GIR OG TAR: – I statsbudsjettet for 2019 ga regjeringen med denne ene hånden og tok med den andre, så det var ingen klare vinnere, forteller forbrukerøkonom, Silje Sandmæl.  Foto: Stig B. Fiksdal.

Statsbudsjettet for 2020 blir lagt fram mandag 7. oktober. Her er lekkasjene som kan påvirke lommeboken din.

Saken oppdateres underveis som det kommer flere lekkasjer. 

DNB Nyheter og forbrukerøkonom, Silje Sandmæl,  følger statsbudsjettet tett. Få siste nytt om hvordan det påvirker din lommebok rett i messenger her. Eller følg Sandmæl sin dekning direkte på @dnbsilje på Instagram.

Lekkasjene som kan påvirke lommeboken:

I forkant av statsbudsjettet har NTB samlet lekkasjer omtalt i mediene  fra kilder i regjeringen. Her er de som kan påvirke lommeboken.

Redusert eiendomsskatt:

Regjeringen vil redusere eiendomsskatten enda mer, slik at maksimal skattesats for bolig- og fritidseiendom skal være 4 promille av eiendomsskattegrunnlaget.

I statsbudsjett for 2019 ble taket redusert fra 7 til 5 promille, med effekt fra 2020. Les mer her.

Økt barnetrygd:

I mars økte barnetrygden for første gang på 20 år, med 1000 kroner mer i året, som gjør at barnetrygden nå ligger på 1.054 kroner i måneden.

Nå foreslår regjeringen at den skal videre opp med ytterligere 3.600 kroner i året for barn under 6 år.

Endringen skal inntreffe fra 1. september 2020, og vil bety at foreldre med barn under 6 år, vil få 16.248 kroner i barnetrygd i året.

Tak for foreldrebetaling på skolefritidsordning:

Regjeringen foreslår at en SFO-plass for første og andreklassinger skal koste maksimalt seks prosent av familiens bruttoinntekt fra neste høsten 2020.

Hvem sparer på dette?

Regnestykke:

En familie med to voksne og to barn, der begge foreldre jobber heltid er årlig medianinntekten, før skatt, på 1,07 millioner. Med et tak på seks prosent  av husholdningens samlede inntekt, før skatt, vil maksprisen på SFO for denne familien være på 64.200 kroner for skoleåret. Familien med en medianinntekt vil altså ikke spare på dette taket fordi SFO ikke er så dyrt.

Derimot vil en familie, som betaler 33.000 kroner i året for SFO, kunne spare 600 kroner i året på hver 10.000 kroner de tjener under 500.000.

Gratis SFO for barn med særskilt behov:

Gratis skolefritidsordning for elever i femte til sjuende klasse med særskilte behov.

Støtte til fritidsaktiviteter

Statsbudsjettet for 2019 inneholdt flere tiltak for å bekjempe barnefattigdom. På listen står blant annet tiltak for at alle barn og unge skal få delta på fritidsaktiviteter og ferietilbud. Dette gjelder aldersgruppen 6 til 18 år.

Regjeringen foreslo først å innvilge 20 millioner til et pilotprosjekt for å dekke individuelle utgifter ved deltakelse i organisert fritidsaktiviteter for barn fra lavinntektsfamilier. I revidert nasjonalbudsjett ble pengesummen satt ned fra 20 til 10 millioner. Kommunene som har vært med på piloten er Vadsø og Arendal. Snart åpnes det for at familier kan søke om å få tilbakebetalt utgifter til fritidsaktiviteter på opp til 1.000 kroner i halvåret.

Nå meldes det om videre satsing slik at flere kommuner kan bli med i pilotprosjektet.

– I statsbudsjettet for 2020 er det satt av 60 millioner kroner for at enda flere kommuner skal kunne være forsøkskommuner, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Billigere å handle i utenlandske nettbutikker

I fjorårets statsbudsjett ble det bestemt at grenser for toll (10,7 prosent) og moms (25 prosent) på 350 kroner skulle forsvinne fra 1. januar. Derimot foreslås det i et høringsnotat at du skal slippe toll opp til 3.000 kroner. Dette gjelder alle varer, utenom  mat, godteri og brus.

Regnestykke

Kjøper du en genser fra utlandet som koster 340 kroner vil du i dag ikke måtte betale noe ekstra fordi det er under 350-kronersgrensa. Fra 1. januar må du betale 470 kroner  for samme genser. Hvis forslaget om økt grense for tollfri handel får gjennomslag vil genseren koste 425 kroner.

Les også