PRIORITERINGSLISTE: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB gir råd om hvordan du kan bruke feriepengene og skattepengene fornuftig. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

– Man bør kunne kose seg i ferien, derfor er det smart å prioritere litt nå i forkant, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Sommeren er tid for utbetaling av både skattepenger og feriepenger, og for mange betyr det litt ekstra å rutte med.

Avhenger helt av livssituasjonen din

I år er det flere nordmenn som er usikre på hva de skal bruke feriepengene og skattepengene på, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. To av ti vet ikke hva de skal bruke feriepengene på, mens tre av ti sier det samme om skattepengene.

– Årsaken til usikkerheten rundt hva du skal bruke pengene på kan være flere. Etter historisk lav boliglånsrente over mange år, har renten nå begynt å stige. Dette kan føre til at noen blir mer avventende til hvordan du skal bruke pengene, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Få mest mulig ut av pengene

For å unngå at skatte- og feriepengene bare «forsvinner» inn i daglig forbruk eller impulsive kjøp, bør du legge en plan. Dette kan være en god anledning til å booste økonomien din, påpeker Sandmæl.  

Kickstart sparemålene dine

– Hvordan du skal bruke ferie- og skattepengene avhenger helt av livssituasjonen din. For mange kan det være starten på en sikrere økonomisk hverdag ved å nedbetale gjeld og opparbeide seg en buffer, mens for andre kan det være en kickstart til å realisere sparemålene dine, sier Sandmæl.

Alle har en venn som… Les om venninnen som «ditcher» og kjæresten som snylter 

Hvor mye skal du bruke på ferie?

Det første du bør gjøre er å regne ut hvor mye du skal bruke på årets ferie, sier Sandmæl.

Sett opp et feriebudsjett

– Man bør kunne hygge seg i ferien, derfor er det smart å prioritere litt nå i forkant. Sett opp et feriebudsjett som viser hvor mye du skal bruke på transport, kost og losji og eventuelt annet på ferien. Da ser du hvor mye du har igjen etter at ferien er betalt, sier Sandmæl.

– Noen velger å bestille med kredittkort for å få reiseforsikringen. Da bør du betale ned kredittkortregningen med en gang du har muligheten, legger Sandmæl til.

Det er flest som skal bruke feriepengene på ferie i aldersgruppen 34- 67 år, der 60 prosent skal til utlandet. Her er Morten Sandvik i @dnbung på vei ut for å reise. Se video av Mortens billigferie her. Foto: Stig B. Fiksdal.

Kvitt deg med smålån

Etter at du har regnet ut hvor mye du skal bruke på ferie bør du tenke gjennom hva som er neste ting på prioriteringslisten. Har du forbrukslån eller annen gjeld med høy rente bør dette prioriteres først, påpeker Sandmæl.

Bør prioritere disse først

– Rentene på slike lån er ofte høye, og små beløp kan raskt vokse seg mye større gjennom sommeren. Derfor bør du prioritere disse først, når ferien er betalt, sier hun.

Få bedre oversikt over forbruket ditt med «min økonomi» i nettbanken

Fyll på bufferkontoen

Det neste du bør gjøre, er å ta en titt på bufferkontoen med midler for uforutsette utgifter. Kanskje er det behov for litt påfyll?

Da slipper du store omveltninger i økonomien din

– Har du hatt utgifter til ny oppvaskmaskin eller EU-kontrollen ble dyrere enn du hadde forutsett, kan det være lurt å fylle på, sier Sandmæl.

Ønsker du hovedsakelig å bruke pengene på nedbetaling av gjeld for å få en mer romslig økonomi, kan du vurdere å betale ned ekstra på boliglånet. 

Det er varslet videre renteheving. Da kan det å betale ned mer på boliglånet være klokt. I tillegg til å ta en større innbetaling kan du endre slik at du betaler litt mer hver måned. Da slipper du store omveltninger i økonomien din hvis renten fortsetter å stige, sier hun.

NORGE ER ET FLOTT FERIELAND: Fire av ti av dem som skal bruke feriepengene på ferie skal være i Norge. Her er KorneliaMinsaas i @dnbung på vei ut for å oppleve Oslo på sykkel. Foto: Stig B. Fiksdal.

Langsiktig sparing

13 prosent sier at de skal bruke feriepengene på sparing. 24 prosent sier det samme om skattepengene, viser undersøkelsen.

På den måten sparer du uten å merke det

For skattepenger og feriepenger som skal gå til sparing, kan det lønne seg å benytte produkter med lang sparehorisont, sier Sandmæl. 

– Ytterpunktene i risiko, er sparing på bankkonto og sparing i aksjefond. Med lang sparehorisont kan mange tåle litt risiko i sparingen sin. Grunnen er at høyere risiko historisk sett har gitt høyere avkastning. Aksjemarkedet svinger, men med lang sparehorisont vil disse svingningene jevne seg ut, forklarer Sandmæl.

– Uavhengig av hvordan du velger å plassere sparepengene dine anbefaler jeg deg å kickstarte med et litt større beløp nå, for så å opprette en fast månedlig spareavtale. Det finnes også hjelpemidler som spar hver gang du trekker kortet eller betaler en regning. På den måten sparer du uten å merke det, avslutter Sandmæl med.

Få hjelp med å komme i gang med sparingen i appen Spare

Les også