BEGIVENHET: Det er stas å bli invitert i bryllup, men hvor mye penger skal du bruke på gaven til det nyslåtte ekteparet? Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

– En bryllupsgave handler både om relasjon og egen økonomi, sier Silje Sandmæl.

Sommeren er høytid for bryllup, og kanskje er du så heldig å ha blitt invitert for å feire to som skal inngå evig troskap. Men hvor mye skal du egentlig gi i gave til det lykkelige paret?

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, viser at nordmenn mener «fasiten» ligger et sted mellom 500 og 1500 kroner.

38 prosent av de spurte mener 500 -1000 kroner er greit, mens 37 prosent synes spennet mellom 1000 og 1500 kroner er mer riktig. I gjennomsnitt vil nordmenn gi 1136 kroner når vi er gjester i et bryllup.

I gjennomsnitt vil nordmenn gi 1136 kroner når de er gjester i et bryllup

– Dette er ikke noe overraskende beløp, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Unntaket er gjester som er invitert i utenlandske bryllup. De mener det er greit å droppe bryllupsgaven helt, dersom de selv må betale for reise og opphold, ifølge undersøkelsen.

Det er i størst grad unge i aldersgruppen mellom 18 og 29 år, samt 30-39 år som mener det er ok ikke å ha med seg gave til utlandet.

Les også: 12 tips til et perfekt og rimelig bryllup

Ingen «regel» for beløp

Forbrukerøkonomen mener imidlertid at det ikke finnes noen «regel» for hvor mye eller hvor lite du skal kjøpe gave for, selv om mange gjester kanskje tenker at gaven skal dekke kuvertprisen.

– Det er bare tull! Vi er altfor opptatt av beløp, og gir heller litt mer enn vi i utgangspunktet hadde tenkt fordi vi er så opphengt i hva andre synes. Hvorfor er vi så opptatt av andre, spør Sandmæl.

Vennskap påvirkes ikke av gavebeløp

Gode vennskap påvirkes ikke av hva du gir i gavebeløp. Forbrukerøkonomens råd er derfor å gi gave ut fra hva lommeboken din tillater, og hva du selv ønsker å prioritere å bruke pengene dine på.

– En gave handler både om relasjon, altså hvor nær du står brudeparet – og om egen økonomi. Selv om du kanskje har mulighet til å gi for et visst beløp, er det ikke gitt at du faktisk ønsker det, sier forbrukerøkonomen.

Les også: Slik får dere råd til drømmebryllupet

Gi personlige gaver

Å gi en gave som kanskje ikke står på gavelisten til brudeparet, men som er personlig, kan være vel så bra som en dyr gjenstand.

– Da jeg var yngre og det fortsatt var kult med runde pizzabrett, fikk jeg alle gjestene til å lage en liten hilsen til brudeparet. Jeg limte hilsenene på pizzabrettet og lakkerte det. Det pizzabrettet brukes den dag i dag, forteller Sandmæl.

(saken fortsetter under)

GA PIZZABRETT MED HILSEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har god erfaring med å gi personlige gaver. Foto: Stig B. Fiksdal

Mulighetene for å gi en lignende gave er mange:

Et personlig album med minnerike bilder, et stort puslespill eller memoryspill med bilde av brudeparet, håndklær eller tøfler med broderte navn på.

– Det trenger ikke koste så mye, det er tanken bak som teller, sier Sandmæl.

Opplevelser eller «gavekort» på barnevakt, er også noe hun tror mange par vil sette pris på.

– Og husk at når en gjeng går sammen for å spleise på en gave, så går det på beløp per hode – single skal ikke betale like mye som par, minner hun om.

– Brudeparet må hjelpe

Kostnadene i forbindelse med bryllupsfeiring baller ofte på seg – også for gjestene.

– Er du invitert i bryllup er det ikke bare gaven som koster, men også utdrikningslag, klær og kanskje transport og opphold, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Brudeparet har ansvar for å fjerne noe av gavepresset på gjestene

Hun mener det er brudeparets ansvar å fjerne noe av presset på gjestene.

– Jeg synes brudeparet skal hjelpe gjestene til ikke å få dårlig samvittighet når det gjelder gave og hvor mye de skal gi for. Ha en gaveliste som passer enhver lommebok. Gifter du deg i utlandet, kan det være fint å si at gjestene ikke trenger å kjøpe gave i det hele tatt. Hjelp dem til å forstå at dere ikke trenger gave, ellers kan budsjettet sprekke for mange, forklarer Sandmæl.

Les også: 12 tips til et perfekt og rimelig bryllup

Slik får dere råd til drømmebryllupet

Er det billigere å gifte seg i utlandet?

Les også