En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at vi skal bruke 1,1 milliarder på årets julekalender. I gjennomsnitt planlegger vi å bruke 270 kroner, kvinner skal bruke mest.

Menn bruker 208 kr, mens kvinner sier de skal bruke 324 kr. Barnefamiliene bruker desidert mest. De i aldersgruppen 18-29 år skal bruke 142 kr, 30-39 år; 396 kr, 40-59 år; 376 kr, 60+; 140 kr.

– Det er blitt mer og mer vanlig med pakkekalender, og 24 små pakker kan fort bli dyrt. Ikke minst setter det kreativiteten på prøve. Å finne 24 billige ting som ikke bare skal være tull er ikke lett. Selv har jeg laget flere type kalendere opp gjennom årene. Avhengig av alder på barna. Pass også på så julekalenderen ikke metter gavebehovet før selve julaften, råder hun.

Siljes 10 tips til kreative kalendere:

Fantasikalenderen: Hva liker barnet ditt å leke med, er det dinosaurer, bondegård, biler, fisker…? Ta en pappeske og hvis det er bondegård barnet liker å leke med kan smågavene være blå og grønn vatt for å lage himmel og gress, klistermerker, fargestifter, dyr, høy, kongler, traktor osv. Her er det bare opp til fantasien.

Aktivitetskalenderen: Legg inn aktiviteter i kalenderen. Hvis det er vanskelig å finne på 24 aktiviteter kan man legge inn en ting annenhver dag. En aktivitet kan være en tur på biblioteket, tur i skogen, kino, skitur, aketur, baking osv. Ting man kanskje egentlig allerede har planlagt for desember.

Omtankekalenderen: Skriv positive ord på et papir hver dag.

Bildekalenderen: Print ut 24 bilder og lim ett bilde inn i et album hver dag. Ta bilder fra en ferie, bursdag, tur osv og skriv om opplevelsen ved siden av bilde.

Juleverkstedskalenderen: Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre. Kjøp inn små ting som ark, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort, maling, pensler og lerret for å lage et maleri, glassmaling til å male på syltetøyglass som man kan lage lykter av eller ha småkaker i eller male på lyspærer som man kan henge i vinduet, perler og snor for å lage smykker, vannfast maling til å male på putetrekk, perler til å lime på fyrstikkesker og rammer, hjemmelaget julepynt osv osv.

Omvendtkalenderen: Finn frem leker eller klær du ikke bruker lenger og pakk inn. Gavene kan du gi til frelsesarmeen, fattighuset, flykninger eller til noen du kjenner som trenger gaven.

Bokstavkalender: Pakk inn en bokstav hver dag. Bokstavene blir til et ord i løpet av uken. Det kan være en gave de får i helgen, eller en opplevelse.

Puslespill kalenderen: På nettet kan man bestille puslespill med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om å gjette hvem eller hva som er motivet.

Rebuskalenderen: Gjem en liten gave eller penger (eks 5 kr). Du kan bruke varmt eller kaldt eller lage en rebus som skal løses. Hvis du gir penger, kan de brukes til å kjøpe noe litt større til slutt og barnet kan velge helt selv.

Sjokoladekalenderen: Tror denne aldri helt går av moten.

 

Les også