Foto: Hurtigruta Carglass

– Skitne vinduer, lav sol og stor utfart er en dårlig miks. Skift vindusviskere og vask frontruten både utvendig og innvendig. Da slipper du trafikkfilm på ruten, og det vil i tillegg gjøre det enklere å holde rutene rene under ferdsel. Det handler først og fremst om sikkerhet og kjørekomfort, men på lang sikt vil du trolig også tjene på det, mener skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll.

– Du kan også bruke fint sandpapir på gummien. Det gjør underverker og gir nytt liv til vindusviskerne dine, legger han til.

Skadelederen i DNB Forsikring sier at man bør unngå at skitt og is legger seg på viskerne, for det fører til mye slitasje, og at når man skifter en slitt frontrute bør man alltid bytte vindusviskere.

– Hvis ikke, vil også den nye frontruten lide samme skjebne med slitasje fra vindusviskerne som den forrige frontruten, sier skadelederen.

Verste perioden på året

Ketil Voll er skadesjef i DNB Forsikring.

Påskeutfarten skjer ofte på trange veier uten midtdeler. Denne perioden av året er verst med tanke på skitt på vinduer og steinsprut. Hvis sikten er dårlig er det fort gjort å komme over i motsatt kjørebane. I verste fall kan dårlig sikt føre til alvorlige front-mot-front ulykker.

I verste fall kan dårlig sikt føre til alvorlige front-mot-front ulykker.

– Det er viktig å holde rutene rene. Vi anbefaler å sjekke tilstanden på vindusviskerne og at du har nok vindusspylervæske før du legger ut på tur.

Grå bil holder seg best i verdi

SJEKK FØR DU DRAR: Gå over vinduet og vindusviskerne før dere drar ut på påsketur. (Foto: Hurtigruta Carglass)

Husk solbriller

Skadelederen i DNB minner også på at rene ruter er ekstra viktig rundt påsketider fordi bilister ofte møter på lav sol som gir gjenskinn i rutene. Husk også å ta med solbriller, som både vil hjelpe deg mot sola og gjøre deg mer opplagt.

Dårlig sikt kan i de verste tilfellene føre til bot, og UP trapper opp kontrollene i påsken. Sjåfører som stoppes for å kjøre med dårlig sikt som følge av dårlig skrapet rute eller ubrukelige vindusviskere risikerer et forelegg på 2000 kroner. I graverende tilfeller, som for eksempel et trafikkuhell med personskade, eller hvor slike skader lett kunne skjedd som følge av nedsatt sikt, kan reaksjonen naturligvis bli strengere.

Skal du kjøpe ny bil? Behold den i fem år

Kanskje på tide å skifte vindusviskere?

Vindusviskere slites raskt i vårt klima. Streng kulde, sterkt solskinn, salt og kjemikalier som avfettingsmiddel og spylervæske tærer på gummien. Det gjør at vindusviskere sjelden varer mer enn et år.

Billige vindusviskere scorer også bra i tester

– Det er gummibladenes tilstand som avgjør kvaliteten på viskingen. Dårlige vindusviskere fører til dårlig sikt, og gamle og slitte viskere gir samme effekt på sikten som ut av et dusjkabinett. Det trenger ikke bli kostbart å bytte vindusviskere, for du trenger ikke å velge de dyreste vindusviskerne. Det kan være like lurt å velge et billig alternativ og heller bytte oftere. Billige vindusviskere scorer også bra i tester.

Slik får du DAB i bilen

BILLIG KAN VÆRE BRA: Du trenger ikke kjøpe de dyreste vindusviskerne, ofte kommer billige svært godt ut i tester. (Foto: Hurtigruta Carglass)

Slitasje på frontruten

Mange vindusviskere er i så dårlig forfatning at de ødelegger frontruten. Slitte eller tilsmussede vindusviskere lager riper i frontruten. Det kan bli kostbart.

– Hel- og delkaskoforsikringen dekker skader på frontruten. Egenandelen for skader som steinsprut og lignende er på 2000 kr. hvis ruten må skiftes, mens det er ingen egenandel hvis den kan repareres. Men dette gjelder ikke ved slitasje. Hvis frontruten må byttes på grunn av slitasje koster det gjerne fra 5.000–10.000 kr. avhengig av bilmerke, sier markedsdirektør Bente Birkeland i Hurtigruta Carglass.

– Du bør ikke la viskerne sveipe over en tørr rute, bruk alltid vindusspylervæske først. Et par runder over en tilfrosset rute, er enda verre enn over en tørr. Det blir som å bruke sandpapir på frontruten. Vi får daglig inn biler med frontruter som er så slitt at de er trafikkfarlige, sier hun.

Her finner DNBs utvalg av bilforsikringer

Les også