Det er trangt å leve på studiestøtten alene. Her er noen tips til hvordan du skal få økonomien til å gå rundt med et studentbudsjett. 

Gjennom studiene blir man gjerne vant med å planlegge. Det samme gjelder for økonomien, den må planlegges, slik at du ikke bruker penger i blinde, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Hvis du ikke har oversikt over pengebruken din er det fort gjort å gå tom på konto før neste utbetaling fra Lånekassen. Sett av litt tid nå til å kartlegge forbruket ditt og sette opp et budsjett, sier Sandmæl.

Ditt studentbudsjett

Med et budsjett får du oversikt over hvor mye du har å rutte med og hvordan du skal bruke pengene dine. I budsjettet setter du opp inntekten din øverst og alle utgiftene dine under.

– Start med å kartlegge de faste utgiftene dine som bo, transport, mobiltelefon, strøm, internett, semesteravgift og eventuelt treningsabonnement. List opp alle utgiftene under inntekten din og sjekk hvor mye som er igjen når du har trukket de fra inntekten din, sier Sandmæl.

Kutt i forbruket ditt.

– Deretter er tiden inne for å finne ut av alt det andre du bruker penger på: mat, fritid, shopping osv. Er du kunde i DNB kan du enkelt få oversikt over forbruket ditt i Min økonomi i nettbanken. Her sorteres forbruket ditt i poster. Etter at du har funnet ut av hva pengene dine går til bestemmer du deg for hvor du skal kutte og setter opp beløpene du skal bruke på de ulike postene, sier Sandmæl.

DISIPLINERT: Å studere krever disiplin, og det samme gjelder for økonomien din. – Skal du leve på et trangt budsjett må du lære deg å prioritere, motstå fristelser og kutte der du kan, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Mye å spare på mat

Mat og småkjøp er gjerne den posten der vi har minst oversikt over pengebruken. -For å unngå dyre impulskjøp i kantinen bør du sette opp en ukentlig matplan, oppfordrer Sandmæl.

Ukentlig matplan.

– Her skriver du opp hva du skal spise den kommende uken. Sett gjerne av litt tid til å kartlegge hvilke tilbud de ulike matbutikkene har. Det kan også være lurt å kjøpe store pakninger i stede for små, og heller fryse ned. Ofte er kiloprisen mye høyere på små pakninger enn store, sier hun.

– Planlegg gjerne måltidene dine slik at du kan bruke restene til lunsj eller middag dagen etter. Bor du i kollektiv kan det være mye penger å spare på å spise felles middager, legger hun til.

Spe på inntekten

Det er vanskelig å overleve på pengene fra Lånekassen alene. Det viktigste man gjør som student er selvsagt å studere, men det kan være lurt å jobbe litt ved siden av, mener Sandmæl.

Arbeidserfaring er gull å ha på CVen.

– På den måten får du litt mer å rutte med, samtidig som du sanker inn viktig arbeidserfaring til den dagen du skal ut i fulltidsjobb, sier hun.

– Hvis du føler at en deltidsjobb vil spise opp for mye av tiden din, kan du jobbe i feriene. Husk at du også skal leve i sommerferien når du ikke får utbetaling av Lånekassen, legger hun til.

Sandmæls 10 tips til en romsligere studentøkonomi:

  1. Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for mye du skal bruke på mat, klær etc. og følg med på budsjettet ditt i nettbanken.
  2. Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr, benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  3. Begrens strøm og mobilforbruket ditt. Sjekk om du kan spare penger på å bytte leverandør.
  4. Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.
  5. Vent på salg, kjøp inn jul og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene.
  6. Vær tålmodig, lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
  7. Planlegg matinnkjøpene, gjør storinnkjøp en eller to ganger i uken
  8. Bruk nettet og kjøp brukt
  9. Sjekk ut studentrabattene
  10. Kjøp pensumbøker brukt eller lån på skolebiblioteket

Les også