Så mye koster det å få barn

Et nyfødt barn gjør innhugg i lommeboka. Start planleggingen i god tid, så sparer du deg selv for både stress og mange store utgifter på én gang.

Den første fasen krever utstyr som fort kan bli dyrt.  

– Det følger med en rekke utgifter ved å være nybakte foreldre, det er jo så utrolig mye man trenger til den lille tassen. Vogn, bilsete, stellebord, seng, tåteflasker, leker, klær og mye mer skal i hus på kort tid. Helt i starten er det utgiftene til utstyr som sliter på lommeboka, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hva koster det å få barn?

Statens Institutt for forbrukerforskning, SIFO, har utarbeidet et referansebudsjett som viser alminnelig forbruksutgifter for familier. Budsjettet inneholder utgifter til mat og drikke, klær og sko, personlig pleie, lek og fritid, barnehage/SFO samt spedbarnsutstyr.

Så mye koster barnet deg fra fødsel til fylte 2 år:

0–5 måneder:                       21.800 kroner totalt

6–11 måneder:                     26.160 kroner totalt

12–24 måneder:                   87.240 kroner totalt

– Det første leveåret må du regne med at barnet koster omtrent 48 000 kroner. Dette er et referansebudsjett som viser et nøkternt forbruk, så her er det nok mange som bruker mer, og noen som bruker mindre, forklarer Sandmæl.

 

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er nødvendig utstyr.

– Spør familie og venner med barn om hva de hadde bruk for den første tiden og hva som bare ble liggende i skapet. Det finnes mange lister med utstyr som alle nybakte foreldre «må» ha, men det er ikke sikkert at du trenger alt. En god regel kan være å kjøpe når behovet oppstår.

Spar tusenlapper på bruktkupp

Spedbarnsutstyr er ofte passe i en svært kort periode og du kan ofte ikke se at det har vært i bruk. Planlegg innkjøpene og hold utkikk etter bruktkupp eller salg, råder Sandmæl.

– Du kan spare mange tusenlapper på å kjøpe utstyr brukt. Hvis du har familie eller venner som er ferdig med småbarnsfasen er det kanskje mulig å låne eller arve utstyr.

– Dersom du heller ønsker å kjøpe nytt, er et godt tips å melde seg på nyhetsbrev hos de store barnebutikk-kjedene og følg med på når de har tilbud.

Ønsk dere ting som barnet trenger

Et nyfødt barn får ofte mange gaver fra familie og venner. Bruk anledningen til å få noe som dere har bruk for. 

– Det kan fort bli mange bodyer og sparkebukser i en størrelse som barnet raskt vokser ut av. Klær er fine gaver, men tips gjerne de rundt dere om ting som dere har bruk for.

Hvis barnet skal døpes eller ha navnefest kan det være smart å ønske sparing for barnet i gave.

BSU Start er boligsparing som starter fra 0 år. I stedet for sølvtøy kan barnet få en gave som vokser i verdi over mange år og som kan bli til hjelp den dagen han eller hun skal kjøpe sin første bolig, sier Sandmæl.

Les også: Derfor bør du forsikre barnet ditt 

Hvordan kutte i forbruket?

  • Sett opp budsjett: Ved å ha kontroll og oversikt er det lettere å se hvor du kan spare penger.
  • Skrell bort unødvendige utgifter: Hvilke utgifter du vil kutte avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på. Er kjøpe- kaffen verdt de tusenlappene i året, eller vil du heller bruke pengene på en ferie? Trenger du alle tv-kanalene, hva med abonnementene dine, bruker du alle? Kan du spare penger på å bytte leverandører? Hva med forsikringene dine, er de best og billigst? Pruter du når du kjøper ting? Er du bevisst på å handle når det er salg.
  • Kjøp og selg brukt: Du kan spare mye penger på å kjøpe brukt. Barn vokser fort og det er mye å få kjøpt brukt. Tjen også penger på å selge når barna vokser ut av ting.
  • Sett deg et sparemål: Sett deg noen konkrete sparemål. Da blir det enklere å vite hvor mye penger du må sette av og hvordan du skal plassere pengene. Dessuten blir det mer motiverende å spare. Sparingen bør skje månedlig slik at du får en struktur på det. Trekk et fast beløp så fort lønna kommer inn på konto.

Les også