EN PROSESS: – Bruk tid på å høste erfaringer og lære mer om deg selv, sier rekrutteringsekspert i DNB, Glenn Menkin. Foto: Stig B. Fiksdal.

Dagens karrierepress gir lite rom for prøving og feiling, mener rekrutteringsekspert.

– Legg presset på hylla og bruk heller tiden på å bli bedre kjent med deg selv.

15. april var fristen for å søke gjennom Samordna opptak. I år var det 142.004 førstegangssøkere, som er 6.417 flere enn i 2017.

Det betyr at det første studiet du velger ikke nødvendigvis er riktig, og det er helt greit

De unge blir altså stadig mer opptatt av å ta en høyere utdanning, men med dagens så godt som ubegrensede muligheter er det kanskje ikke så enkelt å vite hva man skal bli?

DNB Nyheter tok en prat med rekrutteringsekspert i DNB, Glenn Menkin, som er i daglig dialog med studenter og unge jobbsøkere. Han forteller at dagens unge står ovenfor et stort press når det gjelder valg av utdanning og karriere.

– Det er en forventning, både fra en selv og fra andre, til at man skal ha hele livet sitt planlagt allerede i ung alder. Dette gjelder særlig hva man skal bli.  Å være ung handler i stor grad om å finne ut av hvem du er og hva du trives med å gjøre. Det betyr at det første studiet du velger ikke nødvendigvis er riktig, og det er helt greit, sier han.

Ta DNB sin karrièreveileder gratis her.  

Jeg møter alt for mange som bare har bitt tennene sammen og holdt ut gjennom en hel mastergrad

Finn ut av hvem du er

Ifølge Menkin bør man se på det som en prosess da man skal finne ut av hva man skal bli, og ikke et spørsmål som nødvendigvis må besvares der og da.

Hva gir deg energi? Hva er du flink til og kanskje ikke så flink til?

– Det er like viktig å finne ut av hvem du er, som hva du skal bli. Hva trives du med å gjøre i hverdagen din? Hva gir deg energi? Hva er du flink til og hva er du kanskje ikke like flink til? Slike spørsmål bør du stille deg selv. Det er heller ikke sikkert at du vet svaret på alle spørsmålene enda, man må jo gjerne høste noen erfaringer først, sier han.

– Jeg oppfordrer alle til å gi seg selv rom til å prøve ut nye ting, utforske det man synes virker spennende og legge fra seg det som ikke fungerer. Jeg møter alt for mange som bare har bitt tennene sammen og holdt ut, i verste fall, gjennom en hel mastergrad. Da blir det et tøft møte med arbeidslivet, sier Menkin.

ENGASJERT: Glenn Menkin, rekrutteringsekspert i DNB, har den siste tiden jobbet tett sammen med Vip24, som har lang erfaring med karriereveiledning. Målet har vært å lansere et gratis karriereveiledningsverktøy som hjelper deg med å reflektere og utforske mer om deg selv. Ta testen her. (Lenke) Foto: Stig B. Fiksdal

Ikke lik prosess for alle

Bruk tid på å høste erfaringer og lære mer om deg selv, er altså budskapet fra rekrutteringseksperten.

– Husk at du skal være i arbeidslivet over mange år, så det er lurt å tillate seg selv å se på veien dit som en prosess som kan gå i ulike retninger, sier Menkin.

De fleste lener seg på foreldre og venner for å finne ut av hva de skal bli

– Noen treffer riktig på første forsøk, mens andre trenger å teste ut litt ulike retninger. Det kan være du trenger et friår for å reise litt, eller å ta et årsstudium. På den måten kan du høste erfaringer og lære mer om deg selv, legger han til.

Jo mer du vet om deg selv, desto bedre er du altså rustet er du til å velge en retning som passer deg, ifølge rekrutteringseksperten.

Er det noe mer man kan gjøre for å finne sin vei?

– I dag lener de fleste seg på foreldre eller venner når de skal velge studieretning. Da blir avgjørelsen gjerne tatt på feil premisser. Dessverre er det for dårlig tilbud om karriereveiledning i dag, noe som er negativt fordi slik type veiledning hjelper deg med å sortere ut dine styrker, hvilke interesser du har og hva du kan trives med å gjøre, svarer Menkin.

Tilbyr gratis karriereveiledning

Menkin forteller at DNB har samarbeidet med VIP24, som har lang erfaring med karriereveiledning. Målet har vært å lansere et gratis karriereveiledningsverktøy som hjelper deg med å reflektere og utforske mer om deg selv.

Målet er å hjelpe unge på veien til sin drømmejobb

– Denne har vi nå tilgjengelig for alle, der målet er å hjelpe unge på veien til sin drømmejobb. Karriereveilederen er et refleksjons- og samtaleverktøy som hjelper deg med å utforske og lære mer om deg selv. Etter å ha svart på spørsmålene vil du få opp en liste med yrker som kan passe til deg, sier Menkin.

– Jeg anbefaler også deg som allerede er student å ta den i bruk. Dette fordi den kan hjelpe deg med å reflektere rund om du har valgt riktig vei, avslutter han.

Ta karriereveilederen her. Trenger du hjelp eller har du spørsmål rundt resultatene dine finner du en karrierebuddy i løsningen som du kan snakke med i messenger.

Les også