ERFARNE STUDENTER: Karoline Eim og Simone Brattli starter på femte studieår og har mange gode råd for nye studenter. Foto: Amalie Klevås Håkonsen

I august er det studiestart for mange unge mennesker, og for mange blir den nye hverdagen overveldende. Vi spurte to studenter om deres beste studietips.

I sommer har Simone Brattli (23) og Karoline Eim (23)  hatt internship i DNB, begge er erfarne studenter. De var to av over 600 søkere til å komme gjennom nåløyet for å bli Summer Interns i DNB og har i ni uker samarbeidet om flere prosjekter innen Human Relations, i DNB kalt People & Operations.

Simone studerer ved Høgskulen på Vestlandet på studiet master i innovasjon og ledelse, mens Karoline tar master i økonomi og administrasjon med fordypning i Human Resource Management på Copenhagen Business School (CBS).

Utleier har ansvaret for å sette opp en depositumskonto

Studentene har samlet nyttige tips om temaene bolig, økonomi, studier og sosialt liv som ny student.

Bofelleskap

DOBBELTSJEKK BOLIGEN: Gå alltid på visning av bolig, da får du et inntrykk av både hvordan boligen er, men også av de du eventuelt skal bo sammen med. Ta bilde av alt når du flytter inn – på den måten kan du sikre deg at du får depositumet tilbake. NB: Utleier har ansvaret for å sette opp en depositumskonto. Røykvarsler og brannslokningsapparat skal være i orden, men dette kan det være lurt å dobbeltsjekke.

SAMBOERKONTRAKT: Mange spørsmål og konflikter kan oppstå i et kollektiv eller samboerskap, derfor er det viktig å prøve å unngå konflikt. Dette kan for eksempel gjøres ved å opprette samboerkontrakt. I et kollektiv kan det være fint å lage avtale om når det skal være stille i, det samme gjelder rutiner med vask av leiligheten. Et godt tips er dessuten å bruke  Vipps-oppgjør for fellesutgifter til kollektivet.

Kom deg trygt hjem fra byen, ikke kjør sparkesykkel

VENNER IKKE ALLTID BRA: Det fungerer ikke alltid å bo med venner. Så sørg for at du har muligheten til å flytte ut. Bind deg ikke til en 12 måneders kontrakt med mindre du er helt sikker på at det er der du skal bo. Les kontrakten nøye og sett deg inn i hva de ulike tingene innebærer.

KJØP BRUKT:Det lønner seg å kjøpe brukt eller arve, for eksempel møbler, kjøkkenutstyr eller pensumbøker.

Studenten Victoria (22) føler på et konstant pengestress

 

Økonomi

MATBUDSJETT: Ved å sette opp et matbudsjett får du oversikt over hvor mye penger du kan bruke på mat. Å melde seg inn i ulike kundeklubber kan være lurt, da kan du få prosenter og prisreduksjon, for eksempel i matbutikker. Man kan også prøve seg på appen toogoodtogo, der det selges mat som er til overs for en billigere penge. Har du familie i nærheten? Inviter deg selv på middag og ta med restene hjem.

BEDRIFTSPRESENTASJONER: Som student har du mulighet til å gå på frokostforedrag eller bedriftspresentasjoner. Bedriftene ønsker å møte studenter og det serveres ofte mat. På den måten får du informasjon om arbeidslivet – og gratis mat.

TRENINGSSENTER: Som student kan du melde seg inn på treningssenter gjennom studentsamskipnaden. Dette er ofte rimeligere sentre, men med et godt tilbud til studenter. Melder du deg inn i en idrettsforening gjennom studentforening, kan du kjøpe utstyret brukt på Finn.no.

På den måten unngår du mye  fremtidig strev eller en mulig strykkarakter dersom kilder ikke er korrekt oppført

STREAMING: I kollektiv kan dere spleise på streamingtjenester. På den måten blir det billigere, og dessuten hyggelig dersom dere ser en god serie sammen.

TRANSPORT: Ta kollektivtransport i stedet for taxi om nattestid. Kollektivtjenestene har ofte nattbuss til vanlig pris. Kom deg trygt hjem fra byen, ikke kjør sparkesykkel. Tar du tar taxi så sørg for å fylle den opp. Det gis rimeligere priser på tog og flybilletter dersom du er student; ved et raskt googlesøk kan du finne rabattkoder for studenter.

DELTIDSJOBB: Mange har deltidsjobb som student for å spe på inntektene. Man må likevel være oppmerksom på at du ikke kan tjene for mye for å få studiestipend. Det lønner seg å få relevant arbeidserfaring, men all arbeidserfaring er god arbeidserfaring og god CV-mat.

SPAR DER DU KAN: Ved bruke morsom sparing og sette inn for eksempel 10 eller 20 kroner hver gang du trekker kortet inn på sparekonto, kan du spare mye. Sett inn på BSU i januar ved å tjene renter gjennom hele året. Spar storstipendet og fordel pengene utover året.

Så mye sparer du på å kutte ut snus eller røyk

 

Studier

STUDIETEKNIKK: Studieteknikk er individuelt; for noen funker det å skrive notater for hånd, og for andre fungerer det å lage et tankekart. Prøv deg fram og finn en studieteknikk som fungerer for deg. Samarbeid med andre studenter om å skrive notater i et felles dokument, og lag gode eksempler fra forelesning.

SPØR OM HJELP: Kontakt foreleser dersom det er noe du lurer på. På denne måten k8an du få tak i verdifull informasjon. Hjelpelærere eller studentassistenter kan gi deg råd og hjelp dersom du står fast. Eldre studenter eller faddere har ofte erfaring med fagene du skal ta. Ta kontakt og kanskje får du tak i nyttig informasjon eller notater.

LÆR DEG KORREKT KILDEHENVISNING: På den måten unngår du mye  fremtidig strev eller en mulig strykkarakter dersom kilder ikke er korrekt oppført.

Engasjer deg i en studentaktivitet, gjerne på tvers av studier

ØREPROPPER: Bruk ørepropper på eksamen for bedre konsentrasjon og for å unngå støy fra andre.

UTVEKSLING: Dra på utveksling dersom du får muligheten. Det gir det mulighet til å bli god i et språk, du får opplevelser for livet og kjent med mennesker fra hele verden.

UTEN MAT OG DRIKKE: Dersom du skal en hel dag på lesesalen: Spis god frokost og smør matpakke eller ta med middagsrester. Da bruker du ikke så mye penger i kantina.

ERFARING: Søk sommerjobb eller internship. Det gir relevant arbeidserfaring og nettverk, blir kjent med andre studenter og få prøvd deg på studiene i praksis.

Fattig student på Instagram

Egen reiseforsikring når du fyller 20 år

Sosialt liv

VÆR AKTIV: Et sosialt liv er viktig for at du skal klare mange år med studier. Ved å være aktiv i fadderuka kan du bli kjent med mange hyggelige mennesker. De første helgene er viktige. Inviter selv om det kan kjennes skummelt og vanskelig.

JA: Vær et JA-menneske og positiv til nye ting. Det kan gi deg nye opplevelser og erfaringer du kan sette pris på senere.

ENGASJER DEG: Engasjer deg i en studentaktivitet, gjerne på tvers av studier. Da vil du bli kjent med mange. Ingenting kommer gratis og studentengasjement kan gi både sosialt og faglig gevinst.

IDRETT: Er du glad i idrett? Da kan et idrettslag være noe for deg. Å være fysisk aktiv er sosialt, positivt for helsen, og dermed også positivt for studiene.

Ti tips til romsligere studentøkonomi

Les også