HANDLER DU PÅ NETT? Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, følger statsbudsjettet tett for å forklare nordmenn hva det kan bety for lommeboken. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

1.januar frafaller 350-kronersgrensen på netthandel i utenlandske nettbutikker. Samtidig fulgte statsbudsjetett med et forslag som kan påvirke regnestykket.

350-kronersgrensen har gjort at forbrukere har kunnet handle for 350 kroner i utenlandske nettbutikker uten å måtte betale verken moms eller toll. Under forhandlingene om statsbudsjettet for 2019 ble det enighet om å avskaffe denne ordningen. Endringen inntreffer 1.januar.

Mandag 7.oktober la regjeringen frem statsbudsjetett 2020 med forslag om at forbrukeren skal slippe toll på handler opp til 3.000 kroner. Dette gjelder alle varer, utenom mat, godteri og brus.

DNB Nyheter og forbrukerøkonom, Silje Sandmæl,  følger statsbudsjettet tett. Få siste nytt om hvordan det påvirker din lommebok rett i messenger her. Eller følg Sandmæl sin dekning direkte på @dnbsilje på Instagram.

Vi handler stadig mer på nett

– Stadig flere nordmenn handler på nett. Dette ser vi særlig i juletiden, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, og henviser til statistikk hentet inn av Ipsos for DNB.

Ser vi på tallene fra fjorårets julehandelen var det 41 prosent som sa at de skulle handle julegaver på nett, 31 prosent er usikre, mens 28 prosent skulle ikke skulle handler gaver på nett.

Særlig barnefamiliene sverger til nettet for julegaveinnkjøp, og jo flere barn, jo mer netthandel:

  • Ett barn: 62 prosent
  • To barn: 70 prosent
  • Tre barn, eller flere: 78 prosent

Hvordan vil det nye forslaget påvirke lommeboka?

I dag er satsen på toll 10,7 prosent av beløpet du handler for inkludert frakt. Satsen på moms er 25 prosent. Sandmæl viser til et regnestykke for å forklare hvordan det påvirker lommeboka.

– Kjøper du en genser fra utlandet som koster 340 kroner vil du i dag ikke måtte betale noe ekstra fordi det er under 350-kronersgrensa. Fra 1. januar må du betale 470 kroner  for samme genser. Hvis forslaget om økt grense for tollfri handel får gjennomslag vil genseren koste 425 kroner, forteller hun.

– Det blir altså uansett dyrere å handle i utenlandske nettbutikker sammenlignet med hva det er i dag. Men forslaget om å øke tollfri grense opp til 3.000 kroner vil hjelpe på sluttsummen, avslutter Sandmæl.

Les også