Stadig flere nordmenn får øynene opp for sparing.

– Hvis sparemålet er langt unna, våg å invester sparepengene i fond eller aksjer.

Det er det klare rådet fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Av de som sparer, velger de aller fleste å sette pengene sine på en vanlig bankkonto. Så mange som 76 prosent av de spurte i en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB sier at det er den spareformen de benytter i dag. 51 prosent sparer ved å nedbetale gjeld.

– For å få pengene dine til å yngle er det viktig å ha et mål. Tenk på hva du ønsker å bruke pengene på, hvor lenge det er til du skal bruke dem og hvilke risiko du er komfortabel med å ta. Er det lenge til du skal bruke pengene kan du nemlig tillate deg å ta litt mer risiko, sier hun.

Kortsiktig versus langsiktig sparing

Sandmæl anbefaler å spre investeringene for å få flere ben å stå på, samt for å øke avkastningspotensialet.

– Kortsiktige penger bør investeres i trygge produkter som bank eller rentefond. Penger du ikke skal bruke før om flere år kan settes i kombinasjonsfond, aksjefond og enkelt aksjer, anbefaler hun.

For mer langsiktige investeringen anbefaler hun spareavtaler som inkluderer aksjer.

– Med en spareavtale kommer du til å kjøpe aksjer både når det går opp og ned, på den måten tar du mindre risiko enn om du går «all in», legger hun til.

Les også: Alt du ikke tørr å spørre om aksjesparekonto 

Ikke glem pensjon

Og for all del: Sett deg inn i pensjonsordningen din. Overraskende få har oversikt, og bare 5 prosent av dem som har innskuddspensjon i DNB har gått inn og gjort endringer i hvordan pengene er plassert.

– Det skal bare et par tastetrykk til, så har du plutselig gjort den fremtidige deg en stor tjeneste. Investeringsprofilen i innskuddsordningene er ikke tilpasset den enkelte og tar ikke hensyn til sparehorisonten din. Det må du gjøre selv! Har du lenge til pensjonsalder bør du derfor justere opp aksjeandelen i sparingen, sier hun.

Verktøyet som hjelper deg å lykkes med sparingen

Bruk en spare-app til å nå målene dine

Det fins en app for alt – også sparing. Sandmæl tror oversikt og tilgjengelighet er noe som kan få flere til å trå over terskelen.

– Bruk det nye året som en anledning til å komme i gang. Start med en spareavtale på noen hundrelapper i måneden og prøv deg frem. Ingen blir aksjetrader over natten, men det viktigste er at du ser hvordan det fungerer. Plutselig er du hekta, sier Sandmæl.

Last ned Spare og kom i gang! 

Les også