TA GREP: Kvinner og menn har fortsatt svært ulike oppgaver i familien. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, oppfordrer kvinner til å ta grep om sin egen økonomi for å unngå å gå tapende ut av et samlivsbrudd. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

#huninvesterer: Vi er langt fra likestilte i hjemmet, ifølge kjønnsforsker.

Norge er et av verdens mest likestilte land, men hvordan står det til i parforholdet bak lukkede dører?

– Jeg hører altfor mange kvinner si «Hadde jeg bare visst …» når de går gjennom et samlivsbrudd. Manglende kunnskap er nok noe av årsaken, noe utsetter vi bare. Dessverre til det er for sent, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Nei, jeg er ikke overrasket

Innsikt DNB har hentet inn viser en gjennomgående skjevhet mellom kvinner og menn. Kvinner er dårligere på å spare, har mindre kunnskap om økonomi og blir ofte sittende igjen som den tapende parten etter et samlivsbrudd. Les rapporten her.

– Nei, jeg er ikke overrasket, men dette kan vi ikke ha noe av. Jeg oppfordrer alle kvinner til å ta en aktiv del i familieøkonomien, og i sin egen økonomi. Snakk med andre rundt deg og søk kunnskap slik at du sikrer din egen frihet, sier Sandmæl.

Få en spareplan tilpasset deg 

Hun har brukt alt på familien

Før var ofte kvinner økonomisk avhengig av mannen, da de gjerne gikk hjemme med barna. Nå er det derimot slik at sju av ti kvinner ønsker å være økonomisk uavhengig, viser undersøkelse gjennomført for DNB.

Hvis det blir slutt går hun ut med tomme hender

– Paradokset her er at i underkant av 40 prosent sier at de ville klart seg greit økonomisk ved et brudd. Vi ønsker å være uavhengige, men er det ikke i realiteten. Årsaken er fordi kvinner og menn bruker pengene sine helt forskjellig, sier Sandmæl.

I fredagens episode av podkasten Pengetabu får vi høre et eksempel på det Sandmæl påpeker ovenfor. I et lytterbrev fra «Jorunn», en mor og samboer, får vi høre hennes frustrasjon over å ha funnet ut at samboeren har spart store summer i aksjemarkedet, mens hun har brukt alle pengene sine på familien.

– Jorunn føler seg ført bak lyset fordi at hun har prioritert familien, mens han har spart til seg selv på bakrommet. Dette er ikke uvanlig. Kvinner er gjerne de som bruker penger, mens mannen investerer i større grad i bolig, bil, aksjemarkedet og ting med verdi. Jorunn har brukt penger på familien, samboeren har investert til fremtiden. Hvis det blir slutt går hun ut med tomme hender, sier Sandmæl.

IKKE LIKESTILT PÅ HJEMMEBANE: Både kvinner og menn har altså makt og ansvar i familien. – Bare på til dels ulike områder, forteller kjønnsforsker, May-Linda Magnussen. Foto: Privat.

– Vi er langt fra likestilte

Kjønnsforsker May-Linda Magnussen ser også at det fortsatt er store forskjeller mellom kvinner og menn.

Har hovedansvaret for familielogistikken og familiens emosjonelle behov

– Jeg mener vi er langt fra likestilte. Menn har, som en gruppe, for eksempel fremdeles mer makt, penger og økonomiske verdier enn det kvinner, som gruppe, har, sier Magnussen.

Hvordan utspiller disse forskjellene mellom kvinner og menn seg i et parforhold?

– Ser vi på kjernefamilien, så er det slik at selv om menn har mer omsorg for barna og gjør mer husarbeid enn tidligere, så er det for eksempel fortsatt ofte kvinnen som har hovedansvaret for familielogistikken og familiens emosjonelle behov. Det er også ofte kvinnen som gjør det meste av arbeidet som skal til for å planlegge for eksempel bursdager, julefeiringer og familiesammenkomster, forteller Magnussen.

Men, det er ikke bare kvinnen som har ansvar i familien, påpeker Magnussen.

– Menn på sin side ser fremdeles ut til å ofte ta mer ansvar for familieøkonomien, både ved å skaffe pengene og når det gjelder å håndtere familiens utgifter. Dette arbeidet inkluderer også ansvarsfølelse, bekymringer og omsorg for familien. Ikke minst gjør mange menn mye arbeid ved å pusse opp bolig eller å gjøre vedlikeholdsarbeid, sier hun.

Hør siste episode av podkasten Pengetabu der temaet er likestilt parøkonomi 

– DETTE KLARER VI: – Ikke la familieøkonomien bli mannens oppgave, og ta gode valg med pengene dine for å sikre deg selv, sier forbrukerøkonom, Silje Sandmæl. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Kvinnen taper økonomisk, mens mannen taper relasjoner

Både kvinner og menn har altså makt og ansvar i familien.- Bare på til dels ulike områder, forteller Magnussen.

Kan gå negativt utover livskvaliteten ved samlivsbrudd

Fordelingen av oppgaver gjør at kvinnen er ekstra utsatt økonomisk ved et samlivsbrudd.

– Her er det også viktig å understreke at også menn utsetter seg selv for risiko når de bygger noen former for kompetanse fremfor andre. Mye forskning viser at menn i mindre grad enn kvinner ivaretar sosiale relasjoner, noe som kan gå negativt utover livskvaliteten ved samlivsbrudd, sier Magnussen.

Sandmæls fem steg til en likestilt parøkonomi:

 • Kjøp deg inn i boligen og vær med på andre investeringer som sekundærbolig eller hytte
 • Ta felles økonomiske avgjørelser
 • Ta del i husholdningsøkonomien gjennom å få oversikt over regningsbunken. Det kan være lurt å opprette en felles konto der alt felles trekkes fra automatisk
 • Opprett en konto for felles løpende utgifter. Her bør man sette inn beløp ut ifra inntekt
 • Ha en konto hver til personlig bruk
 • Hvis du er samboer, skriv samboerkontrakt og legg inn hva dere skal gjøre hvis forholdet tar slutt
 • Hvis gift, fyll ut en ektepakt på det som skal holdes utenfor
 • Vær forsikret, og pass på at du har oversikt over hva disse dekker
 • Spar felles til det som er felles som ferie, oppussing osv.
 • Invester i din egen fremtid i fond eller aksjer
 • Skal du være hjemme eller jobbe redusert på grunn av barn bør du også få kompensasjon for tapt pensjonsopptjening
 • Sist, men ikke minst: Tør å ta kampene og stå på ditt!

Les også