på førsteplass over nordmenns sparemål.

– I år er det 26 prosent av de som sier de skal spare mer i 2018, som skal putte sparepengene i pensjonisttilværelsen. Det er en dobling fra samme tid i fjor, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hvordan vil du leve som pensjonist?

Start med å kartlegge hvor mye du kan forvente i fremtidig pensjon

Det har vært stort fokus på langsiktig sparing i løpet av 2017.  Vi har fått både aksjesparekonto og en relansering av individuell pensjonssparing (IPS).

– Det er helt tydelig at myndighetene ønsker at vi skal få fart på langsiktig sparing og særlig pensjon. Jeg opplever likevel at mange er usikre på om de trenger å spare på egen hånd, hvor mye de bør spare og på hvilken måte de skal spare, forteller Sandmæl.

Pensjonen du skal leve av består av pensjonsopptjening fra Folketrygden, arbeidsgiver og egen sparing.

– Tenk derfor på hvordan du har lyst til å leve som pensjonist. Har du noen drømmer du vil oppfylle, vil du bo i utlandet om vinteren, dra på cruise eller kjøpe båt. Kanskje er du gift med en som er eldre enn deg og dere har lyst til å pensjonere dere sammen. Alt dette koster penger. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hva du kan forvente av Folketrygden og arbeidsgiver, slik at du ser hvor mye egen sparing du må fylle på med, sier Sandmæl.

Hvor mye du kan forvente deg å få i pensjon er bare noen tastetrykk unna.

Det viktigste er å komme i gang

– Det er bedre å spare jevnt og trutt enn å spare i hui og hast når du nærmer deg pensjonsalder. Selv om du kun klarer å spare en liten sum i måneden vil dette kunne være avgjørende for hvordan økonomien din blir som pensjonist. Hvis du sparer fem hundre kroner i måneden i 20-årene når økonomien kanskje er litt trang, vil du sitte igjen med 60 000 kroner i pensjonskassa når du fyller tretti, sier Sandmæl.

Pensjon er for de aller fleste langsiktig sparing. Da tåler du å spare med større risiko enn vanlig bankkonto.

– Ytterpunktene i risiko er sparing på bankkonto og sparing i aksjefond. Med lang sparehorisont kan mange tåle litt risiko i sparingen sin. Grunnen til at dette er viktig, er fordi høyere risiko historisk sett har gitt høyere avkastning. Aksjemarkedet svinger, men med lang sparehorisont vil disse svingningene jevne seg ut, sier Sandmæl.

Fond og aksjer

Hun anbefaler å opprette en månedlig spareavtale som inkluderer fond eller aksjer.

– Velg gjerne et fast beløp som trekkes fra kontoen din på lønningsdagen. Når du nærmer deg pensjonsalder er det viktig at risikoen trappes ned. Det finnes mange spareprodukter som er tilpasset pensjonssparing og som nedjusterer aksjeandelen etter som alderen din øker og pensjonsalder nærmer seg. Lev Mer er et slikt spareprodukt i DNB.

Ikke glem pensjonsordningen du har gjennom arbeidsgiver. Med noen få tastetrykk kan du øke din fremtidige pensjon.

Digitale løsninger gjør sparing enklere og mer engasjerende

På samme måte som en treningsklokke kan gjøre deg mer motivert for å bevege deg, kan en spare-app gjøre sparing morsommere og mer motiverende. I Spare kan du enkelt komme i gang med pensjonssparingen og følg med hvordan sparepengene dine utvikler seg.

Les også