UNNGÅ SØVNLØSE NETTER: – Få tilbake kontrollen ved å kartlegge forbruket ditt, sette opp budsjett og ta bevisste valg rundt hvordan du skal bruke pengene dine,  sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

Satt pengene litt ekstra løst i sommer? Da bør du sette av litt tid nå til en økonomisk detox, råder forbrukerøkonom.

Fikk du en klump i magen når du sjekket kontoen etter sommerferien? Da er du nok ikke alene. I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB svarte 25 prosent at de ikke visste hvor mye penger de skulle bruke på årets sommerferie. Da er veien kort til å bruke over evne.

Man ønsker jo gjerne å kose seg litt ekstra på ferie

– Man ønsker jo gjerne å kose seg litt ekstra på ferie og ikke måtte snu på hver krone, men dette kan føre til søvnløse netter når du vender tilbake til hverdagen og regningsbunken. For å unngå å møte høsten med minus på konto kan det være lurt å sette av litt tid nå til en økonomisk slankekur, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Spar penger med matplan: Sjekk ut Sandmæls syv retter her

Slik friskmelder du økonomien:

Sandmæl har følgende råd til hvordan du skal komme økonomisk ovenpå.

Kartlegg forbruket ditt:

– Mange av oss bruker penger i blinde, og da ender man fort opp med å bruke unødvendig mye på ting vi egentlig ikke trenger. For å kunne kutte ned på forbruket må du først kartlegge hva du bruker pengene dine på. Dette kan du enkelt gjøre ved å logge inn på nettbanken og sjekke ut «Min økonomi». Her får du alle utgiftene dine sortert i poster som mat og drikke, klær, transport, og så videre. På den måten er det lett å finne ut av hvor pengesluket er, og hvor du kan kutte.

– Siden ferieukene ikke er representative for hva du vanligvis bruker penger på, bør du se på månedene før sommeren.

 Gå i deg selv

– Neste steg er å finne ut hva som ligger bak forbruksmønsteret ditt. For å kunne kutte ned på pengebruken må vi først endre på hvordan du bruker pengene våre. Pengebruken er ofte knyttet opp mot vanene vi har, og disse sitter ofte dypere enn vi er klar over.

En ta-med-kaffe om dagen til 28 kroner koster deg 7.280 kroner i året

– Kjøper du for eksempel en ta-med-kaffe om dagen til 28 kroner koster det deg 7.280 kroner i året. Finn ut hvilke rutiner du må endre på for å kunne frigjøre pengene.

Hvilke utgifter du velger å kutte ned på avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på, forteller Sandmæl.

– Trenger du alle TV-kanalene? Kan du smøre matpakke og ta med kaffe hjemmefra? Hva med abonnementene dine – bruker du alle og trenger du de egentlig? Tenk gjennom hva du mener er verdt å bruke pengene dine på og hva du fint kan leve uten.

BEGYNN NÅ: For å unngå å havne i samme klemma neste år bør du begynne å spare til ferie allerede nå. På den måten kan du nyte ferien med god samvittighet. Foto: NTB Scanpix.

Gjør en god deal

Forbrukerøkonomen oppfordrer så deg til å få en oversikt over de faste utgiftene du har, som husleie, strøm, renter og avdrag på lån, fellesutgifter, busskort, NRK-lisens, mobilutgifter, forsikringer og lignende.

Mye å spare på å skifte leverandør eller endre abonnement

– Deretter er det tid for å gjøre en liten ryddesjau. Har du riktig mobilabonnement til ditt bruk? Betaler du mer enn du må for strøm? Invester litt tid i å utforske om det finnes bedre og billigere alternativer som passer dine behov.

Nytt budsjett, nye muligheter:

Nå som du har kuttet ned på forbruket og stokket om på økonomien, er tiden inne for å sette opp et budsjett, forteller Sandmøl.

– I budsjettet setter du opp inntekten din etter skatt, utgiftene dine og en egen post til sparing. Under «Min økonomi» i nettbanken finner du en budsjettfunksjon som du kan bruke. På den måten kan du enkelt følge med underveis.

Er du usikker på hva som er vanlig forbruk? Og hva du skal sette opp i budsjettet?

Sandmæl oppfordrer Bruk SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold, for å få en pekepinn.

Sett sparemål:

– Så lenge du har en inntekt har du også et sparepotensiale. Ved å sette opp et sparemål blir det mer motiverende å holde seg til budsjettet du har satt opp. Lengter du etter late dager på stranden, å kjøpe ny bolig eller å betale ned på gjeld? Hva du ønsker å spare til, er opp til deg. For å gjøre det mer motiverende og enklere å nå målet ditt, kan du laste ned appen Spare. 

Og sparingen bør skje månedlig slik at det blir en struktur, understreker hun.

– For å unngå at sparepengene blir spist opp av impulsive fristelser, er det lurt å sette et fast beløp som trekkes automatisk i nettbanken så fort lønna kommer inn på konto, avslutter forbrukerøkonomen.

Les også