SJEKK FRADRAG: Det er viktig at samboere passer på at skattefradragene blir rettferdig fordelt, forklarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. FOTO: NTB Scanpix

Her er fradragene samboere og gifte bør være obs på. Særlig kvinner er utsatt for å gå glipp av fradraget på boliglånsrenten, ifølge forbrukerøkonom.

Hvem som står oppført som hovedlåntaker på boliglånet, kan få konsekvenser for hvem som får rentefradraget på skattemeldingen.

– Pass derfor for å sjekke skattemeldingen nøye. Her kan det være snakk om flere tusen kroner, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Les også: Ni grunner til at man får baksmell på skatten

Mannen får hele potten

Forbrukerøkonomen oppfordrer alle til å være ekstra påpasselige når det gjelder rentefradraget på boliglånet

Det er nemlig slik at den som står oppført som hovedlåntaker også er den som automatisk får hele boliglånet og rentene oppført i sin skattemelding.

Det samme gjelder billånet.

Her er det særlig kvinnen som er utsatt

– Hvis dere ikke endrer dette vil den andre parten gå glipp av fradraget på rentene. Her er det særlig kvinnen som er utsatt. Det er nemlig slik at det som oftest er mannen som står oppført som hovedlåntaker og derfor får hele rentefradraget, forteller Sandmæl.

Blant DNB sine kunder er det hele syv av ti medlåntakere som er kvinner, som betyr at det her er mannen som er hovedlåntaker.

Les også: Derfor sparer kvinnen til ferie, mens mannen sparer til pensjon

Fradraget kan fordeles mellom dere manuelt.

– Her må dere manuelt dele gjeld og gjeldsrenter og sjekke om likningen er fordelt riktig i henhold til eierbrøk. Er det for eksempel slik at dere skal ha halvparten av gjelden og rentene hver, må dere endre i skattemeldingen og skrive:

«Gjeld og renter flyttet fra/til samboer (navn og fødselsnummer) sin skattemelding».

– Gjelden føres eller endres i post 4.8.1 og rentefradraget i post 3.3.1, opplyser Sandmæl.

Få siste nytt fra DNB rett i Messenger

DOBBELTSJEKK: Eier dere bolig sammen, har barn under 12 år eller du har kjøpt deg inn i samboers bolig? Da kan du ha rett på fradrag. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, ber alle om å sjekke om fradragene er riktig fordelt mellom deg og samboeren din. FOTO: Stig B. Fiksdal

Fordeling av foreldrefradrag

Har dere barn, har dere også rett på foreldrefradrag for barnepass av barn som var under 12 år i inntektsåret. Dette skal rapporteres inn av barnehage eller SFO, og vil derfor komme på skattemeldingen til den som står som avsender på betalingen.

Har dere betalt for barnevakt? Da kan dere ha rett på fradrag.

– Dersom den ene faktisk har betalt hele regningen kan dere jo la det stå slik, men hvis dette ikke er tilfellet, må dere selv fordele, sier Sandmæl.

Det kan også være foreldrefradrag som ikke står oppført fra før, som for eksempel utgifter til dagmamma eller hvis bestemor har passet. Se hvilke tilfeller du kan få fradrag for i faktaboksen.

– Her må dere altså fylle inn hvor mye dere har betalt på hver deres skattemelding. Fradraget for barnepass gjelder per barn, og er opptil 25.000 kroner for ett barn, og 15.000 for øvrige barn, sier Sandmæl.

SJEKK! Hvem som står oppført som hovedlåntaker på boliglånet, kan få konsekvenser for hvem som får rentefradraget på skattemeldingen. FOTO: NTB Scanpix

Kjøpt deg inn i samboers bolig

Det følger gjerne noen utgifter med å kjøpe seg inn i partnerens bolig.

Du kan få fradrag for utgiftene.

– Hvis du kjøpte deg inn i fjor kan du få fradrag for utgifter i forbindelse med innhenting av ny takst på boligen og tinglysningsgebyret, sier Sandmæl.

Les også: Skattefradragene du bør få med deg: – Kan være snakk om flere tusen kroner 

Ni grunner til at du får baksmell på skatten

Sparer 150.000 kroner i året: – Jeg er ikke noen finansmann som har peiling på sparing

Les også