SMÅPANIKK: Kornelia Minsaas (24) er på jakt etter nytt kollektiv. – Man får jo gjerne litt småpanikk når du skal ut å finne noe nytt, og typisk er jo at du har litt kort frist, sier hun. Foto: Kornelia Minsaas.

Det er mange om beinet i leiemarkedet, spesielt i perioden fram mot skolestart. Slik skal Kornelia (24) gå fram for å finne seg et kollektiv.

– Det er som å være på audition der du må vise frem din beste side. Samtidig må du ikke glemme å ha dine egne krav. Du skal jo gjerne bo der en stund og trivsel er viktig, sier Kornelia Minsaas (24) i @dnbung.

Man får jo gjerne litt småpanikk

For tiden bor Kornelia i en studentbolig i Oslo og trives bra med dette. Men snart går utleieforholdet ut og siden Kornelia ikke har råd til å kjøpe noe enda, kastes hun igjen ut på leiemarkedet.

– Man får jo gjerne litt småpanikk når du skal ut å finne noe nytt, og typisk er jo at du har litt kort frist.

HÅPER PÅ Å FINNE NOE: Kornelia sier at hun allerede har avtalt noen visninger. Følg Kornelia sin jakt etter kollektiv på @dnbung på Instagram. Foto: Kornelia Minsaas.

– Å leie er et sjansespill

Hva er det første du må gjøre for å skaffe deg et sted å bo? Jo, du må selvsagt lete. Men det kan fort bli mye å se gjennom hvis du ikke har satt noen kriterier på forhånd.

En liste over hva jeg ser etter og hvor mye det maksimalt kan koste

– Jeg har laget meg en liste over hva jeg ser etter og hvor mye det maksimalt kan koste. På listen står det ønske om beliggenhet, antall personer i kollektivet og hva slags type mennesker som bor der, forteller Kornelia.

For å finne potensielle kollektiver har Kornelia sjekket ut Finn.no og Hybel.no. Hun har også delt på sosiale medier at hun er på utkikk.

– Å leie er et sjansespill fordi du aldri helt vet hva du ender opp med. Det er kjedelig hvis du er en dårlig match fordi du har ulik livsstil, festevaner, døgnrytme eller syn på hygiene og orden. Å flytte inn med venner er heller ingen garanti for at det vil gå bra. Det kan hende dere finner ut hvor ulike dere egentlig er og så glir dere fra hverandre, sier Kornelia.

BOLIG-CV: Det kan være tøft å skille seg ut overfor utleier. Dette kan du løse med en bolig-CV, råder Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Her avbildet fra da Sandmæl hjalp Kornelia med skattemeldingen. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Skill deg ut på visning

Når du først har plukket deg ut noen steder du ønsker å komme på visning, er det fort gjort å drukne blant flere andre interessenter. Derfor anbefaler Silje Sandmæl at du setter opp en bolig-CV.

Det er viktig å gi et godt førsteinntrykk

– Det er viktig å gi et godt førsteinntrykk når du er på visning. Du bør tenke på det som et jobbintervju. Slik du typisk skriver en god CV for å kapre drømmejobben, kan det være minst like nyttig når du skal leie bolig, sier hun.

Sandmæls bolig-CV:

  • Navn og alder
  • Kontaktinformasjon
  • Hva du jobber med
  • Inntekt
  • Hvor og hva du studerer
  • Hobbyer og litt om hvem du er
  • Referanser fra arbeidsgiver eller tidligere utleier
  • Bilde

– En god bolig- CV bør gi utleier et inntrykk av at du er til å stole på, både når det gjelder betaling av husleie og behandling av boligen, sier Sandmæl.

Etter at du har vært på en visning er det lurt å følge opp, anbefaler Sandmæl. Ring gjerne dagen etter for å vise interesse og for å forsikre deg om at utleier har lest gjennom din bolig-CV. 

LEIER UT: Morten Sandvik (27) leier ut sin leilighet og hjelper Kornelia i jakten på et nytt kollektiv. Morten mener det kan være lurt å rydde opp i sosiale medier. Foto: Morten Sandvik.

Rydd opp i sosiale medier

Kornelia sin makker på @dnbung, Morten Sandvik (27), leier ut sin leilighet i hjembyen Gjøvik mens han bor i Oslo. Han har følgende tips ut ifra hva han som utleier ser etter.

Tror mange glemmer at de ikke er de enste som er på leilighetsjakt

– Førsteinntrykket er veldig viktig, enten det er digitalt eller i virkeligheten. Det er veldig vanlig at utleier sjekker ut personene som søker på sosiale medier. Da er det viktig å ha en profil som viser deg fra en fin side. Ta derfor gjerne en liten opprydning før du kontakter utleier, oppfordrer Morten

Videre anbefaler Morten å bruke litt tid på hva du skal skrive når du tar den første kontakten med utleier.

– Jeg tror mange glemmer at de ikke er de eneste som er på leilighetsjakt. Som utleier siler du ofte ut folk allerede før noen får komme på visning. Man blir kontaktet av så mange at du er nødt til å velge ut de som gir best inntrykk. Formuler deg gjerne litt formelt og ryddig. Skriv hva du studerer / jobber med, at du har en trygg / fast inntekt og litt om hvem du er når du kontakter utleier. Da blir det enklere å skille seg ut, avslutter han.

Les også