Som programleder i «Luksusfellen» har jeg sett hva en gjeldskrise kan gjøre med folk. Jeg har faktisk forståelse for at noen bare slutter å åpne regninger og forsøker å leve et normalt liv.

For betalingsproblemer tærer på, og mange føler at de har gravd seg så langt ned at det er vanskelig å komme seg opp igjen. Men, det er aldri for sent å snu, sier fjellvettreglene, og det samme gjelder med betalingsproblemer og gjeldskrise.

Du må rett og slett ta tak i deg selv og bestemme deg for at du vil snu den negative trenden.

Etter du har trukket utgiftene fra inntekten din, vil du få det månedlige beløpet du kan betale til kreditorene dine

gjeldskrise

Sett opp budsjett for kjempe deg ut av en gjeldskrise

Det første du må gjøre for å komme deg ut av en gjeldskrise, er å sette opp et budsjett. Ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold.

I tillegg til forbruksutgiftene må du sette opp boligutgifter. Har du andre utgifter må de spesifiseres. Etter du har trukket utgiftene fra inntekten din, vil du få det månedlige beløpet du kan betale til kreditorene dine.

Så må du få oversikt over kreditorene dine.

Gå igjennom regningsbunken og se på saksnummeret, slik at du ikke skriver opp dobbelt (du kan også sjekke selvangivelsen din).

Norske Inkassobyråers Forening har også en fin service: Du kan sende én mail til dem, så sender de den videre til alle sine medlemmer slik at du får en gjeldsoversikt.

Få orden i sysakene!

Sett deretter opp alle kreditorene dine i et excel-ark.

Sett opp saksnummer, hvor mye du skylder, forslag til hvor mye rente du kan betale og over hvor lang tid gjelden må strekkes.

Renten varierer fra krav til krav, men tar det deg mer enn fem år å nedbetale gjelden din, kan du forsøke å tilby kreditorene lik rente på 8.5 prosent som for tiden er forsinkelsesrenten.

Tar det deg mer enn åtte år å nedbetale gjelden din, kan du tilby en enda lavere rente. Dersom du er varig ute av stand til å betale gjelden din, kan du søke om offentlig gjeldsordning.

Vær oppmerksom på at statlige krav har første prioritet, for eksempel NRK-lisensen, bøter, skyldig skatt og moms

Betal det dyreste lånet først – be om utsettelse på andre

Andre lån som bil, bolig og studielån skal også med i excel-arket, men her følger du den nedbetalingsavtalen som er avtalt. Siden dette er lån med en lavere rente bør du søke om å få avdragsfrihet på boliglånet eller strekke det over flere år.

Du kan også be om betalingsutsettelse på studielånet og forlenge billånet slik at du får prioritert den dyreste gjelden først. Vær oppmerksom på at statlige krav har første prioritet, for eksempel NRK-lisensen, bøter, skyldig skatt og moms.

Tenk derfor på at avtalen skal være bra for kreditorene, samt at den skal være overkommelig for deg

Sjekk om du kan selge noe

Har du noen små kreditorer og avtalen skal gå over fem år, ville jeg tilbudt de et kontantoppgjør. Sjekk derfor om du kan få solgt noe. Å få et par kroner i måneden er et tilbud kreditor fort kan si nei til, og da blir avtalen ødelagt.

For nøkkelen med en frivillig nedbetalingsavtale er at alle kreditorene må akseptere de samme betingelsene. Tenk derfor på at avtalen skal være bra for kreditorene, samt at den skal være overkommelig for deg.

Til slutt skriver du et felles brev til kreditorene dine hvor du begrunner hvorfor du har havnet i betalingsproblemer, samt forslaget ditt til løsning. Legg ved budsjett, lønnslipper for de tre siste månedene, selvangivelse og excel-arket med oversikt over kreditorene dine. For å spare porto kan du sende alt på mail.

For mer hjelp kan du kontakte:

 

Les også