VIL OPPLEVE:  Sparing handler om prioritering og for Karen ble verden for stor til å gå glipp av. Derfor tok hun grep som har inspirert flere tusen andre til å gjøre det samme. Foto: Privat.

Karen Elen Thorsen (21) elsker å reise, men oppdaget raskt at pengene ikke strakk til når hun ble student.  Så knakk hun koden til å spare store summer.

Rett etter videregående begynte Karen Elen Thorsen (21), som står bak instagramsuksessen @fattig.student, å jobbe for å ha råd til å kunne bo i New York i et halvt år. Å oppleve verden ga mersmak, men når Karen ble student så det mørkt ut for reiseplanene.

Det var her jeg kunne spare mest

– Da jeg flyttet til Bergen for å studere fikk jeg ikke deltidsjobb med det første og måtte leve på pengene fra Lånekassen. Jeg skjønte raskt at jeg måtte spare der jeg kunne hvis jeg skulle ha råd til å oppleve ting, forteller Karen.

Fant gullgruve i budsjettet

For å kunne spare penger bestemte Karen seg for å sette opp et budsjett for å få oversikt over alle utgiftene.

Spiser sunt, godt og variert

– Det var da jeg innså at mat var den eneste utgiften som ikke var fast, og at det var her jeg kunne spare mest, sier hun.

Karen begynte å skrive handlelister og planlegge hvilke matvarer hun skulle kjøpe og hva de skulle brukes til.

– Plutselig satt jeg der med kjempegode måltider, ekstra penger i lomma og i tillegg kastet jeg mindre. Vinn, vinn, tenkte jeg.

BEGYNTE Å DELE: Karen bestemte seg for å dele matplanene sine på Instagram under navnet @fattig.student. Målet var å hjelpe andre til å spare penger på mat, og samtidig spise sunt og godt. Foto: Skjermdump.

Bruker 300-400 kroner i uken på mat  

Karen sin strenge matplan og handlerutine gjorde det mulig for henne å spare mye penger på matposten. Nå bruker hun kun 300-400 kroner i uken på mat, altså 1.200–1.600 kroner i måneden.

Jeg er egentlig veldig flink til å bruke opp pengene mine

– Selv om jeg lever for mye mindre enn en gjennomsnittlig student spiser jeg sunt, godt og variert, forteller Karen.

Få en av Karen sine ukesmenyer her

I snitt sier studenter selv at de bruker 3.316 kroner i måneden på mat, ifølge undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Dette gjør mat til den nest dyreste utgiften til studenter, etter bolig.

Det betyr at med Karens matbudsjett kan en student spare 1.700 til vel 2.000 kroner i måneden.

– Det man kan spare aller mest penger på er å kaste mindre mat, og være kreativ med det man har, sier Karen. Les om da Karen gikk gjennom Morten, i @dnbung, sitt kjøleskap

VIL LÆRE OM VERDEN: – Det har alltid vært viktig for meg å se verden, både på godt og vondt, forteller Karen. Foto: Privat.

Dro til Cape Town

Etter hvert fikk Karen seg en deltidsjobb. Med ekstra inntekt i lomma og et strengt matbudsjett klarte hun å spare nok til å reise.

Plutselig innser man hvor mye penger man bruker på helt unødvendige ting

– Jeg dro til Cape Town i én måned. Det har alltid vært viktig for meg å se verden, både på godt og vondt, forteller hun.

Karen innrømmer at hun ikke var særlig flink med pengene sine før. Det var først da hun satte seg konkrete mål og fant ut hvor hun skulle spare inn at det ble enkelt.

– Jeg er egentlig veldig flink til å bruke opp pengene mine så fort de har kommet inn. Men når jeg har noe å spare til, så blir det nesten litt gøy å se hvor mye jeg klarer å spare. Plutselig innser man hvor mye penger man bruker på helt unødvendige ting, sier Karen.

MINNER FOR LIVET: Her sitter Karen på en strand i Cape Town og ser på solnedgangen. Foto: Privat.

Sparte 10.000 på fem måneder

Etter Cape Town bestemte Karen seg for å starte på et nytt sparemål. Denne gangen falt valget på backpacking gjennom Asia.

Tillater å ta meg råd til sosiale ting

– Planen er å reise med en venninne til våren og være borte i tre måneder, forteller hun.

På kort tid klarte Karen å spare 10.000 kroner til reisekassa.

– Det tok meg fem måneder med stramt matbudsjett og ekstra penger fra deltidsjobben. Jeg lever ikke noe dårligere enn andre og tillater å ta meg råd til sosiale ting. Om man dropper en kafétur med venninner fordi man ikke vil ta seg råd til en bolle til 30 kroner, så er du bare kjip. Men pass på å ikke kjøp en bolle hver uke, så ordner det seg, forteller Karen.

STORBYLIVET: Her fra da Karen bodde i New York. Foto: Privat.

Flere vil gjøre som Karen

Mye har skjedd i Karen sitt liv den siste tiden. For et år siden begynte hun å dele matplanene sine på Instagram under navnet @fattig.student og på kort tid strømmet følgerne til.

Satser for fullt på @fattig.student

Nå har kontoen 154.000 følgere, Karen har gitt ut egen kokebok og vært nominert til årets «mat-influencer».

– Nå tar jeg meg et pauseår fra studiene, og skal satse for fullt på @fattig.student. Så nå blir jeg jo ikke så fattig lenger, sier Karen og ler.

Selv om Karen vil ha bedre råd i tiden fremover kommer hun til å nå målet sitt om å inspirere andre til å spise sunt og godt til en billig penge, og ikke minst – kaste mindre mat!

Her er Karens beste sparetips:

  • Sett opp et budsjett, så får du kontroll over hva du bruker pengene dine på.
  • Få kontroll på matbudsjettet ditt. Mange av oss kjøper inn mye mat som havner i søpla. Planlegg handleturen og hva du skal spise så du ikke kjøper mer enn du trenger. Pass også på å ha en plan for hvordan du skal få brukt opp det du har.
  • Skaff deg en jobb. Hvis du ikke har mulighet til å jobbe ved siden av studiene kan du jobbe i ferier der du setter av så mye som mulig til sparing.
  • Et tips for å lykkes med sparingen er å sette inn alt på en skjult sparekonto, for eksempel i banken til en av foreldrene dine. Da slipper du å bli fristet hver gang du ser pengene når du logger inn i mobilbanken.

Les også