Fire av ti skal bruke feriepengene på reise, viser undersøkelse. Slik regner du ut hvor mye du får utbetalt.

Sommerferien er rett rundt hjørnet og nordmenn gjør seg klare for å innta feriemodus.  I disse dager er det mange kroner som ruller inn på konto, da tiden er inne for utbetaling av både feriepenger og skattepenger.

Feriepenger er en form for tvangssparing.

Ifølge DNBs Forbrukerbarometer, planlegger de fleste av oss å bruke feriepengene på nettopp ferie og reiser, mens skattepengene i større grad skal gå til sparing og nedbetaling av gjeld.

– Feriepenger er en form for tvangssparing. Hadde det ikke vært for feriepengene hadde nok mange av oss måttet vinke farvel til den sommerferien vi så for oss, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

APPEN SOM HJELPER DEG: I appen «Spare» kan du enkelt regne ut hvor mye du trenger for å realisere ferien du drømmer om og velge sparemetoden som passer deg. Last ned spare her, og kom i gang. Foto: Stig Fiksdal.

Utregning av feriepenger

Vet du hvor mye du får i feriepenger i år? Noen har allerede fått dem på konto, mens andre får dem snart. -Feriepenger kommer sammen med lønnen din, normalt i mai eller juni, forteller Sandmæl.

– Du har ikke rett på lønn når du tar ferie, i stedet har vi en ordning i Norge hvor du har rett på feriepenger som kompenserer for lønns bortfallet. Hvor mye du får regnes ut i fra hvor mye du tjente i 2017,  hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forteller hun.

– Det er skatt på feriepenger som vanlig lønn, men det er vanlig praksis å fordele skatten på de øvrige månedene, slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk, legger hun til.

Slik regner du ut hvor mye du får:

  • Finn frem lønns- og trekkoppgaven som du fikk ved årsskiftet. Her finner du hvor mye du har i feriepengegrunnlag.
  • Har du rett på fire ferieuker får du 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ditt. Har du rett på fem ferieuker får du 12 prosent.
  • Er du over 60 år? Da får du 12,5 prosent av feriepengegrunnlaget ditt for fire ferieuker og 14,3 prosent for fem ferieuker.

53.077 kroner i feriepenger

Måten å beregne feriepenger på er å ta utgangspunkt i at en uke består av seks virkedager. Ferieloven teller nemlig med lørdag som virkedag. Dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned. Har du fem ukers ferie har du rett på 30 virkedagers ferie (5 uker* 6 virkedager = 30). Du må derfor trekkes fire virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger.

Har du fem ukers ferie blir feriepenger beregnet slik:

Brutto månedslønn 2018 + (Feriepengegrunnlag 2017 x 0,12) – (Brutto månedslønn 2018 / 26 virkedager) x 30 virkedager. 

Eksempel:

Har du fem uker ferie, og feriepengegrunnlaget ditt for 2017 er 500.000 kroner, og brutto månedslønn er 45.000 kroner, vil du få 53.077 kroner i feriepenger. 

Er det nok?

Det er ikke sikkert at feriepengene er nok til å realisere den sommeren du drømmer om. Da er det viktig å ta grep nå og spare det du mangler, påpeker Sandmæl.

– Selv om sommerferien er rett rundt hjørnet er det fortsatt mulig å ta grep. Gå gjennom forbruket ditt og se hvor du kan stramme inn gjennom de neste ukene. Mat er gjerne en post der man kan spare store summer, det samme gjelder typiske lommetyver som småkjøp i kiosker og på cafeer.

Les også