Er du lei av å havne i tidsklemma i julestria? Her er Silje Sandmæls tips.

27 prosent av oss panikkhandler julegaver, og unge mellom 18 og 29 år er verstingene. Når du har hastverk kan det ofte føre til at du bruker mer penger enn du hadde tenkt til, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Jeg anbefaler alle å sette opp et julebudsjett. På denne måten får du bedre oversikt over hvor mye du skal bruke. Du bør også sette opp en gaveliste med hvem du skal kjøpe til og beløpet. Her er det lurt å tenke gjennom om det er noen du kan kutte ut i år. I stede for å gi gaver til venner kan dere heller finne på noe gøy sammen, anbefaler hun.

-For de fleste nordmenn er det ikke en mangelvare på ting, men kvalitetstid. Derfor bør man bruke juletiden på å være sammen, ikke stå i køene på kjøpesenteret. I stede for å kjøpe dyre dekorasjoner før du får julebesøk, kan du heller stelle i stand til et juleverksted eller en bakekveld.

Setter du opp en gaveliste og bestemmer deg på forhånd hva du skal kjøpe, kan du spare mye tid og penger. For å spare enda mer tid anbefaler Sandmæl at du setter opp et shoppingkart.

– Skriv hva du skal kjøpe og hvor, og lag deretter et shoppingkart ut fra hvor butikkene befinner seg, slik at du slipper å løpe fram og tilbake, sier hun.

I forkant av innkjøp er det lurt å sammenligne priser på nettet.

– Du kan se hvilken butikk du skal handle i, eller du kan bestille det du skal kjøpe på nettet. Kanskje slipper du å stå i en eneste kø. Tenk om du kunne fått en så rolig førjulstid, sier hun.

Les også