Skal du være hjemme i vinterferien? Her er tips til hva du og familien kan fylle dagene med – og som ikke koster en formue.

I uke 8 eller 9 er det vinterferie for alle skolebarn i Norge. Har du og familien tenkt å være hjemme i ferien? DNB Feed-redaksjonen har samlet noen tips til deg som ikke skal reise bort og som trenger litt inspirasjon til aktiviteter for hele familien.

-Kvalitetstid med familien trenger ikke å koste skjorta. Vinterferien er en gyllen mulighet til å gjøre de tingene dere ikke får tid til i hverdagen. Det kan være en tur ut i marka, spillekveld i sofaen eller hjemmekino, sir finansrådgiver i DNB Hanna Folkvord.

Folkvord har følgende tips til rimelig vintermoro for hele familien.

Vintersport
Noen steder i landet er det vinterføre og duket for klassiske uteaktiviteter som skøyter, aking og ski.

-Morsomme aktiviteter trenger absolutt ikke å koste mye. En heldagsutflukt til akebakken krever litt organisering, men er snill mot lommeboken. Sjekk langtidsvarselet for ditt område og legg en plan, anbefaler Folkvord.

Ta med familien til nærmeste akebakke i vinterferien

Hvis været tillater det, er det lett å begeistre barna med bål og lunsj i det fri.

-Ta med pannekakerøre på en 1,5 liter flaske og overrask barna med nystekte pannekaker på turen. Et annet alternativ er å ta med deig til pinnebrød.  Fra 15.09. til 15.04. er det lov å tenne bål i utmark, sier Folkvord.

Ikke fortvil hvis boden eller garasjen din ikke er full av utstyr

-Lån utstyr av venner og kjente. Barn vokser fort og mange rekker nesten ikke å bruke utstyret før det er for lite. Bruk Finn.no eller andre nett-tjenester for bruktkjøp. Et annet tips er å sjekke grupper på Facebook der folk bytter eller selger utstyr i nærheten av der du bor, sier Folkvord.

Og husk: selv om snøen lar vente på seg, kan det fortsatt være fin skøyteis.

Innevær i byen?
De fleste større byer har mange muligheter når det er fristende å være innendørs. Kinoprogrammet bruker å være tilpasset barn med skolefri og mange museer har utstillinger eller aktiviteter som passer for yngre målgrupper.

-En tur til det lokale biblioteket kan være en fin utflukt hvis du syns kino blir dyrt. I tillegg til lån av bøker, filmer og lydbøker, har noen biblioteker har egne kulturarrangementer som er gratis å delta på, sier Folkvord.

Hvis du er på utkikk etter mer fysiske aktiviteter kan innendørs klatring være et alternativ. Undersøk om klatresentret i nærheten av deg har egne ruter tilpasset barn og tilbyr leie av utstyr.

Bruk Facebook!
Visste du at du kan søke opp arrangementer i nærheten av deg på Facebook? De fleste som lager et åpent arrangement bruker Facebook for å få folk oppmerksomme og interessert. Hvis du vil vite hva som skjer i nærheten av deg, kan du gå inn på arrangementer til venstre for feeden din. Der kan du huke av for sted og tidsrom og plutselig har du en lang liste med inspirasjon til hva dere kan finne på.

For den hjemmekjære
Hvis du ikke har lyst til å bevege deg ut av huset – frykt ikke. Det er mye du kan finne på uten å slå på TV ‘en.

-For lite tid til å finne på ting sammen er en gjenganger når småbarnsfamilier blir spurt om hva de savner i hverdagen.  Bruk vinterferien til å gjøre de tingene som dere ikke rekker til vanlig.

Du kan for eksempel test konkurranseinstinktet til familien! Lag en Kahoot eller grav frem brettspillene fra boden. Hvis dere har ekstra god tid kan dere legge puslespillet på 1000 brikker som aldri har funnet veien ut av esken.

Øv på kjøkkenkunster
I hverdagen kan det være utfordrende å finne tid til å lage mat fra bunnen av.

-Bruk anledningen til å lage en ekstra stor porsjon som du kan fryse ned og bruke til flere middager. En langtidskokt gryte er perfekt er å dele opp i mindre porsjoner, sier Folkvord.

Kanskje er det også tid for å bytte ut Toros bakemiks med en bolledeig fra bunnen av?  Søndag 26.02 er det Fastelavn og hva passer beder enn å lage en gjærdeig? Bak fastelavnsboller og inviter gjester!

Les også